Van’da okuma yazma kursu kadınlara umut oldu

Van’üstelik kıraat çit kursu kadınlara rüya oldu

VAN – Van Milli Terbiye Müdürlüğü bünyesinde açılan kıraat-çeper kursu kadınlara düş oluyor.

Hayatlarında tek okula gidemeyen kadınlar, Van Milli Eğitim Bilimi Müdürlüğünün açtığı kurslar sayesinde meslek sıralarına kavuştu. Yaşları 30 ila 70 ortada mütebeddil kadınlar, kıraat-çit kursuna gelerek hayallerini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyorlar. Tuşba ilçesine bağlı Hacı Ömer Sabancı İlkokulunda planlı kıraat-çit kursuna mevrut kadınlar, ilk defa ekol sıralarına oturmanın mutluluğunu yaşadı.

“Okuma-barı bilmeyenin gözü görmüyor”

Kıraat yazmanın yaşının olmadığını ifade eden İfakat Birey Bayburt isimli vatandaş, gâh nedenlerden hava okuyamadığını tabir ederek, “Ego aşağılık yaşta evlendim ve Trabzon’a gelin geldim. Eşim bana ‘Trabzon’a gel’ dedi. Ben’da otobüse bindim Trabzon’a gittim. Eşimi aradım. ‘Neredesin’ dedi. Ego da ‘Buradayım’ dedim. Üç posta kusurlu yere gittim. Okuma çit bilemediğim üzere ayrımsız düz ismi veremiyordum. Bana ‘Telefonu birine ver’ dedi. Köle oradaki birine telefonu verdim. Insan, eşime ‘Halk Bankası yanında’ dedi. O kelimeyi öğrenseydim, üç defa gidip gelmezdim. Okumayan kişinin gözü gözsüz. Köle ‘Zararın neresinden dönersen kardır’ diye niteleyerek kursa geldim. Şimdi çok mutluyum. Cenabıhak devletimizden bin yol razı olsun” dedi.

“Okuma-çeper bildiğim üzere kendimi güvende hissediyorum”

Elan ilk hele hastaneye gittiğinde, araçlara bindiğinde haddinden fazla güçlük yaşadığını nâkil Necla Dinci isimli avrat ise “Veliler toplantısına gittiğimde bir imza atamıyor, ismimi bile yazamıyordum. Deminden ise rahatlıkla yapabiliyorum. Okuma-yazma aşina olmak çok bahtiyarlık verici bir madde. Kendimi güvende hissediyorum” ifadelerini kullandı.

Okuma-yazmanın zarfında düğmük kaldığını tamlayan Ayten Kurt isimli eş da, “Ben okula hiç gitmedim. Bu hep içimde düğüm kaldı. Yerdeki kağıt parçalarıyla okumayı öğrendim ama yazmam on paralık yoktu. Veliler toplantısında yalnız çizgi çizebiliyordum. Ama bu ağırşak yardımıyla şu anda doldurma da, okumam da çokça evire çevire. Benim hedefim uzluk alıp, araba sürmektir” diyerek konuştu.

“Birinci sınıfı alelade oğlumla birlikte bitirdim”

Çocuklarına emsal olmak üzere okula gittiğini belirten Necla Aldanmaz isimli karı bile, “Ailem okula gitmemi haddinden fazla istedi amma ben istemedim. Şu anda çok pişmanım, keşki okusaydım. Şimdi ise çocuklarıma inat okuyorum. Çocuklarımın kıraat isteği yoktu. Ben onları okulun kapısına kadar götürüyordum ama benden anında bilahare geliyorlardı. Biri lisede, biri ilkokulda okulu bıraktı. Ego kıraat-çeper kursuna geldikten sonradan yoz oğlum bile okula bağlandı. Bir Numara sınıfı hoşur oğlumla bitirdim. Onunla bu arada herhangi bir dönüş okula geliyordum” dedi.

İl genelinde 772 kursun açıldığını anlatan İl Milli Eğitim Bilimi Bölüm Müdürü Talat Dünkü ise “Van’üstelik okuma-yemeni bilmeyen sevimli oranının aşkın düşmemesinin sebebi, çok barhana almamızdan kaynaklanıyor. Bu sene kıraat yazması sıfır kestirmece 7 bin 200 kişiyi kursa almışız. Hedefimiz bunu yer ongun şekilde minimize etmektir” ifadelerini kullandı.

Sınıf Öğretmeni Kübra Güner de, okuma-çeper öğrenen kadınların gözlerindeki mutluluğa tanık olmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Share: