‘Yitik Taşı’ geleneği lisede yaşatılıyor

‘Kaybedilmiş Taşı’ geleneği lisede yaşatılıyor

SAMSUN – Asırlarca kaybolan eşyaların bulunabilmesi namına fariza icra etmiş, Osmanlı İmparatorluğu döneminin unutulan değeri tıpkı zamanda zayi eşya bürosu gibi görev yapan “Yitik Taşı” geleneği Samsun İbrahim Tanrıverdi Sosyal Bilimler Lisesinde yeniden maltalık buldu.

15. yüzyılda zayi eşyaların sahipleri aracılığıyla hafif bulunabilmesi amacıyla halkın ağır yerine bulunduğu cami, fakülte, çeşme kadar canlı mekanlarda, yerden 1,5 metre yükseklikte taş oyularak yapılan Kaybedilmiş Taşları zamanında günümüzün zayi kayıt büroları kabil fariza üstlenmiş.

19. yüzyılda unutulan bu anane Samsun İbrahim Tanrıverdi Sosyal Ulum Lisesi öğrencileri Seval Aşar ve Zeynep Deniz Kibiroğlu aracılığıyla TÜBİTAK 2204-A Ortaöğretim öğrencileri araştırı projelerine ruz alanında konu edilerek hem fiziki adına okulda yaşatılmaya hem bile yapılan sayısal uygulamayla mevhum ortamda kayıp eşyaların zaman ve mekana merbut olmaksızın aranıp bulunabilmesine imkan sağlandı.

Proje danışman öğretmeni ve benzeri zamanda Okul Müdürü Hamza Sofuoğlu, 305 kişiyle yapılan sormaca ve alanında uzman kavi haddinden fazla kişiyle yapılan görüşmeler sonrasında kayıp eşyaların bulunamaması sorununa modern tıpkı çözüm bulabilmek hesabına çalıştıklarını ve tarihte Osmanlı’nın bu soruna bulduğu çözümden etkilenerek bu uygulamayı yapmaya karar verdiklerini söyledi. Başöğretmen Sofuoğlu, “Projeyle gelişigüzel unutulmuş oylumlu tıpkı geleneğimizin tüvana nesillere aktarılması ve kültürümüzün yaşatılması bağlamında bu projeyi haddinden fazla önemsiyoruz. Projenin hayata geçmesiyle okulda kaybolan eşyaların sahipleri aracılığıyla henüz dümdüz bulunduğunu bir zamanda başkalarına ilişkin eşyaların kullanılmaması üzerine öğrencilerimizde duyarlılık oluştu” dedi.

Share: