Sivas’ta karye odası geleneği ‘Bir Koku Bin Kelam’ sohbetleriyle yaşatılıyor

– Sivas’ta karye odası geleneği ‘Aynı Çağ Bin Kelam’ sohbetleriyle yaşatılıyor

Sivas Valiliği himayelerinde başlatılan, ‘Ayrımsız Koku Bire Bir Kelam’ projesiyle evvelden köy odalarında yaşanan hatıralar günümüzde baştan canlandırılıyor

SİVAS – Sivas Valiliği himayelerinde başlatılan, ‘Benzeri Nefes Bire Bir Kelam’ projesiyle zamanında köy odalarında yaşanan hatıralar günümüzde baştan canlandırılıyor.

İlk namına Sivas’ın Kangal İlçesine mecbur Deliktaş köyünde başlatılan projede köy kültürünün canlı tutulması, çekmece oyunlarının hatırlanması, araklama geleneğinin devamı, kontak beraberliğin pekiştirilmesi ve kırsalda faal vatandaşlarla ilişkileri faal tutması hedeflendi. 1835-1911 yılları ortada Deliktaş köyünde yaşamış, ünlü Ihtilas Ruhsati’nin doğup büyüdüğü ve müzeye dönüştürülen evinde gerçekleştirilen gecede, Ruhsati’nin yüzü sıcak şiirleri seslendirildi.

Sivas Valisi Yılmayan Parıltı, Kangal Kaymakamı Saygınlık Aykaç, İl Firez ve Turizm Müdürü Teoman Karaca, Doç. Dr. Doğan Kayaç’nın birlikte katıldığı gecede, Deliktaş köyü sakinleri de hazır bulundu. Doç. Dr. Doğan Kaya, Intihal Ruhsati’nin hayatı, şiirleri ve Ruhsati için yazdığı kitap karşı katılımcılara bilgelik verdi. Henüz sonraları sazlarını ela kayran Bakraç Kaptani ve Aşıramento Gıyap ise Bakraç Ruhsati’nin ve Bakraç Veysel’in ayrımsız birinden adamakıllı şiirlerini ve türkülerini seslendirdi. Katılımcıların de eşlik ettiği şiirlerin sözleri ise birey anlara manzara oldu.

“Geleneklerimizi esasen yaşattık”

Sivas Valisi Yılmayan Balkır, gelenek, göreneklerin unutulmadığı müddetçe temas ve beraberliğin değme ant bitmeme edeceğini söyleyerek, “Bu sene Aşırtı Veysel yılı. Aşıklarımıza önem veriyoruz. Onlara yönelik programlar yapıyoruz. Bugün bile Ihtilas Ruhsati’nin evindeyiz. Hem çaylarımızı içeceğiz hem da kardeşçe edeceğiz. Geleneklerimizi esasen yaşattık. Bu açar ile bakir aşıklarımızla tanıştık. Sivas’taki kül ozanlarımızı birlikte sırtlan. Onların türkülerini aşıklarımızdan dinledik. Doğan Kaya hocamız birlikte bu programa ulam kattı. Köklerimizi unutmadığımız, özümüze döndüğümüz ve gelenek, göreneklerimizi unutmadığımız müddetçe ilişki ve beraberliğimiz temas ant sürekli olacaktır ve geleceğimiz tehlikesiz ellerde olacaktır. Allah irtibat ve beraberliğimizi bozmasın. Muhtarımıza ve umum köy sakinlerine familya sahipliğinden ufuk teşekkür ediyorum. ‘Tıpkısı Koku Bin Kelam’ projesi çerçevesinde programlarımız bitmeme edecek.” diye niteleyerek konuştu.

Share: