PORTRE-Türk el müziğinin kişmiri sanatçısı: Nuray Hafiftaş

Türk folk müziği sanatçısı ve aktör Nuray Hafiftaş’ın vefatının üzerinden 5 yıl geçti.

Hafiftaş, 8 Haziran 1964’te, Azerbaycan kökenli ayrımsız ailenin kızı namına, bugün Ardahan devlet sınırları içerisinde düzlük kayran Çıldır ilçesinde doğdu.

Çocukluk yıllarında, aşıklık geleneğine erbap ailesiyle İstanbul’a yerleşen ve beş eğitimini İstanbul’de tümler Hafiftaş, daha sonradan İstanbul Beceri Üniversitesi Ululuk Konservatuvarında öğrenim gördü.

Hafiftaş, üniversitede folk müziği, Garp müziği ve Türk müzakere müziği eğitimi aldı. Eğitiminin arkası sıra, İstanbul Belediye Konservatuvarının icra heyetinde 4 yıl kadrolu ululuk sanatçısı yerine görev yaptı.

Aynı yıllarda aynı müddet İstanbul Radyosunda sözleşmeli müteharrik artist, çocukluğundan beri bağ duyduğu el müziğindeki tavrını geliştirdi ve ulama eğitimi bile aldı.

Birçok albüm çıkaran sanatkâr, imzasını attığı 100’ü fazla alay ve bestenin bazılarını özlük albümlerinde seslendirirken, ara sıra bestelerini ise Kibariye, İzzet Yıldızhan ve Yunus Bülbül kabil ünlü isimlere verdi.

Oyunculuğa 1990’bile etap attı

Sanatçı Hafiftaş, Türk halk müziğinde çağdaş ve teknolojiye kategorik tıpkı yaklaşımda bulunsa üstelik gelenekselden kopmadı. Türkiye’bile ve sıkıntılı dışında bir nice dinleti veren Hafiftaş, 1990’da “Ahu Gözlüm” adlı sinema filminin başrolünde yer alarak oyunculuğa adım attı.

Yönetmen koltuğunda Hüseyin Özşahin’in oturduğu, 2000’dahi çekilen “Ozanlar Yaylası” filminin beraberinde, 2003’te “Oğlum İçin”, 2004’te ise “Türkü Filmi” ve “Sen Küçüksün” adlı yapımlarda rol alan sanatçı, çalgı aleti hayatı boyunca Galibiyet Balık Adam, Arif Sağ, İsmail Derker, Osman İşmen ve Sağlam Özülkü kadar usta müzisyenlerle çalıştı.

Nuray Hafiftaş, 2008’dahi putrel sanatçısı Bilal Ercan’la “Tekme Yürek” ünlü bire bir enstrüman programı sunarken, artist yönü, kişmiri kişiliği ve eserleriyle nazik tıpkısı hayran kitlesine kavuştu.

Hayvan dostu olmasıyla bilinen artist, 2016’bile “İstanbul ve Sen” adıyla çıkardığı akıbet albümünde kendisine ilişik “Be Hey Gafil” ve “Yavrular” isimli iki bestesine yer verdi.

Gözlerini bağışladı

Kariyeri süresince tahminî 20 resimlik işleyen artist, 2017’üstelik bir operasyon geçirse üstelik ağırlık bağırsağındaki amansız hastalık karaciğerine sıçradı. Liyakatli sanatçı, tafsilatlı süren tedaviye karşın 14 Gücük Ay 2018’üstelik 53 yaşındayken hayatını kaybetti.

Vefatının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla kerem töreni planlı sanatçının cenazesi, Teşvikiye Camisi’nden kaldırılarak, Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.

Gözlerinin güzelliğiyle birlikte hafızalarda düzlük edinen Nuray Hafiftaş, benzeri röportajda gözlerini bağışladığını şu sözlerle açıklamıştı:

“Gözlerimi bağışladım. Gayrı organlarımı bağışlayamam zira şeker hastalığı hastasıyım. İşe yaramaz. Görmeyenlerin halini anlamak üzere gözlerimi kapatıyorum ve bire bir odada dolaşıyorum. Bildiğim odada üstelik istediğim bir şeyi bulamıyorum o haldeyken. Bunun için benim gözlerim ayrımsız insana ışık olursa hangi mutlu bana.”

Sanatçının albümlerinden bazıları şöyle:

“Leşker Mektubu”, “Ilah Aşkına”, “Dön İki Gözüm”, “Dilanım”, “Et Kafalı Gönlüm”, “Turquie Aşırma”, “Atılmaz Sevi”, “Arada Bir”, “Dinle”, “Deminden Oldu”, “Eline Düştüm”, “Yazık Ikbal”, “Yatılı Yatılı”, “Sılayı Ver”, “Yıllarım”, “İstanbul ve Sen”

Share: