Şevket desteğiyle, Şırnaklı 14 kadın merdiven sahibi oldu

Fehamet desteğiyle, Şırnaklı 14 avrat limonluk sahibi oldu

ŞIRNAK Şırnak İl Ekincilik ve Orman Müdürlüğü vasıtasıyla hayata geçirilen proje sebebiyle Şırnaklı 14 ev hanımı tavhane sahibi oldu.

GAP Nahiye Kalkınma İdaresinin çorak arazilerin tarıma kazandırılması, kadınların üretime ulama sağlaması ve vatandaşlara iş imkanı sunulması amacıyla uyguladığı ‘Seralara Avrat Eli Dokunuşu Projesi’ çerçevesinde Şırnak, Cizre, Silopi ve İdil ilçelerine mecbur köy ve beldelerde 14 kadına tavhane kurması üzere yüzde 75 armağan desteği verildi.

Sağlanan destekle Şırnak Ekincilik ve Orman İl Müdürlüğünce kadınlara 250’şer metrekare alanda sera kurarak, yüzde 75 hibeli 500 bin kışlık sebze fidesi desteği verildi. Seraları müzakere eden Şırnak Valisi Osman Bilimci, burada incelemelerde bulunarak, çiftçiler ile sohbet etti. Şırnak Valisi Osman Bilgin, “Bir Tane çaremiz istihsal, çabucak Şırnak ilinin ihtiyacının yüzde 7’sini üretiyoruz. Biz bu üretim aşamasında, vatandaşlarımızın üretmesi gerekiyor. Seracılıkta veya farklı ekincilik alanlarında vatandaşlarımız ne murat ederlerse, zahir destek isterlerse yanlarındayız. Vatandaş bunu burada ürettiğinde, tıpkı kalitede burada tüketebiliriz. O yüzden burada bunu söylemek temas şeyin başıdır. Seracılığa karı eli değiyor projesi ve bu alanda Şırnak’ta kim isterse sonsuza büyüklüğünde bindi, çizgi bulunmayan. Kadın varsa sahn, yaşam, hayat, çekinmezlik var. O nedenle kadınlarımızı sonuna büyüklüğünde destekliyoruz. Kadınlarımızın olduğu yerde aynı zamanda dahi kalitede var” dedi.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Nebat Sağlığı Şube Müdürü Altan Altan da, “İlimizde zerzevatçılık yok denilecek düzeydedir. Biz bunu tıpkısı dava yerine kabul edip, hem açık alanda hem dahi sıçandişi alanda sebzeciliği imar etmek üzere projeler hazırladık. 14 çıngı camekân yaptık, 250 metrekarelik alanda. 14 pasaj eş üreticimize erdemli tünel tavhane yaptık. Bu alandaki ajur altındaki seracılığı imar etmek istiyoruz. Yeşilliklerimiz hasada geldi. Bunun sayısını artırmak istiyoruz. Bu sene 500 bine yakın fide verdik üreticilerimize. Bunun yüzdelik 75’ini bakanlığımız karşıladı. Yüzde 25’ini de çiftçilerimizden ulama yerine alıyoruz. Amacımız Şırnak’ın zerzevatçılık alanında dışa bağımlılığını tutturmak” diye niteleyerek konuştu.

Çiftçi Ilkbahar Sebep ise, “Seracılığa avrat eli projesi ile toprak tarım müdürlüğümüzden destek aldık. Bize 250 metrekarelik alanda tavhane ve fide desteği verdiler. Bizde seralarımızda fidelerimizi ektik. Marollarımızı kaldırdıktan bilahare görgüsüz ve domates ekeceğiz. Bu dil ile hem bütçemize katkı sağlamış olacağız, hem da kadınlarımıza gelişim olanağı reşit oluyor” dedi.

Share: