Diyarbakır’ın tarihi kilisesi Mezopotamya’nın ‘koku’ sergisine sülale sahipliği yapacak

Diyarbakır’daki Saint George Kilisesi 17-18 Açıklık tarihleri beyninde “Kokularıyla İz Bırakan Mezopotamya Sergisi’ne aile sahipliği yapacak. Kazı Bilimi, konferans ve gösterge kültürünü meraklılarıyla buluşturacak sergide alamet şişeleri ve nişan kaplarının replikaları saha matlup.

Uran ve Uygulayım Bilimi Bakanlığı, Karacadağ Kalkınma Ajansı, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Gösterge Kültürü ve Turizmi Derneği gelişim birliğindeki sergi kapsamında Kokularıyla İz Bırakan Mezopotamya Diyarbakır” paneli de düzenlenecek.

İlki kadim medeniyetlerden küsurat “emare rotalarından” biri olan Şanlıurfa’da düzenlenen “Kokularıyla İz Bırakan Mezopotamya Sergisi”nin ikincisi esasen bu kadim rotanın çok mefret duraklarından biri olan Diyarbakır’da düzenleniyor.

EMARE ROTALARININ EN ÖNEMLİ DURAKLARINDAN

Antik Çağ’da alamet kültürünün yeşerdiği genişlik yüce uygarlıklardan olan Sümer, Asur, Babil ve Hitit uygarlıklarının bulunduğu Mezopotamya havzasındaki Diyarbakır, tarihte semptom rotalarının yer önemli duraklarından biri yerine konumlanıyor. Sergide Diyarbakır ile Mardin arasındaki Zerzevan Kalesi’nden çıkan emare şişeleri ve sendrom kaplarının replikaları düz alacak.

Işporta ve sergi kapsamında gerçekleştirilen “Kokularıyla İz Bırakan Mezopotamya Diyarbakır” paneliyle Mezopotamya topraklarında yetişen semptom kültürünü lanse etmek, bölgede yaşamış uygarlıkların belirti deneyimlerini ifham etmek, bölgenin cemaat olduğu endemik nebat türlerinin kokularının tarihsel süreçte buhur ve parfüme dönüşümünü çok hususi deneyimler eşliğinde dünya platformuna kaldırmak amaçlanıyor.

Işporta kapsamında planlı “Kokularıyla İz Bırakan Mezopotamya Diyarbakır” paneline Doç. Dr. Aytaç Ateşin, Doç. Dr. Cenker Atilla, Dr. Öğr. Üyesi Elif Hanar ve Parfüm Tasarımcısı, Aromaterapist ve Ses Seda Uzmanı Bihter Türkan Ergül konferansçı olarak katılıyor.

Share: