İnşaat sektörü, uygulayım bilimi atağında uyum eksikliği yaşıyor

KPMG, Global İnşaat Araştırması’nın 13’üncüsünü yayınladı. Araştırmaya 186 global yapım ve mühendislik firmasının dip düzem yöneticileri katıldı. Araştırmaya bakarak; pandemiye hazırlıksız olan şirketler, maliyet aşımları ve izlence gecikmeleri zımnında teessürat yaşadı. Fakat birkaç sektör dışında, proje sahipleri keyif tesisleri, rüzgar çiftlikleri, bilgelik merkezleri, yollar, demiryolu ve köprüler kabilinden amme ve hür teşebbüs projelerini finanse etmeye devam ettiği üzere, yükleniciler portföylerinde bu şoku atlatacak yeterli çeşitliliğe erbap olabildiler. Proje sahiplerinin üçte ikisi anamal programlarında bire bir tevessü öngörüyor. Katılımcıların yarısı ise inşaat piyasasının gelecekteki yönü üzerine ‘çok’ veya ‘biraz’ optimist.

“Yöneticiler esnekliği artırmaya çalışıyor”

Raporu değerlendiren KPMG Türkiye İnşaat Büro Lideri Açık Deniz Ölmez, “Kürel inşaat sektörü oyuncuları, bir nice açıdan Covid-19’un zorluklarına takdire eder bir şekilde karşılık verdi. Ancak yalnızca şoklara faal aynı şekilde karşılık vermenin tam olmadığını, esnekliğin operasyonel ayla getirilmesi ve kilit ayrımsız kısık kendisine ele alınması gerektiğini üstelik gördüler. Yöneticiler, daim namına esnekliği artırmaya çalışıyor. Alarga çalışma ve sayısal teşrikimesai konusundaki çarpıcı gelişmeler esnekliği yönlendiren baş faktörler. Hazırlık zinciri ve yönetişimin beraberinde finans yönetimi, riziko yönetimi ve işgücü/nesep yönetimi dahi sunma oylumlu üç odak alanı kendisine karşımıza çıkıyor” dedi. Layemut, şöyle bitmeme etti:

Gayrı taraftan araştırı sonuçları sektörün mudil ve total risk yönetimi uygulamaları geliştirmekte ikmal etmesi müstelzim az buçuk elan yolu olduğunu ortaya koyuyor. Proje düzeyindeki işler, pres birimleri ve bölgeler ortada bol aynı angajman inşa etmek amacıyla kurumsal risklerin henüz ciddiye alınması gerekiyor. Özellikle ESG’nin küsurat önemiyle birlikte şirketlerin yönetim kurulu stratejisi düzeyinden organizasyona kadar dava yönetiminde elan ongun olmaları dahi kayıt. Bu, şirketlerin stratejilerini değiştirmesine, ne yapmayı seçecekleri ve bundan sonra ne yapmayacakları üzerine gâh yumruk ve ongun kararlar almalarına sebep tür. Topluca bire bir dönüm noktasında olan sektörün Covid-19’a alın verdiği sükse arasında fakat bir nice yüklenici ve hele bile proje sahibi proje performansında basamak atlayabilecek ve sonraki şoklara cebin direnci artırabilecek araçlardan yoksun. Teknolojiyi benimsemeye yönelik çabalar ağdalı. Ya bireysel paydaşlarla bulunan muhafazakar, mukavemetsiz ve ampirik envestisman için devam edecek evet bile eş kazanımlar üzere teşrikimesai yapacaklar.

Bölük satışları yüzdelik 14.9 arttı

Araştırmadan sâdır sonuçlar şöyle:

•    Araştırmaya katılan toptan oyuncuların yüzdelik 36’sı pandemiye çabucacık denk verdiklerini söylerken, yüzde 62’si çabuk ve kararlı ayrımsız şekilde toparlanabildiğini düşünüyor.

•    Katılımcıların yüzdelik 87’si anamal projelerinde/programlarında elastikiyet planlamasının çokça veya oldukça balaban olduğunu söylüyor, yüzde 93’ü bu hedefe ulaşmak amacıyla gerçeklik ayırıyor.

•    Şirketlerinin pandemi dolayısıyla bütçe ve/yahut planlanan başarım hedeflerini (yüzde 20 yahut cisim bir faktörle) yakalayamadığını söyleyenlerin oranı yüzde 37. Yüzde 60’ı kurumsal riziko yönetimi, portföy riziko yönetimi ve proje risk yönetimi fonksiyonları ortada entegrasyonu ve şeffaflığı açık artırma ihtiyacını kabul ediyor.

•    Sektördeki yöneticiler, son yıllarda risk yönetimine dünyalık ve kaynak ayırmakla kalmıyor, bu trend devam edecek kabil gözüküyor. Katılımcıların yüzde 66’sı gelecekte riziko yönetimine itidalli yahut efdal düzeyde yatırım yapmayı planlıyor.

•    Katılımcıların yüzde 40’ı, şirketlerinin; insanların endişelerini ve yaşadıkları zorlukları çekinmeden dile getirebildikleri yalınlık tanımlanmış tıpkısı riziko kültürü oluşturmaya azimli olduğunu söylüyor.

Yükleniciler ESG’dahi dümbelek kaldı

•    Şirketlerinin kurumsal, portföy ve proje risk yönetimini havi bütünleşik tıpkı değerler sistemine ehil olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 34.

•    Proje sahiplerinin yüzdelik 65’i tanımlı portföy dümen süreçlerine ve yöneticilerin umumi portföy yönü ve performansından yetik olmalarını ve kaynakların optimal kullanımını sağlayan beledi tıpkı resülmal tahsisi çerçevesine ehil. Esenlik, mehabet, erke ve kamu hizmetleri, resülmal tahsisini yer etkin şekilde uyguluyor kabil hasıl sektörler.

•    Proje sahiplerinin yüzde 45’i projeler arasında sermaye tahsisini denetleyecek beledi tıpkısı hayat yönetimi ekibine eş değil. Uygulayım Bilimi, iletişim araçları ve telekom sektörlerine bakım veren katılımcılar, aradaki farkın ayrımsız şekilde kapandığına güvenseler birlikte yükleniciler, ESG çerçevelerini esas resülmal kararlarına entegre etmede proje sahiplerinin çokça gerisinde görünüyor. Sermaye tahsisi, gerçekte yükleniciler için eksantrik tıpkı zorluk. Katılımcıların çabucak üçte biri sermaye tahsisi çerçevesine topluluk olduklarını söylüyor.

Yelpaze zenginleşiyor

•    Elçi şirketlerin sadece yüzdelik 46’sının değişik ve ayrıntılı ekipler oluşturmaya müteveccih resmi aynı programı var. Bu konuda Amerika yüzde 66 ile başı çekerken Avrupa, Orta Doğu ve Afrika yüzdelik 29 ile onu izleme ediyor. Cinsiyet ve ırk çeşitliliğini artırmaya yönelik önderlik programı bulunan şirketlerin oranı ise yüzde 43.

•    Yöneticilerin yüzdelik 68’i şirketlerinin skala üzerine eğitim, talim ve farkındalık gerçekleştirdiğini ve yüzdelik 58’i işe gelgel süreçlerine henüz çok yelpaze yerleştirmeye özen ettiklerini söylüyor.

•    Yöneticilerin yüzde 37’si şirketlerinin tedbir zinciri çeşitliliğini izleyerek ölçüp ölçmediği sorulduğunda “Bilmiyorum” yanıtını verdi.

•    Araştırmaya katılan yöneticilerin sadece yüzdelik 16’sı şirketlerinin ağız ağıza entegre sistemlere ve araçlara ehil olduğunu söylüyor. Katılımcıların hemen yüzdelik 6’sı iş süreçlerinin tamamını veya çoğunu otomatize ettiklerini belirtiyor.

•    Proje sahipleri ve yükleniciler herhangi bir ahit ayrımsız uygulayım bilimi envestisman modellerini takip etmiyor. Yükleniciler (yüzdelik 48) hele bütünleşmiş PMIS, dronelar, BIM ve kaslı bilgelik ve çözümlemeli gelmek amacıyla birçok kategoride erken benimseyenlerden olma eğiliminde.

Share: