Türkiye, dünyanın sunma büyük gıda fuarı SIAL Paris’te “Dünyayı” geride bıraktı

Dünyanın genişlik büyük azık ve meşrubat inovasyon fuarlarından SIAL, Fransa’nın başkenti Paris’te salgın sonrası 119 ülkeden besin profesyonellerine kapılarını açtı.

Fuara bu yıl 345 firma ile katılan Türkiye, SIAL Paris’te tıpkı aranjör eliyle milli katılım düzenleyen ülkeler arasında bir numara mutluluk oldu. Türkiye, genel sıralama yerine adlandırılan milli ve bireysel katılımcı sayısı ile metrekare toplamında ise İtalya ve İspanya’nın arkası sıra 3’üncü iri ecnebi elçi ülke olarak açıklandı.

İki yılda bir gerçekleştirilen fuarın milli katılımlar amacıyla ayrılan bölümünde Türkiye stantlarını 36 yıldır İstanbul Tecim Odası (İTO) düzenliyor. Bu ortak alanda Türkiye’nin ciharıyek yanından katılan 270 Türk firması stant açarken, 75 Türk firması da SIAL’e değişik salonlarda bireysel stantlarıyla katıldı.

Bu yıl teması “Değişime eş ol” (Own the change) yerine belirlenen SIAL Paris’te Türkiye milli standı “umumi gıda”, “bisküvi”, “çikolata”, “şekerleme”, “içecekler”, “dondurulmuş azık”, “gıda takım ve teknolojileri”, “benzin ve benzin ürünleri”, “ten ve kümes hayvanları” ve “örgensel azık” kalkmak amacıyla 8 ayrı önsezi salonunda vadi alıyor.

Öte yandan, fuarda İTO’nun yayınladığı “İstanbul Mutfağında Uyum ve Hoşlanma” kitabı bile SIAL ziyaretçilerine ve profesyonellere tanıtıldı.

Lezzetseverler, tatları, sofraları, ikramları, çeşnileri, kurumları, perhizleri, bayramları, kültürü ve tarihi ense planı ile İstanbul mutfağı üzerine bilgelik aldı.

SIAL’dahi bu yıl ilk kez süt ürünleri bölümünde birlikte Türkiye milli katılım düzenlenmesi mehabetli bir evolüsyon yerine dikkati çekti. Antrparantez fuar idaresi, SIAL’e katılan ayrımsız Türk firmasının ürettiği zeytinyağını inovatif im namına seçti.

“beher ürüne henüz çok eklenmiş değer ilave etmeliyiz”

Fuara devir içi katılan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, matbuat mensuplarına yaptığı açıklamada, SIAL kabilinden 119 ülkenin katıldığı adeta tıpkı acun sofrasında milli katılma organizasyonları zarfında arz büyük yabancı murahhas olmanın çalım donör olduğunu söyledi.

Birinciliğin, salgın sonrasında Türk girişimcisinin küresel rekabette arz önde kayran alma kararlılığının tıpkısı delili olduğuna dikkati çeken Avdagiç, “Tığ tor maddelerimizi kendimiz işleyip onlara değer katabiliyoruz. Altına kanmıyor, toprağa inanıyoruz. Rum bize vatan oldu, Anadolu bizi mümbit topraklarıyla doyuran esas oldu.” ifadelerini kullandı.

Avdagiç, “SIAL 1986’birlikte Türkiye milli katılımını yaklaşık 100 metrekarede 10 firma ile gerçekleştirmiştik. Bu ayraç fuara Türkiye adına milli iştirakimiz 1980’li yıllardan bu yana daima arttı. 2022’da ise geçmişteki birlik çalışmaların grafiğini geçtik. SIAL’deki 36 yılımızın sonunda tıpkı el elan gördük kim firmalarımız tarım ve gıda sektörünü faziletli teknolojiyle buluşturulup, faziletkâr kaliteli, sağlıklı ürünler ortaya koyuyor. Tıpkısı apayrı ifadeyle gıdanın cümle süreçlerinde faal olmamız sevinme verici.” diye niteleyerek konuştu.

Avdagiç, dünyanın Kovid-19 salgını ile gelişigüzel baştan icat ve küresel toplumsal baskı periyodundan geçtiğine ve bu sürecin halen bitmeme ettiğine dikkati çekti.

Küresel besin endüstrisindeki gelişmelerin 2 konunun önemini yeniden hatırlattığını tamlayan Avdagiç, “Birincisi, azık potansiyelimizi yer bol şekilde değerlendirmeli ve tarımsal hasılamızı artırmalıyız. Bu bile ancak teknolojiyi azık üretimine entegre etmekle mümkündür. İkincisi ise gıdada kendimize yeterli olmak evet dahi üretimde bir numara veya ilk beşte düz ahzetmek yetmez. Ürettiğimizi işlemeliyiz, herhangi bir birinde ürüne henüz fazla ilişik ayar arttırma etmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

Gıda sektörünün mecmu sektörlerin başlatıcısı ve devamlılığı sağlayan biricik bölüm olduğunu tamlayan Avdagiç, dünyada 1 numaralı gündem maddesinin azık olduğunu vurguladı.

Avdagiç, “Kovid-19 salgınıyla öğrendik kim azık ve ona kapalı eksiksiz sektörler, günümüzün genişlik ciddi sektörleri haline gelmiştir. İçinde kabak yön temini vardır, enerji kullanımı vardır, atılmış yönetimi vardır, el işi ve ambalaj vardır, gene tevzi kanalları kabil bir nice düzlük vardır.” dedi.

“Gıda ürünlerinde kısa vadeli dış satım hedefimiz 30 bilyon dolar sınırını harcamak”

İTO Başkanı Avdagiç, abuhava değişikliğinin toptan gıda güvenliği üzere mefret benzeri gözdağı olduğuna belen ederek, “Bu tehdidin yağışsızlık ve yunak dalgaları sebebiyle kahveden levrek balığına kadar global azık fiyatlarını henüz bile artıracağı görülüyor. Uzmanlara göre toptan istinas 1,5 santigrat dereceye ulaşırsa, dünyadaki tarım arazilerinin yüzdelik 8’i tarım amacıyla çirkin kuzuluk ati.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin gıda ihracatı rakamlarına değinen Avdagiç, 2021’bile azık ürünleri sektörünün 22,2 bilyon dolarlık dış satım, 16,7 milyar dolarlık dış alım ile 5,5 milyar dolarlık dış tecim dahası verdiğini söyledi.

Türkiye’nin 48 milyar dolarlık zirai hasılası ile dünyanın bildirme nazik 10’uncu ekincilik ülkesi konumunda olduğunu tamlayan Avdagiç, şunları kaydetti:

“Sektörde akıbet 5 yılda 1 milyar dolara andıran direkt yabancı yatırım yapıldı. Türkiye 2022 yılının önceki 7 ayında 13,8 milyar dolarlık azık ürünleri ihracatı yaptı. 2022 yılında 2021 yılının toplanmış dış satım rakamı olan 22 milyar doların da aşılacağını öngörüyoruz. Tarımda, gıdada üretim ve el işi potansiyeli ve kapasitesi Türkiye büyüklüğünde nazik olan bire bir ülkenin, hayalleri üstelik iri kalkmak zorunda. Bizim besin ürünlerinde gelişmemiş vadeli dış satım hedefimiz 30 bilyon dolar sınırını tecavüz etmek.”

Share: