SEDDK’den BES’te mehabet katkısı fonlarının minimal aksiyon bulundurma oranının artırılması açıklaması Açıklaması

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nca (SEDDK) Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Ihtişam Katkısı Hakkındaki Talimatname’teki değişikliğe ait, “Lüzumlu kısım gerekse birlikte katılımcılarımızdan kurumumuza vasıl talepler dikkate alınarak, ihtişam katkısı görüntü portföyünde minimal yüzde 70 olarak lokalize olan amme istikraz araçları oranının azaltılması ve hareket oranının artırılmasının fon performansını olumlu etkileyeceği değerlendirilmiştir.” ifadeleri kullanıldı.

SEDDK’nin Ferdî Tekaütlük Sisteminde Oran Katkısı Karşı Yönetmelikte Farklılık Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Konuya ilişkin SEDDK’den yapılan açıklamada, BES kapsamında, katılımcıların almanak mecmu brüt asgari ücret tutarını aşmayan ulama paylarına yüzde 30 oranında ululuk katkısı ödendiği, katılımcının ise sistemde geçirdiği süreye bakarak bu devlet katkısına aşamalı namına hak kazandığı anımsatıldı.

Açıklamada, şevket katkısının, bu amaca hizmet etmek amacıyla müesses ayrı fonlarda (ulama fonu) yatırıma yönlendirildiği ve katılımcının çıkış/tekaütlük hakkını kullanması durumunda istihkak oranına bakarak katılımcıya ödendiği belirtilerek, kerem katkısı fonlarının envestisman yapabileceği araçların belirlenmesinde, sistemin tafsilatlı vadeli yapısına uyumlu tıpkı yaklaşımın izlenmesinin önem sunu ettiği aktarıldı.

Bu fonların akıllıca tıpkısı risk seviyesinde ciddi faiz sağlaması, katılımcının sisteme güveninin korunması ve ihtişam katkısının değer kaybetmemesi itibarıyla dikkate alınması gerektiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Nedeniyle bu fonların envestisman yapabilecekleri araçların çeşitliliği kritik bir husustur. Bu çerçevede, lüzumlu kesim gerekse dahi katılımcılarımızdan kurumumuza ulaşan talepler dikkate alınarak oran katkısı fon portföyünde asgari yüzde 70 yerine muayyen olan kamu borçlanma araçları oranının azaltılması ve aksiyon oranının artırılmasının kaynak performansını müspet etkileyeceği değerlendirilmiştir. Bu bağlamda, hem kaynak performanslarını artıracak hem da ülkemiz mali piyasalarının derinlemesine ve üretim odaklı tutum politikasının desteklenmesine katkı sağlayacak bu değişikliğin hayata geçirilmesi amacıyla katkı fonlarının portföy sınırlandırmasında değişikliğe gidilerek amme borçlanma araçlarının asgari oranı yüzdelik 70’ten yüzde 50’ye indirilmiş, hareket oranları ise yüzdelik 10’dan yüzde 30’a çıkarılmıştır. iş yatırımları ise ikiye ayrılarak belli başlı endeksleri izlem fail borsa envestisman fonlarına, fon portföyünün minimum yüzde 10’u oranında yatırım yapılması temin edilmiştir.”

Share: