Tekirdağ’da “Ar-Ge ve Dizayn Merkezi Bilgilendirme Toplantısı” düzenlendi

Tekirdağ’de Il ve ASELSAN tarafından “Ar-Ge ve Dizayn Merkezi Bilgilendirme Toplantısı” yapıldı.

Dertli Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonundaki toplantıda konuşan Tekirdağ Valisi Eren Sebep, iklim genelinde 13 OSB, bir Avrupa Serbest Bölgesi ve 3 bin 100’ün üzerinde sanayici olduğunu söyledi.

Tekirdağ’ın, dış satım tutarı, uran istihdamı, sanayi elektriği ve doğalgaz tüketimi kadar istihsal potansiyeli hakkında fikir veren parametreler açısından bakıldığında 81 il beyninde 5 ve 6’ıncı sıralarda meydan aldığını ifade eden Saika, “Yüksek teknoloji üreten 40, ölçülü faziletli uygulayım bilimi üreten 577 firma ile ülkemiz iller sıralamasında 7 veya 10. tam bulunmaktadır. İlimizde 2016 yılı başında 8 olan Ar-Ge merkezi sayısı günümüzde 55’e yükseldi. İlimiz, 55 olan Ar-Ge merkezi sayısı ile 81 toprak arasında sunma çok Ar-Ge merkezine cemaat iller sıralamasında 6. sırada, dizayn merkezleri sıralamasında ise 15 tasarım merkezi ile 5. sırada meydan almaktadır.” dedi.

Saika, işletmelerin Ar-Ge ve dizayn merkezlerinde yaptıkları işleri henüz bereketli ve etkin hale ilam etmek amacıyla icraat yürüttüklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Firmaların kendi ürünlerini geliştirmeleri, eskimemiş mahsulat ortaya çıkararak acun pazarlarında küçümseme sahibi olmaları, karlı ve teknolojik ürünler üreten sanayi tarafından ülkemizin gelişmesi hedeflenmektedir. Ülkemizde ve dünyada kendisini bu alanda ispatlamış, başarılı, patentler düz, inovatif ürünler geliştiren ASELSAN firması kabilinden firmaların say, düşün ihya, nişane ihya, im tescili, ürünleri ticarileştirme kabil konularda deneme aktarımının yararlı olacağını değerlendirmekteyiz.”

“Tekirdağ’de bir nice firmayla çalıştık”

ASELSAN Özerklik ve Mekatronik Teknolojiler Araştırma Müdürü Güngör ise savunma sanayinde ibdai, yerli tasarımların öncülüğünü ASELSAN’ın başlattığını rapor etti.

Dünyada savunma sanayinde ASELSAN’ın da mehabetli firmalardan olduğunu vurgulayan Güngör, şöyle konuştu:

“ASELSAN’ın kısaca 6 bin Ar-Ge mühendisi, 4 bin 500 gelişim ortağı var. Bunlarla beraber balaban bir havuz oluşturuyoruz. Birbirimizi tümleç, ülkemizin teknolojik bağımsızlığında küçümseme sahibi olan çözümler oluşturmaya çalışıyoruz. ASELSAN namına Tekirdağ’de bir nice firmayla çalıştık. Tekirdağ’de ki nazik firmaları görünce henüz aşkın teşrikimesai yapmamız gerektiğini düşünüyoruz.”

Tekirdağ Malumat Endüstri ve Teknoloji Müdürü Fahrettin Akçal üstelik Türkiye’de 1241 Ar-Ge merkezi olduğunu belirterek, “Türkiye’de 317 tasarım merkezi bulunuyor. Toplamda 1558 Ar-Ge ve tasarım merkezinde 81 bin hayat çalışıyor. Tekirdağ’bile Ar-Ge ve dizayn merkezlerinde 2 bin 914 çalışan var.” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Hile Hizmetleri Umumi Müdürlüğü Daire Başkanı Abdullah Saz Şairi ise Bakanlığın çalışmaları hakkında bilgelik verdi.

Belpıco Havacılık ve Uzay Teknolojileri Şirketi kurucusu Tayfun Bel, firma için katılımcıları bilgilendirdi.

Toplantıya, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Inançlı Atmaca, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Delicesine, Çorlu Tecim ve Sanayi Odası Başkanı İzzet Volkan ve kentteki Ar-Ge ve tasarım merkezi çalışanları de katıldı.

Share: