Milli Yetişek Bakanlığının 2023 yılı bütçesi Cazibe ve Bütçe Komisyonunda

Milli Yetişek Bakanı Mahmut Özer, “PISA’dahi, liselerde ortaya sâdır okullar arası muvaffakiyet farkının kaynağı ekol öncesi eğitimdir. Ayrımsız yılda yaptığımız bu olay benzeri devrimdir ve bunu yetişek tarihi daha bilahare yazacaktır.” dedi.

Özer, bakanlığının 2023 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Traksiyon ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Birleşmiş Milletlerde, Eğitimin Dönüştürülmesi Zirvesi’hangi katıldıklarında tahminî 1,2 milyon öğrencinin eğitimle buluşamadığı, 684 bin kız çocuğunun bile eğitimin dışında kaldığı yönünde malumat yayıldığını hatırlatan Özer, böyle benzeri şeyin olmadığını güzeşte haftalarda kül kamuoyuna açıkladıklarını söyledi.

Bakanlığın okullaşma oranına ilişik mufassal vukuf veren Özer, “Verdiğim verilerde okumayan kız ve erkek çocukların tamamını toplasam 680 bin etmiyor.” dedi.

Açıköğretim, beş, okul öncesiyle ilişkin paylaşamadıkları tek malumat olmadığını dile getiren Özer, 2 bin 50 bağımsız anaokulu, 15 bin 500 müstakil asıl sınıfı yaptıklarını belirtti.

Meslek öncesi eğitime evleviyet verildiğine bel fail Özer, “Şayet 5 yaşındaki okullaşma oranı yüzde 11 ise bu ülkenin abus gurebası ekol öncesi eğitime erişemiyorsa birinci sınıfta amade bulunuşlukta yoğun ayırt olur ve bu farkı kapatamam. İşte PISA’bile ortaya sâdır, liselerde ortaya sâdır o okullar arası sükse farkının kaynağı ekol öncesi eğitimdir. Ben kaynağa indim. Benzeri yılda yapmış olduğumuz bu olay ayrımsız devrimdir ve bunu eğitim bilimi tarihi elan sonraları yazacaktır.” değerlendirmesini yaptı.

“Hangi bala işçiliği”

“Katsayı uygulaması neden yapıldı bu ülkede?” diyen Özer, uygulamanın garip gurebayı mesleksel eğitime gidip hiçbir yere yerleştirmemek, iş gücü piyasasının ihtiyaç duyduğu kalifiye koca kaynağını yetiştirmemek, başarılı öğrencileri mesleksel eğitimden ve önder hatiplerden buyurmak için yapıldığını söyledi.

Özer, “Bakın tığ 28 Şubat’ın bilakis akıttığı suyu bilakis döndürdük. Iz liseleri yüzdelik 1’lik başarı diliminden mektepli almaya başladı.” dedi.

Gerçek eğitim bilimi sisteminin, herkesin elektrik merkezi yerine mesleksel eğitime yönelebilmesinin mekanizmalarını inşa edebilmek olduğunu vurgulayan Özer, ” Türkiye’da 4+4+4 ile 8 yıl eğitim yapılıyor sonraları mesleksel eğitim bilimi devreye giriyor. Tığ mesleksel eğitimdeki bu iyileştirmeyi yaparken benzeri zamanda anadan görme yamaklık, kalfalık, aldatarak ilişik aşağı inhina yaptık.” diye niteleyerek konuştu.

Özer, 964 bin şakirt, kalfa, ustanın mesleki eğitim bilimi merkezinde bulunduğunu, 964 bin kişinin yüzdelik 55’inin 18 yaş eğin olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tığ hangi eğitimde ne istihdamda olan kesimi mesleki eğitim merkeziyle buluşturuyoruz. Siz ‘çocuk işçiliği’ diyorsunuz. Yüzde 55’i 18’in üstünde bunların. Ne bala işçiliği?

Eğer meslek öncesi eğitimi yaygınlaştıramazsanız kadının istihdamını sağlayamazsınız. Eğer ekol öncesi eğitimi yaygınlaştıramazsanız bir tane ebeveynli bireylerin istihdama katılımını zorlaştırırsınız. Ekol öncesi terbiye yaygınlaştırılarak istihdama katılma potansiyeli olduğu halde, okul öncesi eğitime çocuğunu gönderemediği için katılamayan kadınların istihdamı da artacak.”

Özer, bakanlığının hoppadak yetişek çağı nüfusuna değil yetişkinlere birlikte terbiye verdiğine dikkati çekti.

Milli Eğitim Bakanlığının 2022 yılında seçkin kamer 1 milyon vatandaşa eğitim bilimi ita hedefinin olduğunu dile getiren Özer, “Ne biliyor musunuz? Çünkü bunların yüzdelik 70’i avrat. Kadınlarımızı henüz hareketli yapacağız, istihdam kabiliyetlerini arttıracağız. Şu temel kadar 10 milyon 500 bin vatandaşımıza ulaştık.” dedi.

???????- “Öğretmen başına sakıt eğitim bilimi saati 194 saate çıkarıldı”

Özer, HDP Diyarbakır Mebus Garo Paylan’ın komisyondaki konuşmasında namına müteveccih sözlerine, “Tenkidî düşünceyi dikkate almam üzere başkalarının vücutlarıyla ait tasarruflarının bağımsız milletvekili olabileceğine inanman ve kaçınmak duyman geçişsiz. Sen saygı duymuyorsun kim. Seni seri kınıyorum. Temas zamanki gibi hayal kırıklığısın. Sana yapacak ayrımsız madde namevcut.” diyerek değer verdi.

Aynı eğitim sisteminin; öğretmeni kadar hararetli olduğunu vurgulayan Özer, “Öğretmenlerin sunma şişman ihtiyacı, zatî ve mesleki gelişimlerini haddinden fazla boyutlu semirtmek.” dedi.

Bu konuda şanlı sekans değişikliği yaptıklarına belen eden Özer, okullarda öğretmenlerin mesleksel gelişimlerine ilişik bütçe gönderdiklerini anlattı.

Bire Bir milletvekilinin, “Okulları ayağa kaldırmamız geçişsiz.” dediğini anımsatan Özer, “Okullar hakeza ayağa kaldırılır. Okul müdürüne parayı gönderirim, öğretmeninin eğitimini planlar, okula bütçe gönderirim, okulun ihtiyaçlarını karşılar ve kimseye muhtaç olamaz, ne sivil cemiyet kuruluşuna ne sendikasına hangi apayrı paydaşa, ne ekol aile birliğine. Zinde ayakta durur.” değerlendirmesinde bulundu.

Sarıklı başına sakıt terbiye saatinin bu yıl 194 saate çıkarıldığını dile getiren Özer, bu oranın ilk kez OECD ortalamasının çokça üstünde olduğunu ve çokça daha iyiye gideceğini kaydetti.

Öğretmenlerin yüzdelik 98’i imtihan başvurusunu yaptı

Muallimlik Meslek Kanunu’nun, öğretmene mahsus saygının ürünü olduğunu rapor eden Özer, “Bu üstelik AK Parti iktidarına baht olmuştur. 20 almanak yatırımı, Öğretmenlik Patika Kanunu ile taçlandırmıştır.” diye konuştu.

Kanuna ait, “İçinde sadece mülk var, eksantrik benzeri öz bulunmayan.” şeklindeki eleştirilere Icra Vekili Özer, “Siz parayı gündeme getirerek öğretmenleri aşağılıyorsunuz, buna hakkınız yok. Muallimlik Iz Kanunu’nu eksiksiz öğretmenlerin kişisel, kişi haklarını iyileştirmek için yapmadık. Tığ kariyer sistemini, sistematik içerisinde öğretmenlerin lisansüstü çalışmaları ve galiba benzeri bayrılık yılında aynı sistemli çerçevesi içerisinde, zat bihakkın üstelik destekleyecek tıpkısı mekanizma kendisine mensur ettik.” karşılığını verdi.

Konunun basitleştirilerek, “öğretmenin yeterliliğini ölçüyormuş, ölçmüyormuş”, “Benzeri sınavla bilirkişi sarıklı mi olunurmuş, olmazmış” kadar absürt bağlamların içerisine koymanın öğretmene saygısızlık olduğunu tabir eden Vekil Özer, sınava öğretmenlerin yüzdelik 98’inin başvurduğunu bildirdi.

“Öğretmen bayraktır, onun amacıyla öğretmenin olduğu vadi vatandır.” diyen Özer, terbiye sisteminin sunma kutsalı olan öğretmene saygısızlık yapılmaması gerektiğini vurguladı.

Milli Terbiye Bakanı Özer, “Vekillik yerine öğretmenimizin nefer hakkını düzeltmek, şartlarını elan ongun noktaya deklare etmek ve mıhlı ayakta ara vermek amacıyla onları manipüle etmeye etkin dahili ve harici bedbahtlara cebin herhangi bir makule desteğimiz yanlarındadır.” diye konuştu.

-“Illet okullaşmasıyla ilişkin imkanlar elan önce sağlanmadı?”

Özer, serencam 20 yılda yapılan yetişek yatırımlarının küçümsendiğini ancak ülkedeki dershane sayısının 857 bine ulaştığını vurgulayarak, “Şu ülkede 2 binli yıllara gelirken ilkokul dünya tek terbiye kademesinde okullaşma oranı yüzdelik 50’nin üstünde değildi. Madem bu ülkenin arz nadir beşeri sermayesiydi sebep bu çocukların okullaşmasıyla ait vacip imkanlar elan önceki sağlanmadı?” sorusunu yöneltti.

Başörtüsü yasağı ve katsayı uygulamasının, ülkenin çocuklarının eğitime erişimini engellediğine belen eden Özer, “Türkiye’nin havza ayrımı yapılmadan beherglas noktasına, eksiksiz çocuklarına denk terbiye imkanı çevirmek amacıyla 20 yıldan beri meşrut terbiye yardımı uygulanıyor. Sübvansiyon yetiştirme kursları, tüm öğrencilere ücretsiz bire bir şekilde sunuluyor.” dedi.

-“Ondan eski zamanlarda bütün keyfinde…”

Devletin ücretsiz kitapları öğrencilere ulaştırdığı yönündeki açıklamalarına, bir muhalefet milletvekilinin, “Görevi doğrusu.” şeklinde yorumuna Özer, şöyle karşılık verdi:

“AK Tümen yaptığı devir görevi, amma ondan önceki zamanlarda bütün keyfinde… 5 yaştaki okullaşma oranı yüzde 11; tek maslahat namevcut. Ortaöğretimdeki okullaşma yüzde 44; tek mesele bulunmayan, yüzdelik 95’e çıkarttığın ahit ‘DOĞRU Parti’nin görevi elhak yapılması gerekiyor.’ Biz yetişek ve punt eşitliğini pekiştirmek için apotr kaynağı bile dağıtmaya başladık. Eğitimde okazyon eşitliğini perçinlemek için ilk defa esas eğitime, okula bütçe göndermeye başladık. Umum okullara 5,5 milyar teklik bütçe gönderildi.”

Yeniden yapılandırdıkları denet sistemine ilgili detaylar veren Bakan Özer, “Bu, imdi eğitim bilimi sistemine, kalite garanti sistemi geliyor demektir. Elbette bunları mecmu öğretmenlerimizle, meslek yöneticilerimizle birlikte yapacağız. Bittabi rastgele kullanılmamış dönüşümün parçalanmamış oturması devir alacak.” diyerek konuştu.

Milli Eğitim Bilimi Bakanı Özer, “Önümüze koymuş olduğumuz hedeflerle alay malay okul öncesi, mesleki eğitim, köy okulları, okulların imkan farklılıklarının azaltılması, eğitimde fırsat eşitliğinin güçlendirilmesi ile ilgilendiren 2023’te yapacağımız kullanılmamış yatırımlarla Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı Türkiye Yüzyılı’nın yetişek altyapısını çok elan muhkem bir şekilde sağlamlaştırıp, çokça henüz ferah noktaya getireceğiz.” ifadesini kullandı.

TBMM Çekim ve Bütçe Komisyonunda, Milli Terbiye Bakanlığı, Yükseköğretim Yerleşmiş (YÖK), Değerlendirme, Latif ve Katakulli Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı, Yükseköğretim Nitelik Oturmuş ve üniversitelerin 2023 yılı bütçeleri akseptans edildi.

Share: