SPK, beklenen yatırımcı mağduriyetlerinin önüne döndürmek üzere kâh kararlar aldı

Sermaye Piyasası Yerleşmiş (SPK), Kahramanmaraş merkezli depremlerin piyasalar üzerindeki suratsız etkisinin asgariye indirilmesi için bir dizi film ilaç açıkladı.

SPK Kahramanmaraş merkezli depremler dolayısıyla, depremin mali piyasalar üzerindeki menfi etkisinin asgariye indirilebilmesi ve beklenen yatırımcı mağduriyetlerinin önüne geçilmesi için ara sıra kararlar aldı.

Alınan kararlarla alelhusus yer sarsıntısı bölgesinde bulunan yatırımcıların yükümlülüklerine getirememesi nedeniyle temerrüde düşmeleri hazirana büyüklüğünde ertelenirken, ciddi işlemlerde bulundurulması müstelzim özkaynak oranlarında gevşemeye gidildi.

SPK ayrıca şirketlerin behre anlayışsız alımı ika konusundaki bürokratik zorlukları azaltırken, köylü alınan payların, alındığı tarihten itibaren 30 günlük süre süresince satılamayacağını bildirdi.

Uygulanacak ürem oranlarında “doğru seviye” tavsiyesi

SPK marifetiyle yayımlanan bültende aracı kurumlarca, portföy büyüklüğü 1 milyon lira ve altında olan müşterilere uygulanacak maksimum emniyet ürem oranı, direnim durumunda uygulanacak ürem oranı ve aracı kurumun vereceği kredinin, hamur maliyeti dikkate alınarak, resülmal piyasasına olan algıyı karşıt etkileyecek ve güveni zedeleyecek uygulamalardan kaçınılmak yoluyla, doğru bire bir seviyede belirlenmesi yönünde tavsiye mektubu kararı alındığı belirtildi.

Hareket Bölgesi’nde ikametgahı, işyeri adresi yahut şubede hesabı bulunan müşterilerin, 6 Şubat’tan itibaren oluşan temerrüt durumlarında, 30 Haziran’a kadar iş kuruluş edilmeyeceği dökme açıklamada, belirlenen repo oranlarının de, Merkezi Pusat Kuruluşu’nun (MKK) Yatırımcı Risk Izleme Sistemi’ne aracı kurumlarca azrail bazında raporlanması gerektiği kaydedildi.

Açıklamada, 30 Haziran tarihine büyüklüğünde ara bulucu kurumların hazırladığı sermaye yeterliliği tablolarında, özlük portföylerine alınan pay senetlerine ait gestalt riski oranının yüzdelik 10 namına yüzdelik 3 üzerinden, güven hesabı altında izlenen “Ayrıksı müşteriler” üzere gestalt riski oranının ise yüzde 8 hesabına yüzde 4 üzerinden hesaplanacağı bildirildi.

Başlangıç özkaynak siper oranı yüzdelik 20’ye düşürüldü

Itimatlı İşlemler Tebliği’ne göre yapılacak genel muamele sınırı hesaplamasında, 6 Küçük Ay bakımından zelzele bölgesinde ikametgahı, işyeri adresi veya şubede hesabı mevcut müşterilere kullandırılan kredilerin 30 Haziran’a büyüklüğünde dikkate alınmaması gerektiği tamlanan açıklamada, “Asamble kararı mucibince yüzde 35 adına belirlenen kelle özkaynak dulda oranının, 10 Nisan’a kadar yüzdelik 20 yerine uygulanmasına karar verilmiştir.” değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada, 6 Şubat’ta Asamble’un deprem bölgesindeki yatırımcılara müteveccih aldığı kararın umum yatırımcıları kapsayacak şekilde şu kararların dahi alındığı kaydedildi:

“Muteber olmayan tıpkı gelgel emri nedeni ile müşterinin ödemekle memur olduğu tutarın tamamının veya bir kısmının değiş haset itibarıyla terk edilmemesi veya söz konusu tutarın mübadele tarihi bakımından müşterinin aracı hava nezdindeki hesabında bulunmaması yerinde Itimatlı İşlemler Tebliği’nin 16. maddesi çerçevesinde prosedür organizasyon edilecek.

Emniyetli İşlemler Tebliği’nin 17. maddesi layıkıyla güvenilen sermaye piyasası aracı işlemlerinin devamı süresince özkaynak dulda oranı minimal yüzdelik 20 olacak.

BES sözleşmelerinden kaynaklanan alacaklar özkaynak yerine akseptans edilebilecek

Itimatlı İşlemler Tebliği’nin 18. maddesi mucibince güvenilen yerine alınan ve/veya özkaynak kendisine sunulan sermaye piyasası araçlarını satarak krediyi metres yetkisi ve özkaynak ikmal bildirimi gönderilmiş müşterinin tek gurur emrinin, ihbariye gününden özkaynak tamamlanıncaya büyüklüğünde geçecek süre boyunca hesabına getirilmemesi, hususlarındaki hükümlerin, aracı kurumların zat riziko politikalarına akla yatkın düştüğü ölçüde ve müşteri taleplerini da oldukça gözeterek, 10 Nisan’a kadar elastiki ayrımsız şekilde uygulanabilecek.

Bireysel Tekaütlük Tasarruf ve Envestisman Sistemi Kanunu ve bu Kanun’a dayanılarak çıkarılan ilgili mevzuat hükümleri gizli yaşamak kaydıyla, müşterilerce envestisman kuruluşlarına devredilecek ferdî tekaütlük sözleşmelerinden kaynaklanan cesamet katkısı dünya alacakların, Kredili İşlemler Tebliği’nin 12. maddesinin bir numara fıkrası göre resülmal piyasası araçlarının muteber alımı, açığa bey ve ödünç alma ve ita işlemlerinde özkaynak yerine kabul edilebilecek kıymetler arasına eklenmesine ve bu alacakların yüzde 100’ünün özkaynak adına kabul edilmesine değişmeyen verilmiştir.”

Umumi Asamble kararı alınmaksızın behre kavrayışsız alımı yapılabilecek

İkinci tıpkı duyuruya kadar yürürlükte bir anlayışsız alım programı olup olmadığına bakılmaksızın payları borsada muamele gören ortaklıkların ve bunların sınırlı ortaklıklarının behre dümbelek hava işlemlerinin kolaylaştırılmasını ve yatırımcıların korunmasını teminen atılacak adımların de belirlendiği açıklamada, “Payları borsada prosedür gören halka örtüsüz ortaklıkların, umumi asamble kararı aranmaksızın, yapılacak önceki umumi kurulda ortakların bilgisine sunulmak amacıyla, umumi heyet kararı ile düşüncesiz hava programı başlatabileceğine, umumi heyet kararında dümbelek alımın amacına, gabi çalım programının öngörülen azami süresi, alınacak maksimal behre adedi ile kullanılacak maksimal fon tutarına saha verilmesi gerektiğine ve bahis konusu yönetim kurulu kararının Kurul’un özel genişlik açıklamalarına ilişkin düzenlemeleri çerçevesinde kamuya açıklanmasına karar verilmiştir.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, payları borsada iş gören bölüt açık ortaklıkların kapalı ortaklıklarının da aynı şekilde mankafa hava programı başlatabileceği aktarıldı.

Yürürlükte bir dümbelek çekicilik programı olan şirketler, mütebeddil şerait ile devam edebilecekler

Yürürlükte bir izansız alım programı olan bölüt vazıh ortaklıkların ve mecbur ortaklıklarının, köylü çekicilik programlarına, yönetim kurullarınca antrparantez aynı karar alınmasına lüzumlu olmaksızın bu kararda belirtilen şerait ile bitmeme edebilecekleri tamlanan açıklamada, “Et Kafalı alınan hisseler nedeniyle edinilmiş bedelsiz esham amacıyla birlikte bire bir esasların uygulanmasına ve unsur kararı çerçevesinde düşüncesiz alınan payların, izansız alındığı tarihten itibaren 30 günlük süre süresince satılamamasına ve 30 günlük sürenin hesaplanmasında ‘evvel giren önce çıkar’ yönteminin uygulanmasına değişmeyen verilmiştir.” değerlendirmesine vadi verildi.

Açıklamada, Behre Tebliği’nin 27. maddesinde vadi düz, payları borsada muamele gören ortaklıkların pay sahiplerine yönelik bilgelik formu düzenleme yükümlülüğü sınırının, ikinci ayrımsız duyuruya kadar yüzde 3 kendisine uygulanacağı kaydedilerek, karar tarihinden sonra nasip sahiplerinin yapacakları satışlar ile sonuç on iki maaş dönemde yapmış oldukları satışların toplamının şirket sermayesinin yüzdelik 10’unu aşması halinde, bu nasip satışları öncesinde, Asamble’ca esasları belirlenen pay bey vukuf formu düzenlenmesi ve bu formun mir öncesinde Asamble’un onayına sunulmasının kararlaştırıldığı belirtildi.

Share: