HDP’li Paylan: “Güney Kafkasya’da barışı sağlayacak açacak büyüklük Türkiye’dir”

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Cenup Kafkasya’da barışı sağlayacak anahtar ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.

Paylan, Divan’te düzenlediği matbuat toplantısında, Dünya Ermenileri Zirvesi zımnında Ermenistan ziyareti kapsamında Ermenistan Reisicumhur Vaagn Haçaturyan, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Ermenistan Divan Başkanı Alen Simonyan, Türkiye ile Ermenistan Normalleşme Süreci Hususi Temsilcisi ve Ermenistan Divan Başbuğ Yardımcısı Ruben Rubinyan ile temaslarda bulunduğunu bildirdi.

Temaslarında Türkiye-Ermenistan normalleşme sürecini ve Kafkaslar’da kalımlı barış konularını konuşma ettiklerini söyleyen Paylan, “Kafkaslarda barış için bunaltıcı tıpkısı vesile penceresinin olduğunu düşünüyorum. Ancak risklerle üstelik alın karşıyayız.” diye konuştu.

“Etraflı süredir birbirine kıyan halkları barıştırmanın ağırlık olduğunu ve bunun amacıyla cesaret gerektiğini” kaydeden Paylan, “Ego, bu mücadeleye talibim. Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan’ın bilcümle siyasetçilerinin üstelik istekli olmasını istiyorum. Deminden hazar üzere bir fırsatımız var.” ifadelerini kullandı.

Azerbaycan’ın şu anda, Ermenistan’ın 1990’larda yaptığı vebal gibi maksimalist beklentiler içre olduğunu kanıt eden Paylan, bu beklentiler ortamında adil ve mihman tıpkısı barışa algı şansının olmadığını savundu.

Paylan, “İki cömert halkın barıştırılması üzere benzeri anahtar var. Bu açacak aktör Türkiye’dir. Cenup Kafkasya’da barışı sağlayacak anahtar büyüklük Türkiye’dir. Türkiye’birlikte kül aktörlere, siyasal partilere, hükümete, Sayın Cumhurbaşkanı’na çağrımdır: Gelin, bu iki soğuk ahi halkı barıştıralım.” değerlendirmesinde bulundu.

Share: