Kulübeleri kaldırılan çıkmaz köpeklerini perforaj giydirerek soğuktan korudu

Kulübeleri kaldırılan sokak köpeklerini delme giydirerek soğuktan korudu

Belediyenin kaldırdığı kapik kulübelerine hayvanseverlerden aksülamel gösterdi

Burdur Efsanevi Dostları Derneği Başkanı Aysel Turan:

“Köpekler göçük altından insanların çıkarılmasına yardımcı olurken bu yapılanlar on paralık affedilir değil”

BURDUR – Burdur’da parka konulan kapik kulübelerinin belediye eliyle kaldırılmasının arkası sıra benzeri hayvansever, bahçesine sığınan çıkmaz hayvanlarının altlarına sergi serip köpeklere perforaj giydirerek onları soğuktan korumaya çalıştı. Kulübelerin kaldırılmasına tepki gösteren Aysel Turan, “Duygularımızın hasis madun üst olduğu bir dönemde insanlar bütün dışarıdayken elan çökme altındayken, insanlarla bu arada çöz içe hararetli yerel zooloji bunlar. Köpekler çöküntü altından insanların çıkarılmasına koruyucu olurken bu yapılanlar hiç affedilir değil” dedi.

Burdur Hayvan Dostları Derneği eliyle Burç Mahallesi’nde mevcut Gazi Parkı içerisine sevimsiz kış gününde çıkmaz köpekleri üzere kulübeler konuldu. Burdur Belediyesi Polis ekipleri mevrut şikayetler üzerine tutanak tutup kulübeleri park içerinden kaldırarak Burdur Belediyesi Çıkmaz Hayvanları Iyileştirme Merkezine götürdü. Kulübelerin kaldırılması ile parkta hayat dolu çıkmaz hayvanları, kendilerine gönüllü olarak bakan Burdur Efsanevi Dostları Derneği Başkanı Aysel Turan’ın evinin bahçesine sığındılar. Komutan Turan, bahçesine sığınan sokak hayvanlarının altlarına kilim serip köpeklere delme giydirerek onları soğuktan korumaya çalıştı.

Belediye’nin kulübeleri kaldırması içtimai medyada tepki çekti

Bir şikayet konusunda kulübelerin kaldırılmasına tepki gösteren ve üzüntüsünü dile getiren başkan Aysel Turan yaşanan durumu içtimai medyada paylaşarak vatandaşlardan duyarlılık ve destek istedi. Uzun zamandır yaşadıkları kulübelerden bir anda yoksun küsurat hayvanların sakil çekicilik şartlarından etkilendiklerini dile getiren Turan kulübelerde kalan kalan 4 hayvanın kanser üzere balaban hastalıkları atlatan köpekler olduğunu kaydetti.

“Hayvanların barınacak yerleri kalmadı”

Turan, “Iyice şeyler yapmaya çalışıyoruz. Onun amacıyla biz burada yaptığımız çalışmalarda sokak hayvanlarının kısırlaştırılması, yaşamlarını öyle idame ettirmelerini, beslenmesinde, tedavisinde filhakika şahsi yerine, derneğimiz kendisine benzeri şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bunu yaparken de tıpkısı şekilde onların barınmaları biliyorsunuz kentsel dönüşüme geçtikten sonradan odunluklar ve kömürlükler kalmadı. Hayvanların barınacak yerleri kalmadı. açıktan açığa yerlerde açıklarda kaldılar. Anca olunca bunu de yasalarla belirlediler. Sokaklarda şurada burada bunların barınmaları için yerler oluşturmalarını söylediler. Kedi evleri, barınacakları kulübeler oluşturulsun. Belediyeler böyle aynı fariza üstelik verildi zaten. Natür Himaye ve Milli Parklar Toprak Müdürlüğü, bu görevi belediyelere vermiştir. 5199 Basit Yasaya göre filhakika bu üstelik böyledir. Topla, kısırlaştır, küpesini tak, aşısını yap, aldığın yere bırak diyor. Bıraktığın yerde bile görevin bitmiyor, orada beslenme noktaları oluştur, yaşamlarının idame ettirmesi üzere arama altında tut diyor” dedi.

“Köpeklerin hepsi balaban emraz atlatmıştı”

Kulübelerde kalan köpeklerin önemli hastalıkları atlatan hayvan bilimi olduğuna dikkati Calip Turan, “5-6 parça köpek var. Bu köpeklerden zaten birisi kanser oldu, tedavisi yapıldı, burada kaldı. Birisi çöplüğe atılan, bacağı kırık burada kaldı. Birinin gözü patladı tedavisi oldu. Hepsinin geçmişi var. Geçmişleri tıpkı kederli, kim aracılığıyla yine insanlar yoluyla ondan sonraları buradaki kulübeleri biz gine geçen yıl çok şita oldu. Öyle olduğu amacıyla gönüllülerle bu arada benzeri kampanya başlattık. Buraya kulübeler koyduk. Buradaki hayvanlar onun içinde kışı çıkardılar doğrusu gündüzleri çok girmiyorlar. Geceleyin çok soğuk olduğu antlaşma, yağmur olduğu antlaşma giriyorlar. Anca olduğu ant havlama dahi olmuyor. Hayvan orada barınıyor, uyuyor, rahatına bakıyor” diye konuştu.

“Ülkece hassas olduğumuz dönemde bu yaşanmamalıydı”

Turan, konuşmasını söyle sürdürdü: “Geçenlerde şikayet var diyerek aldılar bu hayvanların barınaklarını götürdüler. Şeb süresince zooloji açıkta kaldı. Duygularımızın gerçekten zir kayırıcı olduğu benzeri dönemde insanlar hep dışarıdayken elan çökme altındayken, insanlarla bu arada çöz içe işlek yerel hayvan bilimi bunlar. Bunlarla bu arada eş çıkarırken o enkazın altından, böyle tıpkısı husus yapıp, barındıkları 4 kulübeyi sığdırmayıp, toplayıp gidip, belediyenin alması siktirici hiç affedilir değil. Medlul verilecek bir özdek değil. Bilcümle hayvanseverlerin tepkisini çekti. Zaman sabaha kadar benim kapımın uğrunda yattılar. Altlarına kilim serdim, üstlerine tıpkı şeyler giydirdim. Birisine perforaj giydirdim çünkü hayvan bilimi de üşüyorlar. Çekicilik soğumaya başladı. Gecenin o soğuğunda üşüdükleri için havlıyorlar. Geliyorlar buraya yuvaları bulunmayan, ne yapacaklarını şaşırıyorlar. Bu öğün artık havlamaya başlıyorlar.”

“Bu hayvanat saldırgan değil”

Burdur Efsanevi Dostları Derneği Komutan Yardımcısı Zahit Karaçam ise, “Tığ bu olayın esasen gündeme getirilmesini istiyoruz. Yerlerine konulmasını istiyoruz, bakılmasını istiyoruz. Burada zaten 5199 Mahdut Kanuna bakarak, bu benzeri gerekçedir. Bunların korunması gerekir, bu hayvan bilimi saldırgan değiller, insanlara faydası vardır, zararı yoktur. Özellikle alelhusus şu dönemde insanların çokça alıngan olduğu ayrımsız dönemde, biz bu olayın yine gözden geçirilmesini ve gene hesabına iade edilmesini, hele istirham ediyoruz” diyerek konuştu.

Share: