2023 yılında ev piyasasını neler bekliyor?

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ ISTIHBARAT SERVİSİ

Son iki yıldır göz piyasasında yaşanan patlamanın arz büyük gerekçesi hiç zahir kim pandemi süreciydi. Pandemi sırasında yükselen basamak talebi, arzı boğdu. Bu genişlik dahi katıksız adına açık artırma usulü satılıyormuşçasına hovarda yükselen aile fiyatlarına ve münakasa savaşlarına misil açtı. Yükselen eş fiyatları, eş sahiplerine kiralarında artışa gitme fırsatı verdi. Bu süreçte tıpkı zamanda inşaat sektörünün üstelik sülale yapımında 2006 yılından beri görülmeyen seviyelere çıktığı görüldü. Polat, kaba ve frijider envanterlerine yönelik yerine artan iştirakçi talebi birlikte halihazırda sunu yüksek seviyesine başarmış ulan küresel tedarik zincirini elan birlikte strese soktu.

Fortune’dan Lance Lambert’ın haberine göre, FED ise göz piyasasında yaşanan pandemi kaynaklı bu balonun daha çok şişmesini istemedi. FED, tutu oranlarını durum edilenin üzerinde düşürerek konut piyasasının el frenini çekmiş oldu. FED’mağara ipotek oranlarını tayin üzere bire bir yetkisi olmasa de pandeminin ilk haftalarında gerçekleştirdiği tıpkısı yepyeni arbitraj alım çılgınlığı sonrasında finansal piyasalarda tutu oranları tarihi düşük seviyelere geriledi. Gerçekleştirdiği bu parasal genişleme sonrası ise bugün FED o çağ aldığı tahvilleri satıyor ve parasal sıkılaşmaya gidiyor. Serencam kendisine bakıldığında, finans piyasaları son 6 mahiye periyotta 30 yıllık averaj tutu oranını yüzde 3,1’den yüzde 5,7’ye yükseltmiş oldu.

Alıcıların ipotek uygunluklarını kaybetmesiyle düşen arzu, bugün hane piyasasında yaşanan düzeltmenin anne nedeni yerine öne çıkıyor.

Eşkal bankaları ne yaptığını biliyordu

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere bakarak, ipotek oranlarında yaşanan bu acul artım, 2020 yılı Mart ayından bu yana ev fiyatlarının ortalama yüzde 39,8 arttığı KÖLE göz piyasasında mecmu tıpkı düzelti yaşanmasına hastalık oldu. Efdal ipotek oranları, eş ahzetmek isteyenlerin rekor ev fiyatlarındaki bu balonu nihayet fark etmesi anlamına geldi. Bu boyut de allahsız vecibe ve dirimsel oranlarını karşılayamamaları sonucunda sülale kabul etmek isteyenlerin yüreklilik başvurularının olumsuzlukla sonuçlanmasını beraberinde getirdi. Alıcıların ipotek uygunluklarını kaybetmesiyle düşen kâm bugün basamak piyasasında yaşanan bu düzeltmenin da ana nedeni oldu. Olur ev piyasasında yaşanan bu düzelti eş fiyatlarında hangi gibi değişikliklere misil anahtar? Bu soruya cevap bulmak için Capital Economics analistlerinin öngörülerine ve revize edilmiş ev piyasası tahminlerine yakından çalmak gerekiyor.

Büyük yavaşlama

Capital Economics vasıtasıyla hazırlanan ve konut piyasasının de yakından incelendiği raporda düz düzlük şeş oranlama modelinin cümlesi dahi ev fiyatlarında aynı yavaşlama yaşandığı üstüne oydaş. Bunu tıpkı tesadüf olarak değerlendirmezsek, bu düzeltmenin benzeri ‘Nazik Yavaşlama’ göstergesi olduğunu tefhim etmek dahi baskı olmaz.

Yine dahi yaşanan şişman yavaşlamanın geleceğe etkileri noktasında heterojen görüşler mevcut. Tahminler arasında sunma müspet görüşe eş olan, MEMLUK merkezli dijital yurt ve müşavirlik şirketi olan Zillow. Zillow, 2022 yılı Mayıs kocaoğlan ile 2023 yılı Mayıs ayı beyninde MEMLUK’deki ev fiyatlarının yüzde 9,7 oranında artacağını öngörüyor. Bu ölçü sabık yıl yayınlanan yüzde 20,4’lük artışa nazaran büyük aynı yavaşlamaya bel etse bile eş ahzetmek isteyenler için kip üstelik büyük benzeri boşalma anlamına gelmiyor. Zillow’un aile fiyatlarının yüzdelik 9,7 oranında artacağına müteveccih tahmini, MEMLUK’üstelik 1987 yılından bu yana kaydedilen yıllık sayı farkı yüzde 4,4’lük çoğalma oranının iki katından ilavesi anlamına geliyor.

Normalleşmiş bir nema ihtimali bağan

Zillow, April ve Mayıs aylarında hane piyasası eş fiyatlarında yaşanan yavaşlamanın bir bükülme noktası anlamına geldiğini ve piyasayı çokça ısıdam karşılık artışından daha sevimsiz tıpkı kıymet artışına akıllıcasına sürüklediğini belirtiyor. Zillow’a göre bu yavaşlama, mübayaa gücü bakımından iri zorluklarla karşı karşıya olan alıcıların eş taleplerindeki düşüşünün dahi meydanda tıpkısı işareti. Zillow’un tahminleri ev piyasasında aile fiyatlarının yükseleceğine yönelik olsa da, bu tutum aynı zamanda belirtik tıpkı zir cepheli revizyonu dahi anlatıyor. Dört kamer önce, yıldan yıla ocak fiyatlarında yüzde 17,8’lik bir çoğalma yaşanacağı tahmininde kâin Zillow, vakit kaybetmeden dört kamer ortamında karşılık artış oranı tahminini yüzdelik 8,1 tenkis etmek zorunda kalıyor. Bunun sebebi ise Zillow’un da BENDE hane piyasasından yaşanan ‘aceleci’ yavaşlamayı dikkate alıyor olması.

Zillow, ev piyasasıyla ait müspet çıplak aynı yükseliş öngören tek ortaklık kadar görünüyor. Ancak bu, piyasayı inceleyen başka şirketlerin hepsinin benzeri düşüş beklentisi içinde olduğu anlamına gelmemeli. ÇAKER merkezli emlak ve para piyasaları müşavirlik şirketi CoreLogic, önümüzdeki yıl MEMLUK’dahi familya fiyatlarının yüzde 5,6 oranında artacağını, Mortgage Bankers Association (Mortgage Bankacılar Birliği) ve Ulusal Mortgage Birliği Fannie Mae birlikte KUL’üstelik bölük fiyatlarının sırasıyla yüzde 3,1 ve yüzdelik 3,2 oranında artacağını tahmin ediyor. Bu üç tahminden herhangi birinin gerçekleşmesi üstelik BENDE basamak piyasasının normalleşmiş benzeri tahaccüm dönemine girdiğini göstermeye yetiyor.

Capital Economics, MEMLUK’bile familya fiyatlarının önümüzdeki tıpkısı sene zarfında yüzdelik 5 oranında düşeceğini öngörüyor. Tarihî olarak bakıldığında bu berenarı yürekli aynı durum.

Yüzde 5’lik düşüş

Capital Economics ise ÇAKER’de eş fiyatlarının önümüzdeki tıpkı sene içre yüzdelik 5 oranında düşeceğini öngörüyor. Tarihsel namına bakıldığında bu berenarı kabadayı aynı tutum. ESIR ev piyasasında familya fiyatlarının yıldan yıla bu denli düşmesi inanılmaz derecede kıymetli benzeri duruma fiyat geliyor. Bu durumun serencam 50 yılda elden iki misil yaşanması de bunu kanıtlıyor.

Capital Economics, raporunda şunları belirtiyor: “Yükselen ipotek oranlarının 2023 yılı ortalarında yüzdelik 6,5’e çıkacağını öngörüyoruz. Bu cirim, ipotek ödemelerinin mecmu hanehalkı geliri içindeki averaj oranının 2000’lerin ortalarında tanıdık şahika değeri aştığı anlamına ati. Bu boyut sülale satışlarının 2022 yılında 2021 yılı sonuna nazaran yüzde 20 oranında düşeceğini gösteriyor. Bunun yanı sıra satın alınabilirlik kısıtlamalarının da artmasıyla konut fiyatları elan birlikte düşecek fakat pazarın mikro olması ve zorunlu satıcılardaki bayağılık, karı fiyatlarındaki düşüşün görece mütevazı olmasını ve yüzdelik 5 kabil bir oranda gerçekleşmesini sağlayacak.”

Yükselen tutu oranlarının 2023 yılı ortalarında yüzdelik 6,5’e çıkacağını öngörüyoruz. Bu ölçü, aile satışlarının 2022 yılında 2021 yılı sonuna kıyasla yüzdelik 20 oranında düşeceğini gösteriyor.

Göz piyasası zirveden yuvarlanıyor

Öte yandan, BENDE’da aile fiyatlarının millî bazda düşmesi durumunda ise özellikle kâh lehçe konut piyasalarında düşüş henüz üstelik yoğun olanaklı. Moody’s Analytics Saksı Ekonomisti Mark Zandi da benzer fikirde. Moody’s Analytics’e göre KÖLE’dahi sülale fiyatları gelecek sene yüzde 0 oranında artacak fakat Zandi, bu tahminin gerçekleşmesi için Phoenix ve Boise üzere bazı baş döndürücü değerlenmiş bölük piyasalarında karı fiyatlarının yüzdelik 5 ila yüzde 10 üzere faziletkâr oranlarda düşüşler yaşaması gerektiğinin altını çiziyor. Bu tahminin tıpkısı durgunluk olasılığını dışarıda bırakarak yapıldığını dahi gözden kaçırmamak gerekiyor. Moody’s Analytics, bire bir resesyon yaşanması halinde ise aile fiyatlarında ortalama yüzde 5 oranında, lüks değerli bölgelerde ise yüzde 15 ila yüzdelik 20 üzere iri oranlarda düşüşler bekliyor. Konut piyasasının zirve yaptığını belirten Zandi, imdi ise rastgele şeyin ev piyasasının yuvarlandığını gösterdiğini belirtiyor. Bu tahminlerin bire bir almanak aynı süreyi kapsadığı unutulmamalı. Geleceği elan dolgunca anlamak amacıyla geçmişe bakmak bile faydalı mümkün.

Eski örnekler

ESIR sülale fiyatlarının akıbet 50 yılda üç defa umumi kabul görmüş kazançlı temellerden uzaklaştığı görülüyor. 1970’lerde yaşanan göz patlaması, 2000’lerde yaşanan basamak patlaması ve pandemi süreci nedeniyle yaşanan basamak patlaması. İlk iki patlamanın sonuçları sonuncuya kıyasla berenarı farklı olmuştu.

1970’lerde, 30 yaşlarında olanların familya sahibi olmaya başlamasıyla KÖLE’de basamak piyasası ötede derecede hızlandı. On sene boyunca sayımsız yörekent konutu düz yazı edildi. Ancak bu da yeterli gelmedi. 1970’lerin sonunda, arz ve talepte yaşanan düzensizlik MEMLUK’bile sülale fiyatlarının olağanüstü ayrımsız şekilde yüzdelik 167 kadar tahammülfersa ayrımsız oranda yükselmesine bozukluk oldu. Bugün yaşanan faziletli para şişkinliği o dönemin da belasıydı.

1980’lerin başında FED şişkinlik canavarını erdemli repo oranlarıyla evcilleştirince 1981 yılında yüzdelik 18’i aşan tutu oranları 1982 yılında göz piyasasında istikrarlı bire bir denk düşüşüne neden oldu. Fakat yaşananlar ev piyasasına has bir kaza değildi. Bunun sonucunda bile KUL konut piyasası birkaç almanak tüvana dirimsel artışının arkası sıra 1980’li yılların oralarında tartılı benzeri piyasaya kavuştu.

2000’lerin başı

2000’li yılların başındaki ev patlaması ise bu kadar macerasız geçmedi. 2006 yazına gelindiğinde ocak satın almış olanlar 2000 ila 2006 yılları arasında yüzdelik 84,6 oranında yükselen eş fiyatlarını binnetice düşüncesiz püskürtebildiler. Bu ebat MEMLUK hane piyasasında bir tashih yaşanmasını sağladı. Tashih yoğunlaştıkça ise işlerin çokça henüz yara olduğu ortaya bundan sonra. Vecibe verenler, onları dümbelek ödemeye gücü yetmeyecek olanlara efdal faizli ipotek vermişlerdi. 2007 yılında familya fiyatları düşmeye başlayınca baraj ağız ağıza yıkıldı ve ipotekler battı. Etkileri tafsilatlı yıllar süren bu yıkım ABD’da göz piyasasının tamamen çökmesine sebep oldu. Bunun saf sonucu olarak ise 2007 yılından 2012 yılına kadar ABD’da eş fiyatları istikrarlı şekilde düştü. Balon çıktı tamamen patlamıştı.

Zaman ise bölük piyasasında yaşanan tashih eş senaryoların yaşanacağının aynı işareti olarak akseptans ediliyor. Dokunaklı aynı çöküş mü yoksa belli belirsiz bir sıyrıntı mı olacağı anlaşılan olmasa de, bu çöküşün konut piyasasındaki efdal fiyatların yönünü aşağı akla yatkın çevireceği kesin gibi.

Bölük piyasasında düzeltme başladı, dokunaklı senaryo mail

 

Çin’da başlayan taşınmazlar çöküşü dünyaya yayılır mı?

 

İngiltere’bile ev piyasası çöküyor mu?

 

Share: