Restore edilen tarihi meslek uğrunda 90 yıl geçmiş fotoğraf yeniden çektirildi

Giresun’dahi 1932 yılında celal kavim işbirliğiyle yapılan ve yine fehamet kavim işbirliğiyle restore edilen tarihi okulun 90 yıl önceki açılışında çekilen ışık, karye halkı ile baştan çektirildi.

Merkeze ilişkin Akçalı köyünde saha kayran okul, Cumhuriyetin evvel yıllarında bu bölgeye yönelik hazırlanan ekol projeleri kapsamında yapılan okulların ayakta kalan son temsilcisi durumunda.

Uzun zamandır süreduran haldeki okulun kültürel ayar olarak yaşatılması için Akçalı Köyü Kültür ve El Birliği Derneği ile Giresun Valiliği işbirliğinde restorasyon çalışmaları başlatıldı.

Çalışmalarda sona yaklaşılan okulda, İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağı göndere çekildi. Yaklaşık aynı yüzyıl eski çalkantı baştan yaşandı.

Köylülerin 1932 yılında imece usulü ile çalışırken çekilmiş olan fotoğraf karesinin tıpkı bir birlikte köylülerin katılımıyla yeniden çektirildi.

“Meslek, Cumhuriyetin yöreye başmaklık uyguladığı tıpkısı tür projedir”

Giresun Valisi Enver Ünlü, AA muhabirine, Akçalı köyünün geleneksel evleriyle ve başka tarihi yapılarıyla ibdai dokusunu esirgeyici yetişkin tıpkısı karye olduğunu söyledi.

Köyde kavim mektepleri kampanyası kapsamında, oran ulus işbirliğiyle yapılan okulların sonuç örneğini restore etmekten sevinme duyduklarını dile getiren Adlı, karye halkına ve toplum örgütü çalışanlarına teşekkür etti.

Ünlü, Milli Yetişek Bakanlığınca başlatılan kampanyayla dahi metruk köy okullarının karye hayat merkezine dönüştürüldüğüne belen ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bura köy dirim merkezleri projeleri başlamadan önceki benzeri projeydi. Köy derneği öz malzemelerini almıştı, bizden dahi bindi arzu ettiler, tığ da ‘madem zamanında oran millet işbirliğiyle yapıldı, tığ gine oran kavim işbirliğiyle okulu ayağa kaldıralım’ dedik. Okul, Cumhuriyetin yöreye has uyguladığı ayrımsız cins projedir.”

Ecdat yadigarını yaşattıklarını tamlayan Ünlü, “İstiklal Marşı ile önemli bayrağımızı yeniden göndere çektik. Aynı o günkü, 90 sene geçmiş coşkuyu, heyecanı güç bahtiyarlığına bizler üstelik tanık olduk. Yine burayı köyümüzün kültürel sosyal hayatına kazandırmanın onurunu yaşıyoruz.” diye niteleyerek konuştu.

Vali Ünlü, okulun turizme de katkı sunacağını dile getirerek, şunları kaydetti:

“Okul Katarakt vadisinde haddinden fazla fena hâlde tıpkı noktada yer alıyor. Buranın doğaseverler, yerli ve yabancı turistler, tarihseverler tarafından görüşme edilmesi amacıyla bu okul muhteşem aynı dil olacak. Karye dirim merkezleri kapsamında de burada köydeki kadınlarımıza değişik kurslar açarak köydeki hesaplı ve toplumsal hayata ulama sağlamayı hedefliyoruz. İnşallah bura anbean tıpkı üretimlik üzere köy kooperatifinin yerel ürünlerin pazarlandığı önemli bire bir format haline ati.”

“Ekol lokal mimari geleneğiyle yapıldı”

Giresun Üniversitesi Adamakıllı Sanatlar Fakültesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Başkanı Doç. Dr. Gazanfer İltar üstelik okulun yöresel mimarlık geleneğiyle “ayn dolma tekniğinde” yapıldığını aktardı.

Okulun teknik yapısı hakkında üstelik bilgilendirmede kâin İltar, şu ifadeleri kullandı:

“Dayanak Noktası üst bire bir katlıdır. Odaları ve sınıfları olduğu kabilinden korunmuştur. Tür çatı olarak inşa edilen bu ekol sağlam çokça yerde uygulanmıştır ancak zaman içerisinde kâffesi yıkılmış ve yerlerine yenileri yapılmıştır. Bu okulumuz söz konusu ekol tipinin ayakta kalan serencam örneğidir, bu haysiyetle haddinden fazla önemlidir.”

“Okulumuz bir güzelce çehresine yeniden kavuştu”

Okulun mezunlarından Gülay Bilir Yara üstelik Türki bellemek için ailesi tarafından Belçika’dan köydeki bu okula gönderildiğini anlatarak, “Okulumuz benzeri güzel çehresine baştan kavuştu, çok mutluyum.” dedi.

Babasının da bu okuldan çıkışlı olduğuna dikkati calip Kötü, sözlerini şöyle tamamladı:

“Babam bu okuldan çıkışlı, halalarım bu okuldan mezunlar. Köyümüzün okuryazar oranı çok, eskiden yer köylerden bile bu okula öğrenciler geliyormuş. Okul binamız tembel kalmıştı, deminden devletimiz öncülüğünde köylümüz okulumuzu baştan sahiplendi.”

Share: