1000 rakımda yetişen üzüm, lezzetiyle damakları şenlendiriyor

Denizli’nin Buldan ilçesinde tahminî 1000 rakımda yetişen çekirdekli üzümlerin lezzetini bilenler korkulu temenni gösteriyor.

Buldan ilçesindeki Haydar mevkiinde yetişen çekirdekli üzümler lezzetiyle damak çatlatıyor. Yaklaşık 1000 rakımda susuz ve ağız ağıza uzvi kendisine yetişen üzümler alelhusus kış aylarında iri bağ görüyor. Atalarının yüzyıllar ilk Buldan’a ilk yerleşen ailelerinden olduğunu dile getiren üzüm yetiştiricisi Hasan Cabaroğlu, üzümlerin birçok rahatsızlığa mebzul geldiğini anlattı.

Cabaroğlu, üzümden pekmez ve üzüm köftesi üstelik yaptıklarını belirterek, “Atalarımız Haydar mevkiini aşiyan tutmalarıyla birlikte sargı ve bahçelerine asmalar dikmişler. Üzüm yetiştiriciliğimiz atalarımızdan geliyor. Haydar mevkii efdal tıpkı toprak. Ego sekiz yaşından beri üzüm bağlarımıza gözüm gibi bakıyorum. Yaklaşık on beş dönümlük bağımda bin beş yüz asmamız bulunuyor. Bu sene üzümler çok evire çevire. Şita aylarında hasat yaptığımız ürünlerimizi küresel ve savruk satıyoruz. Burada susuz ve tamamen organik kendisine yetiştirdiğimiz Alfons, Çindere Gülgûn, Haydar Bandırma, Yapıncak Beylerce, Red Globe, Bambart ve Çatak Moru üzümlerimiz Buldan’da ve birlik Türkiye’dahi iri irade görüyor. Ayrıca üzümlerimizden pekmez ve üzüm köftesi da yapıyoruz. Üzümlerimizin örgensel olmasından etraf şeker hastalığı hastaları dahi rahatlıkla tüketebiliyor. Üzüm cinsleriyle birlikte bölgemize has armut yetiştiriciliği bile yapmaktayız” dedi. – DENİZLİ

Share: