Kendi işini kuran kadın girişimcinin dernekevi kumaşları danışma hedefi

Denizli’nin Honaz ilçesinde 25 yıl değişik dokuma fabrikalarında çalıştıktan bilahare kişi işini kuran Senem Hanbaba, KOSGEB desteğiyle açtığı atölyeden çeşitli ülkelere bornoz ve aile tekstili ürünleri satıyor.

Evli ve 3 yavru annesi Hanbaba (40), 15 yaşında dokuma işçisi namına başladığı aksiyon yaşamında türlü tesislerin üretim hatlarında görev yaptı.

İşçi namına çalıştığı tam kişi koleksiyonlarıyla dış satım yapma hayali kuran Hanbaba, 2021’bile eğitimin arkası sıra KOSGEB’den 100 bin teklik bindi aldı.

Aynı atölye kurarak ürünlerinin çizim, dizayn ve üretimi amacıyla çalışmaya başlayan Hanbaba, e-ticaret siteleri üzerinden satma yapmaya başladı.

Denizli’nin dernekevi kumaşları olan Buldan bezi ve Kızılcabölük kumaşını kullanarak bornoz, bala giysi ve ocak tekstili ağırlıklı mahsulat geliştiren Hanbaba, gücük sürede dünyanın değişik coğrafyalarına koca etme başarısını gösterdi.

Hanbaba, AA muhabirine, 6 aylık gerçekten tıpkısı işletme olmasına karşın nazik bire bir kere aldığını, ürünlerine gösterilen talebin kendisini motive ettiğini söyledi.

Meslek hayatı boyunca üretimden paketlemeye büyüklüğünde her kademede fariza yaptığını, nesiç ürünlerinde uzmanlığa ulaştığını aktaran Hanbaba, bu süreçte gördüğü iş fırsatlarını özlük atölyesinde hayata geçirmeye başladığını aktardı.

Hanbaba, şöyle konuştu:

“Avrat müteşebbis olarak KOSGEB’den 100 bin liralık bindi aldım. Öncelikle ürünlerimin modellerini tasarladım. Tecim fail bir nice emanet bana ulaşıp tasarım istedi. Müşterilerimizle iyicene derlem çalışmalarımız oldu. Hem çöz meydan hem birlikte ihracat ayağı olan müşterilerimize koleksiyonlar hazırlıyoruz. Şu anda tek şahsiyet dev tıpkısı kadroyum. Çizimi, tasarımı, kesimi, dikimi ve ancak üretimi karışma hepsini kendim yapıyorum. Bala, cağ ve aile tekstili alanlarındaki mecmu ürünleri üretebiliyoruz. E-tecim yoluyla farklı ülkelere dış satım yapıyoruz. Şu anda Almanya’dan başladık, ticaretimiz Fransa, İngiltere, Dubai’ye bitmeme ediyor. Bu şekilde ihracatımızı e-tecim marifetiyle arttırmayı planlıyoruz.”

Tıpkı tekstil kenti olan Denizli’nin yöresel kumaşlarıyla da varlıklı olduğunu, bunların dünyaya tanıtılması gerektiğini dile getiren Hanbaba, yerel kumaşları ahali işçilikleriyle işleyerek değişik tasarımlar geliştirmek üzerine çalıştığını aktardı.

El işçiliği eden kadınları işe almak istediğini söyleyen Hanbaba, “İşletmeyi büyültmek ve öge işletmek istiyorum. Alelhusus umum işçiliği işleyen kadınların üstelik üretime dahil olmasını ve dünyaya açılmalarını istiyoruz. Şevket desteği ile işe aldığımız avrat personellere, makine kullanımı ve dikim belletmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Share: