Kullanılmamış enflüanza enfeksiyonları henüz alçak geçebilir

Bakir enflüanza enfeksiyonları daha ağır geçebilir

Kronik hastalara grip aşısı uyarısı

İSTANBUL – Covid-19 dolayısıyla enfeksiyonlara cebin ekstrem korumacı tavrın bağışıklığın henüz önceden nail olduğu enfeksiyon bilgisini zayıflatabildiğini tamlayan Ahşa Hastalıkları Uzmanı Dr. Tatlıca Yurtlu Anne, yıpranmamış enfeksiyonların çok daha bati geçirilebileceğini kaydederek, vücudun virüsü tanıması ve hastalığın henüz belli belirsiz atlatmaları adına hele süreğen hastalığı olan bireylere grip aşısı olmalarını önerdi.

Virüsle meydana mevrut bir teneffüs yolu hastalığı olan grip, art gelgel yollarındaki kibir tıkanıklığı, aksırma, geniz tıkanıklığı, gözlerde kaşıntı, yaşarma, halsizlik, titreme, boğaz ağrısı, kas-mafsal ağrısı semptomlarıyla kendisini gösteriyor. Hastalıktan tevakki etmek amacıyla enflüanza aşısını öneren BHT Clinic İstanbul Tema Hastanesi, Ciğer Hastalıkları Uzmanı Dr. Maskara Yurtlu Anne, alelhusus bağışıklık problemi olan, vakayiname çor sahibi bireylerin aşı olmasını önerdi. Yurtlu, süreğen ruh hastalığı, süreğen solunumsal çor, astım, KOAH, kanser geçmişi olanlar ya da etkin kendisine kanser tedavisi gören bireylerin, diyabet- diyabet, böbrek yetmezliği, vakayiname böbrek hastalığı olanların ve sunma önemlisi 65 yaş üstü bireylerin grip aşısı takviminin içerisinde olduğunu kaydetti. Bu grupların aşı olmasını öneren Yurtlu, toplumdaki ayrıksı bireylerin de telkih olmasını kırıcı seçkin durumun olmadığını söyledi.

Yeni enfeksiyonlar ile muafiyet beyninde kontrolsüz ayrımsız cenk bekleniyor

İki buçuk yıl boyunca Covid-19’dan tevakki etmek hesabına enfeksiyona irtibat etmemek için ceht gösterildiğini ancak bu durumda bağışıklık yanıtının tıpkısı kısmının zayıflamasına hastalık olduğunu tamlayan Dr. Yurtlu, “Bu sene ati olan gribal enfeksiyonlar muafiyet sistemimizin ötede aksülamel vermesini ya de kontrolsüz aynı çekişme ortamı oluşturabileceği için daha vahim geçebilecektir diyerek bekliyoruz. Yavaş ve riskli durumdaki hastalarımızın gripten maskeyle korunmasını öneriyoruz” dedi.

Aşının vücutla virüsün bire bir tanışması olduğunu söyleyen Bağır Hastalıkları Uzmanı Dr. Yurtlu, ” Ilkah öldürülmüş virüsün ya dahi virüsün ayrımsız parçasının vücuda öncesinden sunularak, hastalık bulaştığında vücudun savaşa tedbir aşamasıdır. Üst virüsle tanıştığında akıl hücreleri oluşur ve virüsün kendisi geldiğinde tanıdığı düşmanına nasıl saldıracağını daha ferah agâh” ifadelerinde bulundu.

“Telkih hastalığın bulaşmasını azaltıyor”

2022-2023 influenza aşılarının hazır olduğunu bildiren Yurtlu, “Normalde enflüanza aşısı tıpkı eski yıl geçirilen influenza virüsüne alın mücehhez tıpkısı aşıdır. İnfluenza A İnfluenza B toplumda sunma kesif hastalık fail virüslerdir. Bunların hangi varyantlarında hastalık yapması bekleniyorsa bire bir sonraki yılın aşısı bu şeklide hazırlanıyor. Bu aşılar hastalığın olmasını değil, hastalığın bizi etkilemesini engeller. Telkih olan herkes kendisi kadar toplumun bile güvenliğini sağlar. Telkih gitmek vücudun virüsle tanışması eylemek. Gövde tanıdığı tıpkı virüsü daha kıytırık yenebilir. Bu sayede başkalarına bulaştırma ihtimali de azalır” diye niteleyerek konuştu.

Yumurta alerjisi olanlara önerilmiyor

6 ay gövde herkesin telkih olabileceğini tamlayan Yurtlu, husye alerjisi olanlara ve hamileliğin ilk döneminde olanlara telkih önermediklerini söyledi. Bala gözyaşı grubunda aşılama takviminin az buçuk henüz ayrımlı olduğunu tabir fail Yurtlu, ” 8 yaş üstünde sezonsal olarak tek doz şeklinde aşı yapılır. Bu telkih teşrinievvel kocaoğlan itibariyle başlanıp, mart kocaoğlan sonuna kadar yapılabilir. Yani dönemseldir” dedi.

Grip aşısının Covid-19 aşılarıyla aynı dönemde yapılmasını üstelik değerlendiren Yurtlu, yapılan en son çalışmaların benzeri çağ içeresinde iki aşının dahi yapılabileceği yönünde olduğunu kaydetti. Sadece hastalarda aşılama sonrası görülmesi muhtemel halsizlik, ateş kadar semptomların henüz fazla görülebileceği belirten Yurtlu, “Bizim önerimiz acil bire bir genişlik değilse, benzeri bölüm içerisinde yapılmaması. Tahminî iki hafta arayla, etken enfeksiyonun olmadığı durumlarda hastaların aşılanmasını öneriyoruz” uyarısında bulundu.

Maskeli dehalet kronik solunum yolu hastalarında atakları azalttı

Peçe kullanımının grip üzere inhibütör koca bir umde olduğunu söyleyen Yurtlu, pandemiyle gelişigüzel kullanılmaya başlanan maskenin özellikle KOAH, kısık astım üzere süreğen solunum yolu hastalarında haddinden fazla faydasını gördüklerini kaydetti. Peçe kullanan bu hastalarda enfeksiyonların daha beş altı olduğunu ve ataklarla hastanelere başvurmadıklarını söyleyen Yurtlu, “Maskenin apotr etkisini bire bir eksiksiz dünyada şahit olduk. Hastaların peçe takmaya devam etmesi onların gribal enfeksiyonlardan korunmasını sağlar. Özellikle dolgun ortamlarda okulların açılması nedeniyle meslek çağı çocuklarına bağlantı sırasında maskelenmiş sığınma hastalarımızın ataklarını azaltacaktır” şeklinde konuştu.

Son yerine enflüanza aşısıyla zatürre aşının birlikte yapılabileceğine de değinen Yurtlu, “Enflüanza aşısı grubu aslında zatürre grubuyla ayrımsız grupta. İkisinin aşısı beraber yapılabilir. Serbest enflüanza aşılarının etken enfeksiyon varlığında yapılmasını istemiyoruz. Batar aşıları bu konuda biraz ayrımlılık oluşturuyor. Hareketli enfeksiyon varlığında dahi yapılabilir olarak akseptans ediyoruz. Geçen yıl haddinden fazla aşkın zatürre aşısı yapıldı. İnsanlar hangi çeşit aşıyı olduğunu ve aşı takviminin neresinde olduğunu maatteessüf bilemiyor. Bu konuda hekimlere başvurarak, kendilerine batar aşısı takvimi oluşturabilirler. Serbest bu durum grip aşısı amacıyla meri değil. Enflüanza aşısı değme sene yıpranmamış gelen yıla has bire bir aşıdır ve risk grubunda olan ve riziko grubu dışında kalanların birlikte yaptırabileceği tıpkısı aşıdır” diye niteleyerek sözlerini sonlandırdı.

Share: