Antalyalı çevrimli yıllardır Eskişehir’de ürettiği bıçak kılıflarıyla dikkat çekiyor

Eskişehir’in tarihi Ayakkabıcılar Çarşısı’nda bıçak kılıfı yapım fail Misyon Kızılaslan, “Cilt ne büyüklüğünde yük olursa kılıfı bile o kadar güzelce ve beğenilen peki” dedi.

Eskişehir Sıcak Sular bölgesinde vadi düz tarihi Ayakkabıcılar Çarşısı’nda bıçak kılıfı imalatı özne Hedef Kızılaslan, yıllardır yürütme ettiği mesleğinin inceliklerinden bahsetti. Zanaatına beş 5’inci sınıftan sonradan başladığını belirten 55 yaşındaki mahirane Kızılaslan, çıraklığının önce zamanlarında daim başlı doğrulttuğunu anlattı. 1990 yılında Afyonkarahisar’dan Eskişehir’e göç ettiklerini belirten Kızılaslan, “Benim temel mesleğim pabuç tamirciliği fakat talep geldikçe dana derisinden bıçak, teber ve satır kılıfları üstelik yapıyorum” şeklinde konuştu.

“Kılıflar ya dikişli ya da perçinli oluyor”

“İşlerimde alelumum dana derisi kullanıyorum” diyen Kızılaslan, “Ten türü az buçuk kaba olduğu üzere ıslatıp yumuşatıyorum ve bıçağın şekline getiriyorum. Sonrasında ise falçatayla deriyi kesiyorum. Bıçağın ucu deriyi kesmesin diyerek içine aya astarı döşediğim bile oluyor. Fakat ağırbaşlılık deride astara lüzum kalmıyor. Türkçesi ten hangi büyüklüğünde kalınsa kılıçta o büyüklüğünde iyice ve bedii oluyor. İsteğe göre kılıflar evet dikişli evet da perçinli oluyor. Düpedüz Eskişehir’bile benden eksantrik bıçak kılıf ustası bulunmayan. Beni işlik yaparken bildirme çok zorlayansa makinemin yetersizliğinden ortalık terzilik dikememesidir” şeklinde konuştu.

“90’larda hanımın isteği üstüne Eskişehir’e geldik”

Antalyalı esnaf Kızılaslan, çocukluk yıllarında gelişmemiş aynı müddet bisikletçide çalıştığını ancak o işe alışkın olmadığını anlayınca ayrıldığını rapor ederek, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Çıraklığa önce başladığımda ustamın emri konusunda fasılasız anahtar çivisi düzeltiyordum. Babam bana işte hangi yaptığımı sorduğunda ise yer tıpkı tahta üstünde hemen çivilerle uğraştığımı söylemiştim. Parçalanmamış çağ az daha ellerim patlayacak kabil oluyordu. Haddinden Fazla sonra anladım ki rahmetli ustam, parmaklarım pişip güçlensin istiyormuş. Afyon’bile 1986 yılında bir dükkan açtım amma işlemler istediğim kabilinden yürümedi. Sonrasında ise 90’larda hanımın isteği üstüne Eskişehir’e geldik. Benim ana mesleğim başmak tamirciliği fakat siparişler üzerine bıçak, balta ve satır kılıfları dahi yapıyorum.” – ESKİŞEHİR

Share: