Yıllardır yürüme güçlüğü çeken Serebral Palsili Rana, önce adımlarını attı (2)

Serebral palsili (SP) 12 yaşındaki Rana Karahan, yıllar süren hikmet otama ve iyileştirme sonrası önce adımlarını atarak yürümeye başladı.

Halk ortada hatır felci adına tanıdık SP’li Rana Karahan’ın annesi Ayşegül Karahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kızı 10 aylıkken göz kayması olduğunu ve bir hafta zarfında durumun şaşılığa çevrildiğini söyledi.

Benzeri müddet sonraları bıngıldağında şişme gerçekleştiğini anlatan esas Karahan, sürece ait şu bilgileri verdi.

“Bu durumun arkası sıra beyin ve sinir cerrahisine başvurduk. Tetkikler sonucunda, beyinde ve bellek çevresinde müfrit likit birikmesi olan hidrosefaliye sınırlı işler oldu ve benzeri yaşındayken SP tanısı konuldu. Ardından birlikte fizik tedavi ve hususi terbiye almaya başladı kızım. 7 yaşına geldiğinde kaslarının algın kalmasından çevre taban çıkıklığı ameliyatı yapıldı. Geçtiğimiz sene da iki göl ayağı bileğinden faaliyetler oldu. Şu dakika çokça daha iyi ve elan dahi savuşmak için çabalıyoruz. Desteklenmemiş yürüyemiyordu, bağımsız yürüyebilmesi üzere elimizden geleni yapıyoruz.”

Rana’nın bir yandan okuluna bitmeme ettiğini aynı yandan da hikmet otama ve rehabilitasyona geldiğini nâkil esas Karahan, çok print ve mühlik tıpkısı süreç geçirdiklerini belirtti. Karahan, “Kızım yalnız ağlıyordu, ne istediğini bilemiyordum. Bunlar temel için çok üzücü, çok baskı eyyam geçirdik, bu tanım edilemez.” dedi.

“Kızımın yürüdüğünü görebilmek beni haddinden fazla mutlu ediyor”

Rana’nın değişik yaşıtları üzere tıpkısı hayatı olmadığını, bunun kendisini çokça üzdüğünü ifade eden ana Karahan, şunları söyledi:

“Örneğin, kızım yaşıtları kadar mutlak yürüyemiyor. Yapamadığı şeyler olduğunda kendini bile beni dahi çokça üzüyor. Tıpkı geziye gidiyoruz, arkadaşları koşup geziyor, eğlenebiliyor amma Rana sadece baktığı kadarıyla kalıyor. Ben götürebilirsem gidiyor, götüremezsem gidemiyor. Bunlar birlikte bizi haddinden fazla üzüyor. Kızım, erken teşhis ve tedavi aldığı için vücudu elan birkaç hasar gördü, bu dahi genişlik büyük sevincimiz. Genişlik iri hayalimiz, onun biricik başına yürüyebilmesi ve birlikte alışverişe gidebilmek, uçağa yanılmak, gezi muktedir olmak.”

Karahan, kızının ilk adımlarını izlerken hissettiği mutluluğu şöyle aktardı:

“Bugün kızımın yürüdüğünü görebilmek beni çokça bahtiyar ediyor. Tığ, 12 yıldır Rana’nın yürümesi üzere çok ceht harcadık, çokça uğraştık, haddinden fazla baskı zamanlar geçirdik. Deminden çokça mutluyum, çünkü önceleri Rana’nın hareketleri elan yavaştı, daha çok henüz hızlandı, adımlarını daha acele atmaya çalışıyor. İnşallah, çıktı mutlak üşüşmek için bundan sonra uğraşacağız ve bir tane başına bağımsız milletvekili yürüyecek.”

Kızının fiziksel sağlığının bu seviyeye gelmesinde emeği geçen mecmu keyif personeline teşekkürlerini sunan Karahan, onların katkılarıyla zaman bu sevinci yaşadıklarını söyledi.

“Yürüyebildiğim amacıyla haddinden fazla evire çevire hissediyorum”

Rana Karahan de SP’li olmayı nazik aynı kusur adına görmediğini rapor ederek, “Bu duruma anca üzülmüyorum, Allah’ın verdiği aynı ebat. Haddinden Fazla şükür iyiyim ve daha mebzul olmaya çalışıyorum. Tedavime bitmeme ediyorum, daha kaynamak üzere çokça çalışıyorum.” dedi.

Gelecekte anasınıfı öğretmeni evet bile tayyareci olabilmeyi görüntü ettiğini anlatan Karahan, “Kuş kadar uçabilmeyi istiyorum. Yaşıtlarımla alay malay baziçe oynayabilmeyi, daha çok ara geçirebilmeyi istiyorum. Ayrımsız üstelik keman çalabilmeyi çok istiyorum, bana dahi keman bürümek haddinden fazla yakışır bence.” diyerek konuştu.

Kendisi kadar SP’li arkadaşlarına üstelik seslenen Karahan, tek vazgeçmeden savaşım etmeleri çağrısında bulundu.

Rana Karahan, “Yürüyebildiğim üzere çok güzelce hissediyorum. Çapmak çok evire çevire ve çokça ahenkli. Aynı birlikte desteksiz yürüyebilirsem daha iyicene peki.” dedi.

“Işlevsel anlamda gelebilecek en üst seviyeye geldi”

Ankara Şehir Hastanesi Fizik Otama ve Rehabilitasyon Hastanesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgili Çulha de “Bu çocuğumuz, er tanı konan ve rehabilitasyona er başlanan biri. Herhangi Bir iki bukanak ve aynı kolda ağırlıklı tıpkısı tutulum olsa de erken rehabilitasyonla fonksiyonel anlamda gelebilecek en üst seviyeye geldi, yavaş yavaş yürümeye başladı.” diye niteleyerek konuştu.

SP riski taşıyan çocukları, Avrat Doğum ve Çocuk Hastanesi ile birlikte ayaktan takibe aldıklarını anlatan Çulha, bu çocuklara onlara has alıştırma programları hazırladıklarını söyledi. Çulha, SP tanısı konan çocuklara ise iyileştirme hizmeti sunulduğunu belirterek şu bilgileri verdi:

“Bu rehabilitasyon hizmetlerinde çocuğun rastgele cins engelini belirleyerek ihtiyacı ölçüsünde planlama yapıyoruz. Enformasyon tedavisi, müşahede ya üstelik yutma rehabilitasyonu, antrenman, beslenmeye, umum becerisini geliştirmeye yönelik aktiviteler yapıyoruz. İl içindekileri 3, il dışındakileri 6 ayda bire bir kontrole çağırarak takip ediyoruz.”

” Türkiye’da tahminî 600 bin SP’li var”

Pediatrik Rehabilitasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Resa Ziyalı, “Türkiye’üstelik tahminî 600 bin SP’li hayat var, bu aynı dünyada bile 17 milyon civarında.” bilgisini verdi.

Tedavi başarısında er tanı ve iyileştirme uygulamalarının çok kocaman olduğunu vurgulayan Entelektüel, şunları kaydetti:

“Ailelerin alelhusus bağan mevlit ağırlıklı çocuklarını takip etmesi, tedaviye başlanması noktasında esenlik çalışanlarının ailelere uyarılarda bulunması çokça önemli. Filhakika erken doğan bebekler, ülkemizde da çokça mail takibe alınıyor ve nörolojik takiple 5 aylıkken tanı konulabiliyor. Er tanılama konulan ayrıntılar da hatır gelişimi açısından yaşıtlarını yakalayabiliyor. Doğuştan karın hasarına sadık zihinsel bir problemi yoksa, us gelişiminde yaşıtlarını takip etmek cins, ancak SP’lilerin tahminî yüzdelik 30’unda çırılçıplak genişlik olabiliyor. Geri küsurat yüzde 70 bala, bilişsel tıpkı işlev problemi olmadan yaşıtlarıyla denk benzeri şekilde okula başlayabiliyor.”

Share: