Soba ustası, dede mesleğini ailenin beşinci kuşağına öğretiyor

Isparta’birlikte 60 yıldır sobacılık özne Mehmet Büyükkaytan, mesleğini ailesinin beşinci kuşağına öğretmenin mutluluğunu yaşıyor.

Çırak namına 10 yaşında başladığı sobacılığı kalık asırdan fazladır sürdüren Büyükkaytan, kaybolmaya beniz tutmuş mesleğini yaşatmak amacıyla direniyor.

Zorluklara ve ilerleyici yaşına karşın çalışmaya devam fail soba ustası Büyükkaytan, dedesinden ve babasından öğrendiği ev mesleği sobacılığı oğlundan sonra torununa da öğretmenin gururunu yaşıyor.

Sanayi Mahallesi’nde oğluyla çalışan 70 yaşındaki Büyükkaytan, 60 yıldır özellikle soba almak için semaver ve mangal imalatı yapıyor.

“Artık çırak bulamıyoruz”

Mehmet Büyükkaytan, AA muhabirine, ilkokulu bitirdikten sonradan dedesi ve babasının yanı sıra çırak olarak çalışmaya başladığını, hayatı süresince sobacılık mesleğinden ekmek yediğini söyledi.

Mesleklerini, ailenin beşinci kuşağı olan torununun devam ettireceğini kaydeden Büyükkaytan, sobacılığın yaşatılması gerektiğini rapor etti.

Çokça sayıda çırak yetiştirdiğini belirten Büyükkaytan, “Bundan Sonra şakirt bulamıyoruz. Vaktiyle asıl babalar yaz tatillerinde çocuklarını yanımıza verirdi. Dükkanımıza mevrut çırakların hepsine sobacılığı öğretmeye çalıştık. Çıraklar derece derece karışmak istemedi evet de bu mesleğin ömrünün olmadığını düşünerek ayrıksı yerlerde çalışmaya başladı.” dedi.

Büyükkaytan, natürel gazın yaygınlaşmasıyla sobaya olan ilginin azaldığına dikkati çekti. Eskiden yılda 100-150 soba sattıklarını anlatan Büyükkaytan, “Demincek senede 15 sobayı edisyon satıyoruz. Allaha çokça şükür ekmeğimizi kazanıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Mesleğimizi beşinci kuşak oğluma bile öğretiyoruz”

Ahmet Büyükkaytan ise 60 yıldan çok geçmişi mevcut ocak dükkanını 35 yıldır babasıyla işlettiklerini söyledi.

Ata mesleğini devam ettirmenin gururunu yaşadıklarını vurgulayan 43 yaşındaki Büyükkaytan, şöyle bitmeme etti:

“Sobacılık mesleğine 8 yaşında babamın yanına çırak adına başladım, deminden ise babamla bu arada beşinci batın oğluma da öğretiyoruz. Çok şakirt tavlandırmak istedik ama çokları dayanamadı, bırakıp gittiler. Sezonluk hareket olduğu için çıraklar bambaşka işlere yöneldi. Dükkanımızda şakirt adına takkadak oğlum kaldı. İleride bu mesleği ona tezyit etmek istiyorum. İnşallah oğlum bile mesleğimizi ileriye götürüp çocuklarına miras bırakır.”

KOSGEB yardım destek sağladı

Büyükkaytan, sobacılığın unutulmaya yüz tutmuş patika olduğu üzere Oldukça ve Itidalli Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Terviç İdaresi Başkanlığından (KOSGEB) teberru desteği aldıklarını anlattı.

Bu desteğin kendileri amacıyla faydalı olduğunu tamlayan Büyükkaytan, “Devletimiz sağlıklı olsun desteğini esirgemedi. Sobacılık mesleğinin ölmemesi üzere bize bindi oldular. 50 bin liralık araba desteği, 50 bin liralık reklam lansman desteği aldık. 15 bin liralık bile işçi çalıştırma desteği alarak bu mesleğimizi sürdürmeye çalışacağız.” dedi.

Ahmet Büyükkaytan, Isparta’bile aktif adına soba işiyle uğraşan 2 işletmeden biri olduklarını kaydederek, “Sobacılık azalsa birlikte bitmeyecek bir çığır. Rustik kesimlerdeki hobi bahçelerine ve evlere soba yapmaya devam ediyoruz.” diye konuştu.

Dedesiyle ayrımsız ismi haiz 14 yaşındaki Mehmet Büyükkaytan birlikte 1 yıldır okulundan artakalan zamanlarda dedesi ve babasının yanında mesleği hıfzetmek amacıyla yamaklık yaptığını, “Kuşaklardır süren ağababa mesleğimiz sobacılığı neşelendirmek istiyorum. Erken yaşlarda bire bir çığır sahibi kalkmak çokça adamakıllı bir ruh. İlerleyen yıllarda ego bile bu işi çocuklarıma aktarıp daha de mübalağa etmek istiyorum.” dedi.

Share: