Türk müteahhitler kullanılmamış envestisman imkanlarını değerlendiriyor

Wimmer, yaptığı değerlendirmede, Avusturyalı ve Türk üstencilik firmaları çok ayrıntılı zamandır alay malay çalıştıklarını ve üçüncü pazarlarda bunun domuzuna örneklerini görebildiklerini tabir etti.

Wimmer, “Bu yıl yeni olan şu kim ihracat bankalarımız yani Avusturya’nın resmi ihracat destek kuruluşu Oesterreichische Kontrollbank AG (OeKB) ve Türk Eximbank arasında üçüncü pazarlarda teşrikimesai fırsatlarını semirtmek üzere yeni tıpkı sözleşme var. Bu nedenle, bu anlaşmanın üçüncü pazarlarda işbirliği fırsatlarını güçlendireceğini ve onlara bire bir bindi vereceğini umuyoruz.” diye niteleyerek konuştu.

Avusturyalı ve Türk üstencilik firmaları güçlerini birleştirirlerse henüz fazla iyi projeler ve iş birliklerinin ortaya çıkacağına bel fail Wimmer, şu anda alelhusus üçüncü pazarlarda çokça rekabetin olduğunu dile getirdi.

Türkiye’nin lehçe tıpkı biçim olduğunu belirten Wimmer, “Avusturyalı ve Türk müteahhitlik firmalarının üçüncü pazarlarda iştirak bağlamında Afrika, Ilımlı Asya, Orta Şark’dahi gür hisse senedi birlikleri çıkarabileceğini düşünüyorum. Eminim ki, iki ülkenin işbirliği bu bölgelerde daha görünür olmalarını sağlayacak. Bodur zamanda gani sonuçlar alacağımızı düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

“Sri Lanka’dahi, Endonezya’birlikte, Bangladeş’te, Filipinler’da yapılacak çokça iri projeler var”

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren da Avusturyalı ve Türk firmaların tıpkısı araya gelip Türkiye ve dünyada üçüncü ülkelerde elbet iş birliği yapabileceklerini değerlendirdiklerini rapor etti.

Eren, Avusturyalı firmalarının uygulayım bilimi ve özellikle su ile ilgilenmiş firmalarının detaylı yıllardır Türkiye’bile olduğunu anımsatarak, “Bizim yaptığımız bir nice barajın, bir nice hidroelektrik santralin, elektromekaniklerini Avusturyalı ortaklarımızla beraber yaptık. Finansman dahi geldi. Avusturya Eximbankı ile , Türk Eximbankının aksiyon birliğinin oluşması bize henüz rahat geliyor. Bazı ülkelerle bile Eximbankımız demincek anlaşmaları imzaladı. Üçüncü ülkelerde finansman imkanları yaratacak diyerek konuşuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Avusturya ile posta almanın daha hızlı gelişeceğine bel fail Eren, “Pandeminin etkisi az buçuk geçmeye başlayınca imdi yabancı ülkelerden hem Türkiye’ye ziyaretler başladı. Türkiye’ye resmi gök bilimi adına gelen bakanlar. Müteahhitler Birliği’ni ülfet yazar ülkelerindeki iri projeler üzere bizlerin oraya gitmemizi, işte ve imkan varsa finansman de götürmemizi istiyorlar.” dedi.

Aziz, Sri Lanka’üstelik, Endonezya’birlikte, Bangladeş’te, Filipinler’bile yapılacak çokça balaban projelerin olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Buralar ağırlıklı Çin’in hegemonyasında olan ülkelerdi. Zira Çin buralara büyük kredi imkanlarıyla gidiyor. Oradaki inşaatları alıp antrparantez oradaki kâh liman havaalanı üzere projeleri da öz ülkesinin ticari açılımı için bir siyasal genişleme ara bulucu olarak kullanıyordu. Bizim Türk Eximbankımızın kapasitesiyle Çin’le lazım Afrika’dahi, lazım Uzak Şarki’bile bu anlamda rekabet etmemiz zorlaşmaya başlamıştı. Zira o finansman desteğini biz götüremiyorduk.

Bu ülkelerden gelenlerin kâffesi şimdi ‘tamam Çin parayla geldi tığ üstelik işlerimizi onlara atfetmek zorunda kaldık. Ama yaptıkları işlerden tek mutlu değiliz. Lüzumlu hareket programına uyumları gerek işlerin vaktiyle bitirilmesi gerekse üstelik kalite açısından tığ imkan varsa Türk müteahhitlerinin gelip bizim işlerimizi yapmasını istiyoruz’ diyorlar.” değerlendirmesinde bulundu.

Türk Eximbank’ın bazen ülkelerin Eximbank’larıyla anlaşmalar imzalamaya başladığına meni fail Muazzez, “Avusturya Eximbank’ı de bunlardan ayrımsız tanesi. Türk müteahhitlerinin rekabetçi gücüyle beraber, Avusturya’dan uygulayım bilimi ve alelhusus finansman desteği alarak üçüncü ülkelerdeki şişman projeleri değerlendiriyoruz.” yorumunu yaptı.

“Avrupa’nın bütün altyapısının yenilenmeye ihtiyacı var”

Aziz, “Avrupa’nın hep altyapısı yaşlandı, yenilenmeye ihtiyacı var. Şimdiye kadar bilcümle Afrika, hep Orta Şark konuşurken biz çıktı ‘Avrupa’nın altyapısının yenilenmesinde de görk alabilir miyiz’ diyerek konuşmaya başladık. Bu konuda birlikte icraat yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Salgınla ait yasaklamalar, gezi sınırlamaları kalktığında henüz etken bire bir atılımla Avrupa’birlikte ki amal için üstelik çalışmalar yapacaklarını dile getiren Aziz, “Avrupa’üstelik bile çünkü inhilal fayrap etmek geçişsiz. Zira Avrupa Avrupalı firmaların birlikte bizimle rekabet edebileceklerini sanmıyorum düpedüz. Eğer önümüzü Avrupa Birliği yasakları yahut politik bazen engellerle önümüzü tıkamazlarsa. zira Şark Avrupa’yla girdik. Bulgaristan’bile, Romanya’bile, Arnavutluk’ta, Kosova’üstelik, buralarda birçok iş yapıyoruz. Ancak Günindi Avrupa daha bize biraz elan soğuk davranıyor bu anlamda. Zira kişi firmaları bizimle rakiplik edemeyecek, işleri tığ alacağız diye endişeleniyorlar.Ancak sonuçta kişi ülkelerinde yapılacak işleri daha ekonomik yapacaklarsa bizlere kapıyı açacaklar” değerlendirmesinde bulundu.

Eren, üçüncü ülkelerde pandeminin bitişinden sonradan bekleyen kestirmece 40-50 trilyon dolarlık projenin olduğunu belirterek, “Bu dünyada şu anda imal bekleyen projelerin tahmini tutarıdır. Bunun içinden tıpkısı nasip ahzetmek çabasındayız biz dahi. Payımızı mübalağa etmek çabasındayız. Şimdiye kadar otuz bilyon dolarlık almanak hacimlere çıkmıştık. Ancak salgın zımnında geçen sene 15 bilyon dolarlara kadar düştük. Bu sene eylül ayı itibariyle 17,8 milyar dolara çıktık.Hedefimiz yıl sonuna kadar yirmi milyar doları intikal etmek.” dedi.

Türk müteahhitleri olarak mutedil vadede yılda 50 bilyon dolarlık sınırlı dışında gelişim kabul etmek istediklerini ifade fail Ermiş, “Türk Eximbank’la Avusturya Eximbank’ının birleşerek bize oluşturacakları finansman desteğiyle üçüncü ülkelerde Afrika’birlikte, Uzak Maşrık’daki ülkelerindeki şişman projeleri hayata geçirmeyi istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Türk müteahitler 31.3 milyar dolar getirdi

 

Erke krizi yenilenebilir enerjiye geçişi hızlandıracak

 

Çin’birlikte göz satışları 6 yılın dibini gördü

 

Share: