Soğuk havaların şifa deposu: ‘Menengiç kahvesi’

Soğuk havaların felah deposu: ‘Çıtlık kahvesi’

GAZİANTEP – Güneydoğu’nun anında her kentinde aşina ve kıraathane kültürünün vazgeçilmezi olan çitlembik kahvesi, sağlığa faydaları nedeniyle şita aylarında da bati kendisine tüketiliyor.

Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır gibi Güneydoğu illerinin tamamında bilinen ve tüketilen çıtlık kahvesi, yöreye gelen yerli ve ecnebi turistler eliyle Türkiye’nin ve dünyanın dört köşesinde de tanınmaya başladı. kendine has aroması, tadı, rengi ve kokusuyla herkesi cezbeden çıtlık, sağlığa faydası dolayısıyla dört zaman tüketiliyor. Itici algınlığı, enflüanza, astım kabilinden hastalıkların tedavisinden, zayıflamaya büyüklüğünde insan sağlığında faydası olduğu bilinen ve önerilen çitlembik kahvesi, içerisinde kafein bulunmaması dolayısıyla ağır namına tercih ediliyor. Türkiye’nin farklı illerinden ve dünyanın ayrımlı şehirlerinden yöreye gelen insanlar da, tarihi, kültürel yerleri gezisinde çıtlık kahvesini aşinalık ve lezzetine iaşe fırsatı buluyor. İlginç aroma ve lezzetini tadanlar ise bu kahveyi gittikleri yerlerde tanıtıyor.

Van’dan Gastronominin başkenti Gaziantep’e mevrut Fatma Çürük, “Menengiç kahvesini bilcümle duyuyoruz herhangi bir devir tavsiye mektubu edilen anılmış kahve, Antep’e gelince tercih edelim istedik. Içimli ve adamakıllı” dedi.

Tarihi Kaleoğlu mağarasında menengiç kahvesi eden Yakup Mermer, çitlembik kahvesinin bir nice hastalığa dolgunca geldiğini belirterek, “Kısaca 10-12 yıldır turizm işindeyim. Gaziantep’e özgü menengiç kahvesi yapıyoruz. Çıtlık kahvesi Gaziantep’e özgü bire bir kıraathane tıpkısı zamanda, mideye, cilde, boğaza sağlığa çok gani geliyor. Dünya’nın rastgele yerinden atak akın turistlerimiz geliyor. Çıtlık kahvesi bildirme haddinden fazla şita aylarında tüketilen yunak içeceklerimizden ayrımsız tanesidir. Benzen ile yapılıyor fıstığın çekingen hali aşılandığı antlaşma antep fıstığı oluyor. Antep yöresinde tığ buna çitlembik diyoruz. Kavrulmuş haliyle çerezi üstelik var” diyerek konuştu.

“Fiyatta artış olmasına rağmen dilek görüyor”

Kıraathane ve Baharat satışı işleyen Celalettin Demirkurt, “İnsanların şuan de yer çok tüketmiş olduğu Türk kahvesinin birlikte Osmanlı, Dibek ve Çıtlık kahvesidir. Şita aylarında artık tüketilen çitlembik kahvesidir ve gönül görüyor. Denk adına ise güzeşte yıl 70 TL’ydi, bu yıl 90 TL onun 90 TL olması insanları fazla etkilemiyor. Denk artışı çok faziletli değil, Türk kahvesi haddinden fazla artım gördü geçen sene 50 TL’ydi, bu yıl ise 150 TL oldu. Fiyatta artma olmasına karşın istem görüyor. Kıraathane içiminde kimsenin eksikliği yok amma genişlik haddinden fazla tüketilen menengiç kahvesi oluyor. Şita aylarında hem müfit, menengiç kahvesinin 2 nev var sıvısı ve toz münhal, insanlar bu yüzden menengiç kahvesinin tüketimini yapıyorlar. İnsanlara yeryüzü çok tavsiye ettiğimiz sıvı olanını almaları, çünkü likit olan çitlembik kahvesi semirtilmiş olduğundan dünya faydası henüz çoktur, boğazdaki veca ve şişkinliklerine haddinden fazla etkisi var” ifadelerini kullandı.

Menengiç nedir?

Nisan-Haziran ayları beyninde, yeşilimtırak renkte çiçekler açan, 2-6 metre yüksekliğinde, kışın yaprağını döken ağaçlardır. Çıtlık namına de bilinir. Meyveleri ilk kırmızımsı olup, henüz sonra kahverengiye döner kebap. Ağacın dallarına yapılan yaralamalarla veya dahi kendinden sızmayla sakız elde edilir. Bu sakız, bal kıvamında, sarımtırak yahut grimsi mülevven ve hoş kokulu olup çitlembik sakızı adını alır. Mağrip Anadolu’üstelik utangaç menengiçleri aşılamak suretiyle Antepfıstığı elde edilmektedir. Gaziantep bölgesinde meyveleri kavrularak menengiç kahvesi adı altında kıraathane yerine kullanılmaktadır.

Çitlembik Kahvesinin faydaları

Öksürüğü kerki, balgam söktürür, zaman açıcıdır, koku darlığına bereketli dirimsel, antiseptik özelliği vardır, göğsü yumuşatır, teneffüs yollarına faydası vardır, bacak terlemelerini önler, yaraları otama kıymetiharbiye, böbrek kumlarının dökülmesine apotr peki, patırtılı tellerine iyi sağlık, mide ağrılarını dindirir, his yetmezliği riskini azaltır, afrodizyak etkisi vardır, besili ayrımsız içecektir, efdal E vitamini ve doymamış yağ asidi düzeyi ile kandaki kolesterolü düşürmeye, his ve soy sertliğini önlemeye yardımcı tamam.

Share: