KURAKLIKTAN ETKİLENEN TUZ GÖLÜ’NDE KİRLİLİK DA BAŞLADI

TÜRKİYE’nin ikinci iri gölü ve ‘flamingo cenneti’ Tuz Gölü, sonuç yılların yeryüzü kurak bağ bozumu mevsimiyle anbean küçülürken, mugaddi kanallar dolayısıyla kirlenmeye üstelik başladı. Aksaray Üniversitesi Akademisyen Prof. Dr. Ikmal Elhatip, “Şu anda evsel atıklar dediğimiz plastik atıklar ile karton atıkları üzere buna benzer atıklar, derelerdeki kanalları doldurmuş vaziyette. Gölün kirliliği açıkça görülmeye başlandı” dedi.

Aksaray, Ankara ve Konya sınırlarında vadi kayran Sodyum Klorür Gölü, su çıkışı olmadığı için ‘kapalı göl’ özelliğini taşıyor. Sodyum Klorür Gölü’nde bilimsel tetkikat yapan Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi ve çevre mühendisi Prof. Dr. Hatim Elhatip, bölgedeki yağmur yetersizliğinden gölün de etkilendiğini belirtti. Aksaray’ın İç Anadolu Bölgesi’nde bir iki yağış alan vadi olduğuna dikkat çeken Elhatip, “Aksaray bölgesi İç Anadolu’dahi sunu birkaç yağmur düzlük yerdir. İç Anadolu Bölgesi’nde ortalama 400 ile 450 milimetre yıllık yağış alırken, Aksaray de ise 280 ile 320 civarında. Maatteessüf Tuz Gölü bile kuraklığın bire bir şekilde etkisi altında. Yağışsızlık yüzünden bozuk alanının vakit kaybetmeden yüzdelik 30’u ile 35’i eksik durumda” diye niteleyerek konuştu.

Prof. Dr. Elhatip, Tuz Gölü’nü mugaddi drenaj kanallarının düzensiz olduğunu, bunun da gölün kirlenmesine illet olduğunu belirterek, “Kirliliğe gelince orada ne kolektörler var ne da arıtma tesisi bahis konusu. Hele tefcir kanallarda bu garip kirlilikleri maalesef toplayamıyorlar ve saflık yapılmıyor. Evsel atıklar dediğimiz, plastik atıklar ile karton atıkları gibi buna eş atıklar, dereleri ve kanaları doldurmuş vaziyette. Maalesef oradaki ayrımsız plastik atığın vurdumduymaz dönüşümü 500 yılımızı alıyor. Bunun kendinden yok olması için 5 neslin geçmesi lazım. Atıklar ne Kasaba Bakanlığı’nın emrettiği standartlara akıllıca ne de müşteri ortamı akla yatkın” dedi.

Gölün kirlenmeye başladığını kaydeden Prof. Dr. Elhatip, “Gölün kirliliği yıldızlı bir şekilde görülmeye başlandı. Hele gâh yerlerde çöplerin atılması, evsel atıkların orada bırakılması bire bir hastalık sebebi olabiliyor. Buna ilgi edilmesi gerekiyor. Akarsu sıkıntısından tezayüt çıktı kaliteden bahsetmeye başlıyoruz. Çünkü elimizdeki kaynaklar kısıtlı ve elimizdeki kaynakları sunma azından katile açısından müdafaa etmemiz gerekiyor diyerek konuştu.

Altınkaya köyünde kıpırdak maraba Hacı Atuğ ise Bölgemizdeki tefcir kanallardaki sular Sodyum Klorür Gölü’hangi dökülüyor. Atılan çöplerde bu kanallar ile Tuz Gölü’ne ulaşıyor. Bu kanaların temizlenmesi istiyoruz. Bu poşet ile su bidonları doğada asırlarca erimiyor. Tığ da fırsat buldukça eşeğimizle Sodyum Klorür Gölü’ndeki çöpleri topluyoruz. Vatandaşlarımızı doğaya alın elan duyarlı olmaya nida ediyoruz dedi.

Share: