Sinop’ta kusurlu aşina ‘Şehitler Çeşmesi’ tarihi

Sinop’ta yanlış bilinen ‘Şehitler Çeşmesi’ tarihi

SİNOP – Üzerinden 169 sene geçmesine karşın, Sinop’ta bibi acısı devam eden 30 Kasım 1853 Zalim Baskını anısına yaptırılan tarihi Deniz Şehitleri Çeşmesi’nin ‘şehitlerin cebinden çıkan paralarla yapıldığı’ iddiasının yanlış olduğu rapor edildi.

Zalim donanmasının 30 Kasım 1853 tarihinde gerçekleştirdiği Sinop baskınında sıra kayıtlarına göre 3 binden çok Osmanlı askeri şehit düştü. Baskının incitici hatırası kendisine kentte Deniz Şehitleri Çeşmesi düz yazı edildi. Baskının 169. yıldönümünde şehit düşen askerler amacıyla Alaaddin Camisi’nde cuma öncesi tevellüt okutuldu. Arkası Sıra Şehitler Çeşmesi önünde bahir savaşını anlatan fotoğraf sergisi düzenlendi.

Sergiyi musahabe fail Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu, “Bütün bahir şehitlerimizi yağmur, minnettarlık ve saygıyla anıyoruz, ruhları şad olsun” dedi.

“Şehriyâr 2. Abdülhamid vasıtasıyla yaptırılmış”

Çeşmenin yapılışıyla ilişkin geçmişten beri tanıdık ve günümüz Türkçesi ile yazılmış çeşmenin ‘şehitlerin cebinden sâdır paralarla yapıldığı’ iddiasının yanlış olduğunu belirtildi. Sinop Üniversitesi’nden mütekait Öğretim Görevlisi Rasim Yaşar Tarakçı, “Gördüğümüz çeşme Padişah 2. Abdülhamid yoluyla yaptırılmış, parasının yarısını kendisinden, geriye artan yarısını de yüksek rütbeli memurlarından dürü kendisine toplatılmış. Üzerindeki bilcümle mermerler İstanbul’da yapılmış ve buraya vapurla taşınmıştır. Kimin yaptığını bilmediğimiz, günümüz Düpedüz ile yazılmış ‘şehitlerin cebinden sâdır paralarla yapıldı’ ibaresi tamamen isteyerek ve hatalı bir bilgidir” dedi.

Tarakçı, “Bu çeşmenin suyu ise yaklaşık 5 bin 300 metre Sinop’un batısında Melik Suyu yerine aşina ve hemencek arkasında dahi Sinop’a henüz mail mesafedeki ‘Hamamlı Suyu’ kendisine bildik pınardan buraya akarsu getirilmiştir” ifadelerini kullandı.

Share: