Yozgat’ta Kar Yağışı Çiftçiyi Umutlandırdı

SEYFİ ÇELİKKAYA

Yozgat’ta bu sene güz ile şita aylarının bile yağışsız geçmesi baraj ve göletlerdeki akarsu seviyesinin iri oranda düşmesine hastalık oldu. Yağışsızlık tehlikesiyle karşı karşıya kalan çiftçiler, kar yağışıyla biraz olsun umutlandı. Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Kurnaz, “Bizim mütenavip ürünümüz ağırlıklı çükündür. Su olmazsa de pancar olanaksız” diye konuştu.

Yozgat’ta familya ayının akıbet gününde başlayıp, aralıklarla devam fail kar yağışı, susuz geçen sonbaharın ardından kesim çiftçisini umutlandırdı.

“KURAKLIĞIN SIKINTISI YAZIN YAŞANACAK”

Yozgat Valisi Işıklı Polat, şita aylarında yaşanılan kuraklığın sıkıntılarının yaz döneminde daha fazla hissedileceğini söyledi. Vali Çelik, “Bu yıl maatteessüf kurak geçen benzeri zaman yaşıyoruz, yağışsız mevsimin sıkıntılarını asıl edebiyat yaşıyoruz. Ürünlerdeki ürün azalışı, coşkunluk, genişlik balaban kaynağımız suyun hangi kadar bulunmaz olduğunu yine anlamamıza anahtar oluyor. İsraf yapmamız gerektiğini, artırım yapmamız gerektiğini, barajlar yapmamız gerektiğini, barajlardan sulama sistemlerini daha çok sınırlı yapmamız gerektiğini bize gine hatırlatıyor” dedi.

“AKARSU OLMAZSA ÜSTELIK PANCAR OLANAKSIZ”

Yozgat Tarım Odası Başkanı İsmail Uyanık, tarım sektörü amacıyla suyun önemine değinerek yağışların bitmeme etmeyip, baraj ve göletlerden akarsu verilememesi halinde çiftçiyi pres eyyam beklediğini bildirdi. “Ister kar icap baran çiftçinin can damarı” diyen Bitirmiş şunları söyledi:

“Şu anki kar de bir beklenti veriyor. Illet beklenti veriyor; şu dakika 2022 yılı sonu itibariyle ekinleri ektik, ekinlerin şu anda âdeta köklenmesi çokça domuzuna. Son yağmurla birlikte ekinler çıktı ama gerek istemez bu tabanda nem olabilmesi için lazım yağmurun gerekse düşünce olması geçişsiz. İki gündür kar yağıyor, bu hafta içerisinde da baran kar gözüküyor. İnşallah ufak tefekte olsa faydası olacak. DSİ kanalıyla sabık tıpkısı abece geldi, göletlerden su verilemeyebilir, ona bakarak kitap ekilsin biçilsin düşüncesiyle. Bizim almaşık ürünümüz ağırlıklı çükündür. Su olmazsa de çükündür imkânsız. Lüzumlu Gelingülü gerekse Cemil Çiçek barajı, Musabeyli’deki baraj akarsu verilmediği dakika özellikle forma köylerinde iri yüklülük başlayacak. Yüzde 50 kirli tarımda uymazlık vermiş olacak, bu da ufak tıpkı miktar değil. İlimizin yaklaşık yüzde 11 bulaşık arazisi, merkeze de tığ lüzumlu Gelingülü ister Cemil Çiçek barajından ağırlıklı akarsu alıyoruz. Buralardan akarsu verilmezse yüklülük olur. Şu karla alay malay şayet göletlerde alelade akarsu bereketli ayla gelirse yurttaş ekimini yapar.”

“28 ŞUBAT’A KADAR YAYIN DEĞİŞİKLİĞİ YAPILABİLECEK”

“Alternatif yapıt ekecekler, icap internetten e-devletten gerekse tarım ile bizzat müracaat ederek kitap değiştirebilirler. Bu buğdayda imkânsız elbette ki, buğday ekildi. Nohut, yasmık, atom çekirdeği, ay çekirdeği etraf veya çitlek veya pancar. Bu ürünlerde çiftçimiz bunu yapması lazım. 1 Gücük Ay, 28 Küçük Ay arasını yararlanmak kaydıyla bunu yapması lazım, mağduriyetlerin giderilmesi lazım. Nohut ektiyse devletin teşvikinden yararlanması için zorunlu 1 Küçük Ay 28 Şubat beyninde bunu bildirmesi lazım. Boyut bu amma inşallah şu kar gelgel raporuna göre yarın, alım satım haset ve hafta içerisinde Çarşamba, perşembe günü gözüküyor. İnşallah böyle 3-5 misil henüz yağarsa nispetle sıkıntımızı atacağımızı düşünüyoruz.”

“ŞU ANDA YAĞIŞLAR YİNE YETERLİ DEĞİL”

Sorgun ilçesi Tarım Odası Başkanı Hacı Tuzlacık ise şunları söyledi:

“Şu anda yağışlar tekrar yeterli değil. Tanrı’a şükür Doğu’ya, Güneydoğu’ya gayrı taraflara sunturlu kar yağdı. İnşallah bizim beklentimiz de o yönde. Bugünlerde inşallah yağışlı görünüyor havalar. İyi aynı yağış bizde bekliyoruz. Allah çiftçilerimize bereketli ayrımsız sene şans eylesin. Yağışı verimli benzeri sene baht eylesin, inşallah temennimiz odur.”

“KAR YAĞDI, GEÇ MEVRUT BİR KAR OLDU'”

Başıbüyüklü Köyü Muhtarı Memduh Özçelik birlikte şöyle konuştu:

“Kar yağdı, geç mevrut tıpkısı kar oldu. Tekrar dahi binlerce şükür. Güzeşte yıl kışımız haddinden fazla güzeldi. Bu yıl bağ bozumu kurak geçti. Kışın ortalarında olmasına bakılırsa şu anda yağdı ama dar, gine da buna şükür. Ekinlerin ayrımsız kısmı bâtın bire bir kısmı açıkta. Bu de az buçuk bitkisel ürüne zararı olur. Sabık sene çok güzeldi. Geçen yıl kar bâtın güzel bire bir şita yaşamıştık ama bu yıl kışımız biraz hastalıklı, yine de buna şükür diyelim. Geç geldi, az buçuk beş altı oldu, inşallah yağar ileriki zamanlarımızda.”

Share: