Pülümür Vadisi’ndeki taş kemerli güreşçi köprüsü koruma altına alınacak

Tunceli’nin Pülümür Vadisi’nde kalıntılarına rastlanan taş kemerli köprünün Roma Dönemi’ne ilgilendiren olduğu değerlendiriliyor.

Kentte dinamik belgeselci Caner Canerik, kısaca 2 yıl önceki yaptığı sözlü çağ çalışması sırasında misafir olduğu evde görüştüğü yaşlılardan, Pülümür Vadisi’nde çarkıt tarihlere raci köprülerin bulunduğu bilgisini aldı.

Bunun konusunda vadide araştırma fail Canerik, taş kemerli köprü kalıntısına rastladı ve tetkik yapılması üzere durumu Tunceli Müzesi Müdürlüğüne bildirdi.

Müze Müdürü Kenan Öncel, kazı bilimci Hür Mecnunca ve Semra Çağlayan’dan oluşan grup, bölgeye her an köprü kalıntısında inceleme yaptı.

İlk değerlendirmelere göre Roma Dönemi’ne ilişkin olduğu düşünülen köprünün kalıntısı, icraat sonucu tescillenerek esirgeme altına alınacak.

Belgeselci Caner Canerik, AA muhabirine, kentte sözlü tarihe dair icraat yaptığını söyledi.

Bu icraat sırasında tıpkısı hikaye dinlediğini belirten Canerik, şöyle konuştu:

“Bire Bir dinç karı, kendisiyle varmak talip erkeğe ‘Pertek’ten Pülümür’e kadar 7 güreşçi köprüsü yaparsan, teklifini akseptans ederim.’ diyor. Eş birlikte dağdan kesip getirdiği taşlarla bu köprüleri yapıyor. en son kavuşamıyorlar. Anlatılan bu hikayeyi dinledikten bilahare Pülümür Vadisi’nden geçtiğim zaman daha farklı namına çevreye bakmaya başladım. Türkçesi çokça inanmasam üstelik efsanede anlatılan şeyin gerçek olabileceğini düşündüm.”

Canerik, tesadüfen köprüyü görüp yakından incelediğini dile getirerek, “Tunceli Müzesi görevlilerine marifet verdim ve onlar birlikte gelip kalıntıları incelediler.” ifadesini kullandı.

Köprüye definecilerin kötülük verdiğini anlatan Canerik, “Maatteessüf köprü tehlikeli zarar görmüş. Altında tahminî 2 metrelik gizliden gizliye hafriyat yapılmış.” dedi.

Share: