Şırnak’ta 12 kurumdan personelin katılımıyla KBRN tatbikatı yapıldı

Şırnak’ın Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Hat Kapısı’nda Kimyevi, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer (KBRN) Yer Tatbikatı gerçekleştirildi.

Habur Tahril Kapısı’nda yapılan tatbikatta, senaryo gereği, 112 Acil Davet Merkezine amonyak gazı taşıyan benzeri tankerin kaymakamlık yaptığı ihbarı üzerine bölgeye AFAD, UMKE, itfaiye aracı ve ilgili gelgel personelleri gönderme edildi.

Ekiplerce gerekli kat, belde ve vadi düzenlilik önlemlerinin alınmasıyla koruyucu elbise giymiş istirdat personeli yoluyla gazdan etkilenen 3 kişiye müdahale edilerek hastaneye sevkleri sağlandı.

12 kurumun katılımıyla gerçekleştirilen tatbikatta, kısaca 120 personel fariza aldı.

Silopi Kaymakamı Cihat Belletici, programda yaptığı konuşmada, İçişleri Bakanlığınca 2022 yılının tatbikat yılı olması nedeniyle bölgenin stratejik noktasında tatbikat gerçekleştirdiklerini söyledi.

Habur Çizi Kapısı’nın herhangi bir geçen dönem kalan tecim hacmi ile sınırlı riskleri dahi barındırdığını belirten Antrenör, şunları aktardı:

“Bura günlük sayı farkı 4 bin 500 tırın methal yokuş yaptığı bir çizik kapısı. Bunun birlikte günce 15 bin muvakkat girişinin sağlandığı haddinden fazla eke tıpkı suret. Bu anlamda AFAD, emniyet güçlerimiz ve vatandaşlarımızın güvenliği bizim üzere çok koskocaman bire bir seviyede. Bu ölçekte bir manevra bütün personele yetişkin tecrübeler kazandıracak. Burada seçkin kurumdan personelle beraberiz. Tatbikat için emeği güzeşte arkadaşlara teşekkür ediyorum.”

AFAD İl Müdürü Utkulu İşlek de ülkenin kebir aynı tecim merkezi ve seçkin kalem aracın methal sorti yaptığı çizik kapısında manevra yapmalarının koca olduğunu belirtti.

Kapıda kimyevi konu taşıyan araçların de olduğunu bildikleri amacıyla tatbikat yaptıklarını nâkil İşlek, şunları kaydetti:

“Burada çalışanlar açısından da bir farkındalık oluşması için KBRN tatbikatı gerçekleştirdik. Afetlerin benzeri kısmı tabii sebeplerden oluşmuyor, eş kaynaklı afat bile yaşanabiliyor. Irak sınırında bire bir tatbikatın olmasını önemsiyoruz. Burada hararetli yüzlerce gümrük saye memuru var ve onlar için bu aktiflik tıpkısı farkındalık oldu. Kimyevi iki canlı benzeri tankerin olması yerinde nasıl davranılması gerektiği hakkında bilgi sahibi oldular. Çok başarılı aynı manevra gerçekleşti.”

Programa, İpekyolu Gümrük ve Dış Tecim Mıntıka Müdürü Alp Direk, Yer Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdür Muavini Cengiz Aziz, Diyarbakır AFAD İl Müdürü İlhami Hissetmek, Silopi İlçe Güllabi Karakol Komutanı Binbaşı Baturay Bağımsız Dehri, Habur Gümrük Müdürü Orhan Güngör, Habur Geriden Geriye İstihbarat Müdürü Taner Çavuşoğlu, Habur Karaca Sınır Idarehane Kapısı Müdürü Yengi Şenocak, Gümrük ve Tecim İşletmeleri Müdürü Vedat Atmaca ve alım temsilcileri katıldı.

Share: