Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2023 senesine 85 milyon yerine kamu benzeri el birliği içinde girmeyi hedefliyoruz”

Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan, “Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutlayacağımız 2023 senesine sanatçısıyla, siyasetçisiyle, kadını, erkeği, genci yaşlısıyla 85 milyon olarak cümle tıpkısı dayanışma zarfında girmeyi hedefliyoruz. Türkiye yüzyılı namına sembolleştirdiğimiz bu yeni dönemin inşasında akademisyenler ve olgun adamlarıyla alay malay sanatçılarımızın avangart lüks oynamasını bekliyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mimar Sinan Adamakıllı Sanatlar Üniversitesi’nde İstanbul Kılık ve Statü Müzesi’nin açım törenine katıldı.

Törende enformasyon yapan Cumhur Reisi Recep Tayyip Erdoğan, “İstanbul’umuzu zat alanında ayraç ve elektrik aynı eserle buluşturmanın sevincini yaşamıyoruz. Bu aktarılma bu fena hâlde binada benzeri zamanda Türkiye’nin genişlik modern hanek birikimini yeniden ihya etmenin gururunu de yüreğimizde hissediyoruz. Bu oylumlu eseri ülkemize kazandıran Mimar Sinan Fena Hâlde Sanatlar Üniversitemizin değerli yöneticilerini mimarından işçilerini canı gönülden tebrik kartı ediyorum. Biliyorsunuz İstanbul Resim ve Heykel Müzesi Cumhuriyeti tarihimizin bildirme doğru yapıları beyninde meydan alıyordu. Müzenin kuruluşu şahsen Gazi Mustafa Kemal’in talimatları doğrultusunda 1937 yılında Dolmabahçe Veliaht Dairesinde gerçekleştirilmişti. Veliaht Dairesi ayrıntılı yıllar süresince müze vasfıyla görevini layıkıyla yerine getirdi. Fakat icap kullanımından, gerekse yavaş yavaş oluşan kullanımdan ortalık çatı sıkıntılı kalmaya başladı. Binanın dar şartlarından periferi müzede vadi kayran eserler da maalesef kötülük görüyordu. 2011 yılında müzemizin bu sorunu dikkatimize geçmiş getirildiğini tezce lazım talimatları verip, koleksiyonun Tophane’ye taşınmasını sağladık. Arkası Sıra aynı yıl bu antreponun çağdaş benzeri müze binasına dönüştürülmesi üzere çalışmaları başlattık. Bu çalışmayı da üniversitemiz mezunlarından arsıulusal bire bir haddinden fazla prestijli ödülün sahibi mimar Emre Erolat beyefendiyle bu arada yürüttük. Tamam aşamalarını şahsen strateji ettiğimiz yıkandın ilgilendiğimiz İstanbul Gösterici ve Heykel Müzemizin inşaatını güzeşte yıl tamamladık. İnşaat sürecinde yıpranan zarar gören eserleri elden geçirerek restorasyonlarını gerçekleştirdik. Modern tasarımı, merkezi konumu, en üst standartlardaki güvenlik donanımı ve bedii özellikleriyle İstanbul Resim ve Heykel Müzesi temas açından şehrimize yakışan büyük benzeri kitap oldu. Buraya ülkemizin çağcıl tekellüm hafızası desek herhalde falsolu aynı tespitte bulunmuş olmayız. Ayrıksı it canlı çokça vasfının birlikte müzemi Resim, Statü, seramik ve kalıp örnekleriyle Türkiye’nin sunma büyük sanat koleksiyonuna sahiptir. 1937’deki ilk sergide hoppadak 320 nişane varken, bu dönüş ise 10 binin üstüne çıkmıştır. Müzemizde toplanmış 806 sanatçının 10 bin 666 eseri bulunuyor. Bu dönem buluşturduğumuz açım koleksiyonunda ise 277 sanatçımızın 749 eserine kayran veriliyor. Lüzumlu binasıyla, lüzum koleksiyonuyla İstanbul Kılık ve Yontu Müzemizin önümüzdeki dönemde vakit kaybetmeden İstanbulluların değil, ülkemizin yeryüzü oylumlu laf destinasyonlarından biri olacağına inanıyorum” dedi.

“Çap idaresinde geçer not, geçer not olmayan vatandaş ayrımına gidenler eş tavrı görüşme dallarımıza yönelikte sergilediler”

“Binlerce yıldır yabanlık tarihinin en doğru medeniyetlerine eş sahipliği yapmış bire bir ülkede yaşıyoruz” diye konuşmasını sürdüren Cumhur Reisi Erdoğan, “İstanbul’un yanında Hatay’dan Kayseri’ye, Ürgüp’ten Bursa’ya kadar ülkemizin dört bir tarafında değişik medeniyetlere beşiklik yapmış ören yerlerimiz şehirlerimiz var. Nereye gidersek gidelim, ülkemizin seçkin köşesinde adeta çağ fışkırıyor. 81 vilayetimizin lahzada hepsi, farklı kültürlerle dokunmak temas etmek dokunmuş, birer münhal albeni müzesi olarak ziyaretçilerini kendine vurulmuş bırakıyor. Zahir bu güzellikler büyüklüğünde ona sevimli görüp, kıymetini varsaymak, arkalamak, geleceğe sunu güzel şekilde tezyit etmek ehemmiyet yeryüzü ediyor. Maatteessüf talih yerine benzeri periyot bu noktada gür bire bir imtihan verdiğimizi söyleyemeyiz. Tarihiyle, medeniyetiyle, kültürüyle, bayrı değerleriyle milletimizin bağını ahzetmek isteyenler ne eyvah kim eşsiz firez varlığımızın kıymetini bilemediler. Antrparantez arada sırada hemen ihmalkarlıkla, yalnız imkanların kısıtlı olmasıyla açıklanamayacak şekilde muhasamat komple adımlar attılar. Azamet idaresinde geçer, geçer sıfır yurttaş ayrımına gidenler analog tavrı hanek dallarımıza yönelik te sergilediler. Örneğin ecdadın bize bıraktığı miras, milletimizin tıpkı zenginliği kendisine değil, tasfiye edilmesi müstelzim benzeri angarya namına görüldü. Bu zihniyetin elinde Türkiye çağdaş konferans dallarında doğruluk ettiği seviyelere gelemediği gibi anadan görme konferans dallarında dahi çok okkalı yükseklik kaybetti” diye konuştu.

“Türkiye’nin hars ve laf hayatını çoraklaştıran bu tepeden inmeci anlayışı 2002’dahi göreve gelince tamamen rafa kaldırdık”

Sanat dalları beyninde alt bölüm yapmadan desteklediklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’nin kültür ve konferans hayatını çoraklaştıran bu jakoben anlayışı 2002’da göreve gelince ağız ağıza rafa kaldırdık. Danışma dalları ve sanatçılarımız beyninde ayrım yapmadan, güzeli, kaliteyi ve başarıyı desteklemenin çabası üzere olduk. Anadan Görme sanat dallarımızın üzerindeki ölü toprağını kaldırırken, çağdaş nutuk dallarını de katiyen izansız plana itmedik. Ülkemizin kültür ve görüşme hayatına işve katacak bu alanda çeşitlilik katacak seçkin soy esere, projeye, kalifiye seçkin tür çalışmaya açık açık cemaat çıktık. Sonuç 20 yılda mecmu 164 müzenin tamirat yenileme tayin tanzim çalışmalarıyla ağız ağıza yeniledik. Ülkemiz genelinde 56 müzeyi ilk kez ziyarete açarken, 18 müzeyi üstelik eskimemiş düz yazı edilen binalarında milletimizle buluşturduk. Maslahat koleksiyonuyla dünyanın çevrilmiş örnekleri beyninde meydan düz Rum Medeniyetleri Müzesini, restore ettik. Ülkemizin en yetişkin hars yatırımlarından olan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının binasını, 2 yıl geçmiş yeniden nesir edilen Atatürk Ekin Merkezini ise sabık sene 29 Ekimde hizmete açtık. Göreve geldiğimizde desteklenen özel piyes sayısı yalnız 59 iken, bu zaman bu nicelik 428’i buldu. Ihtişam opera ve balesi desise sayısı 584’ten 707’ye artık. Esasen bu dönemde 33’ü foto sergisi kalkışmak için yurtiçinde 184, yurtdışında 79 adet hars varlığı sergisi düzenlendi. Sınırlarımız üzere bu muvaffakiyetli adımları atarken, yurtdışındaki kültürel varlıklarımızı asla ihmal etmedik. İlgili kurumlar tarafından nerede ayrımsız ağababa yadigarı eserimiz varsa, buluyor canlandırma edip sahip çıkıyoruz. Türkiye’den yurtdışına kaçırılan eserlerin yine vatanına dönmesi amacıyla mücadele veriyoruz. Yaptığımız türel ve diplomatik çalışmalarla şimdiye kadar 9 bin 34 eseri yeniden ilişkin olduğu topraklara kavuşturduk. Öte yandan canlı etkinliklere salgın şartlarını müsaade etmediği o edisyon günlerde sanatçılarımızı zat kaderlerine terk etmedik. Sinemadan müziğe, tiyatrodan yayıncılara kadar rastgele sektöre sağladığımız desteklerle konuşma camiamızın birlikte olduk” şeklinde konuştu.

“2023 senesine sanatçısıyla, siyasetçisiyle, kadını, erkeği, genci yaşlısıyla 85 milyon adına bilcümle aynı dayanışma ortamında girmeyi hedefliyoruz”

Siyaset ve diplomaside olduğu üzere sanatta üstelik cümle dünyayı kuşatmaya çalışıyoruz diyen Cumhur Reisi Erdoğan, “Bizim görüşme anlayışımız ülkemizin evcil ve milli değerlerini ayn ardı etmeden evrenseli kucaklamak konusunda kuruludur. Siyasette, diplomasi üstelik, terbiye üstelik olduğu kadar sanatta da benzeri ayağımızı bu topraklara basıyor, diğeriyle birlikte tamlık dünyayı kuşatmaya çalışıyoruz. Hiçbir komplekse kapılmadan insanlığın ortak birikiminden maksimum derecede istifadenin gayreti içindeyiz. Sanatı tekelleştiren, sanatçıları toplumun karşısında konumlandıran müstesna bakış açılarını ret ediyoruz. Sanatçıyı bağrından çıktığı milletin bir ferdi temizlemek hesabına adeta onu mürebbiyesi kadar tayin peşinde koşanlar, altını çizerek söylüyorum. Banko bol oruçlu değillerdir. Bu zümre ötekileştirici, hatta düşmanlaştırıcı yaklaşımların kimseye faydası olmadığı gibi kaybedenlerin topyekun milletimiz olmaktadır. Sakat Türkiye’ye ilgilendiren bu cins eğreti durumların tamamen geride bırakılması gerektiğini düşünüyorum. Benzeri şekilde kimi adli vakalar üzerinde amme kurumlarının, kamu görevlilerinin misyon gösterilmesini de hatalı buluyoruz. Hunharca katledilen müzisyen tıpkı kardeşimizin acısını sömürmek, bunu siyasetin malzemesi haline aktarmak, hakeza dokunaklı bire bir olaydan farklı hesaplar bağışlamak hangi ahlakidir, hangi insanıdır, hangi de vicdanidir. Bu seçme şeyden ilk babasını kaybeden kız çocuğumuza, tüvana yaşta evladını kaybeden ailesine, maltalık arkadaşına veda fail canan eşine işlenmiş bir zulümdür. Milletçe hepimizin yüreğini dağlayan hadiseler karşısında tabii tepkimizi göstereceğiz, faillerin adalet ettiği cezaları alması üzere meselenin takipçisi olacağız. Bunu yaparken, maktulün sevdiklerini yaralayan, acılarını derinleştiren fevrilikten ırak duracağız. Bu konuda sanatçısından gazetecisine, siyasetçisinden sokaktaki vatandaşına büyüklüğünde hepimize yetişkin sorumluluklar düşüyor. Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutlayacağımız 2023 senesine sanatçısıyla, siyasetçisiyle, kadını, erkeği, genci yaşlısıyla 85 milyon olarak birlik ayrımsız dayanışma süresince girmeyi hedefliyoruz. Türkiye yüzyılı kendisine sembolleştirdiğimiz bu yıpranmamış dönemin inşasında akademisyenler ve olgun adamlarıyla gelişigüzel sanatçılarımızın öncü tekellüf oynamasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı. – İSTANBUL

Share: