Bağın Kalesi, Urartular’dan kaldığı değerlendirilen izler taşıyor

Tunceli’nin Mazgirt ilçesinde tıpkısı tepenin üzerine yerleşmiş bulunan Bağın Kalesi, Urartular’dan kaldığı değerlendirilen izler taşıyor.

Sarp dağların ve ormanların koca olduğu kentin, yapılan ilmî araştırmalarla bir nice medeniyetten izler taşıdığı tespit ediliyor.

Yüzlerce tarihi ve kültürel varlığın bulunduğu kentin Pertek, Çemişgezek ve Mazgirt ilçelerinde nesir edilen kaleler üstelik binlerce yıllık geçmişe ışık tutuyor.

Mazgirt ilçesine ilişkin Dedebağ köyünde düzlük kayran Bağın Kalesi’nin, taşıdığı izlerden çevre Urartular marifetiyle mensur edildiği değerlendiriliyor.

Uğur, merdiven, tünel, yazıt ve kayaç mezar kabil kalıntıların olduğu kale ve çevresi, diyar merkezi özellikle atılmak amacıyla kasaba illerden rastgele zaman ziyaretçi ağırlıyor.

Tur programlarıyla bölgeye gelen ziyaretçiler, benzersiz güzellikteki Peri Vadisi’ni gezdikten sonra çıktıkları Bağın Kalesi’nde foto çekiyor.

“Mazgirt doğal güzellikleri ve akide turizmi açısından ehemmiyet taşıyor”

İl Ekin ve Turizm Müdürü İsmet Melik Ulaşoğlu, AA muhabirine, Tunceli’nin birçok uygarlığın dirim sürdüğü ayrımsız yer olduğunu söyledi.

Kentte zamanında yaşanan mütenevvi teessürat yüzünden arkeolojiye ağırbaşlılık verilemediğini ifade eden Ulaşoğlu, şöyle konuştu:

“Tunceli Müzesi’nin açılması ve bizim bile alana inmemizle tarihi eserlerin yerlerini belirleme etmeye başladık. Bağın Kalesi’nin yapmış olduğumuz araştırmalarda kim tarafından hangi tarihte yapıldığını stabil kendisine tayin edemiyoruz. Günümüze küsurat kalıntılarıyla yola çıkarak kimi yorumlamalar yapmaya çalışıyoruz. Mazgirt ilçesinde Urartuların hakimiyetinin olduğu aynı devir yaşandığını ve kalenin bile o zamanlardan kalma olduğunu değerlendiriyoruz.”

Ruz ve firez turizminin gelişmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini vurgulayan Ulaşoğlu, “Mazgirt ilçemiz bulunduğu hava itibarıyla kale, kilise, cami ve türbe gibi alanların yanı sıra katıksız güzellikleri ve inanç turizmi açısından bile ehemmiyet taşıyor.” ifadesini kullandı.

“Kaleyi ve çevresini gezdikçe geçmişe seyahat yaptık”

Yörede fotoğrafçılıkla ilgilenen Hüseyin Çürük üstelik 5 kişiden oluşan grupla Bağın Kalesi’ni gezdiklerini anlattı.

Kalenin kalıntılarına hayran kaldıklarını dile getiren Zayıf, şöyle konuştu:

“Kaleyi ve çevresini gezdikçe geçmişe yolculuk yaptık. Bağın Kalesi’nin derakap yanı başında kuzeyden güneye akilane akan Peri Suyu var. Orası da çokça tahammülfersa manzara sundu ve seyrine doyamadık. Antrparantez kalenin en son zirvesinde gözcü kulesi bulunuyor. Oraya bile tırmanıp videoteyp, fotoğraf ve dron çekimleri yaptık. Kale şu anda bölgedeki şiddetli keçilerine bile yaşam alanı sunuyor.”

Share: