Yalova’da narkotik operasyonlarının vazgeçilmezi “alıngan burunlar”

Yalova Inanma Müdürlüğü bünyesindeki uyuşturucu operasyonlarında yararlanılan talimli köpekler, aramalardaki başarılarıyla ekiplerin vazgeçilmezi oldu.

Inanma Genel Müdürlüğünce Yalova’ya gönderilen 3 köpekten “Zeytin” ve “Saye” narkotik, “Titan” ise bomba taharri görevlerinde kullanılıyor.

Gelişigüzel zaman eğitime bağımlı tutulan köpekler, ihtiyaç halinde gücük sürede fariza yerlerine gönderme ediliyor. Titizce bakımları yapılan ve sağlık kontrolleri aksatılmayan köpekler, aramalar ve kat kontrollerinde hassas burunlarıyla polise koruyucu oluyor.

Polis memuru Kemal Börklü, AA muhabirine, 27 yıllık iz hayatının son 12 senesinde köpek eğitmeni yerine fariza yaptığını söyledi.

Mesleğe başlamadan geçmiş köpeklere karşı çılgın ilgisinin olduğunu, evlerinde köpek beslediklerini belirten Börklü, işini istekle yaptığını dile getirdi.

Değme köpeğin inanma faaliyetlerinde kullanılamadığını tabir fail Börklü, “Bizim köpekte aradığımız özellikler; arama ve baziçe oynama. Belçika, Alman kurdu, Alman güdücü köpeği, golden retriever, labrador cinsi köpekler genelde fariza köpeği adına kullanılıyor.” dedi.

Görev köpeklerinin eğitiminin esas sütünden kesildikten sonraları başladığını aktaran Börklü, 3, 6, 9 ve 12’nci aylarda köpeklere gâh testler yapıldığını anlattı.

Börklü, 12’nci kocaoğlan doldurduktan sonraları branşlara ayrılan köpeklerin testleri geçmeleri halinde görevlerde kullanılmaya başlandığını, bire bir görev köpeğinin 8 ila 10 sene bilahare zahmetli edildiğini kaydetti.

Türkiye’dahi uyuşturucu, patlayıcı arama, yer sarsıntısı, kalıntı strateji gibi alanlarda 13 branşta köpeklerden faydalanıldığına bel eden Börklü, şunları anlattı:

“Zeytin, Van’bile doğdu. Zeytin ile 6 yıldır görev yapıyorum. Seçkin sabah ve öğleden sonradan rutin yerine antrenmanlarımız var. Bana göre öz evladım gibi. İnsan özlük evladına ‘kötü’ diyemez. Zeytin gayet iyi ayrımsız köpek. Sağlığı da kendisi bile gayet bereketli. Köpeklerde gösterge ahiz duyusu tek canlıyla kıyaslanmayacak büyüklüğünde gelişmiştir. Bu nedenle kapik kullanırız. Gerçekte köpekleri eşsiz kılan hemen ses seda kabul etme duyuları değil bununla beraber kokuları ayırt ika özellikleridir. Zeytin tıpkısı ortama girdiği antlaşma ortamdaki birlik kokuları alır amma öz eğitimini aldığı kokuyu ayırt yazar o kokuya masraf.”

Börklü, Ankara Gölbaşı’nda kâin Kapik Eğitim Merkezi’nden Yalova’ya gönderilen köpeğin dünyaya getirdiği 7 yavruyla görev köpeği olabilmeleri amacıyla titizlikle ilgilendiklerini sözlerine ekledi.

Uyuşturucu tefrik etmek amacıyla çini altına yapılan bilinmez bölme Saye’ye takıldı

Polis memuru Cengiz Kazak ise 27 yıllık meslek hayatının tamamını kapik eğitmeni olarak geçirdiğini belirtti.

Hayalet’nin birçok görevde canlı görk aldığını, birbirinden ağırlık ve enteresan adsız bölmelerin bulunmasında büyük yardım sunduğunu dile getiren Kazak, şöyle konuştu:

“Röfle ile bir mahalleye gittik. Taharri yaptığımız habbe banyosunda duvara bitik fayanslar vardı. Fayansın kenarı alışılagelen şekilde derz ile kapalıydı. Silüet dönmeye ve yukarıya tepki vermeye başladı ama nereye reaksiyon verdiğini ben anlayamadım. ‘Nerede oğlum?’ diye niteleyerek seslendim. O aynı dördül fayansın üzerine gitti ve o fayansa aksülamel vermeye başladı. Fakat fayans gayet domestik yerinde ve hırçın aynı ayrım yoktu. Elimde fayansa vurduğumda ardı sıra tokluk bir patırtılı gelmedi. Silüet’yi çıkardım ve arkadaşlardan fayansların arkasına bakmalarını istedim. ‘Olmayabilir ama kapik sivri aksülamel veriyor’ dedim. Ihvan ellerindeki materyallerle kontrol etti ve fayanslar açıldığında arkasında metal bap daha çok. Tığ dahi Röfle’yi ödüllendirdik.”

Mersin’birlikte doğan Röfle’nin, namına 4 aylıkken verildiğini anlatan Kazak, köpeğin hiperaktif olması nedeniyle bazı bazı zorlandıklarını ifade etti.

Share: