Romatizmal hastalıklarda tedaviye geç kalınması eklemlerde temelli hasar bırakabiliyor

El ortada eklem romatizması ya bile iltihaplanması namına aşina ve mukavim haddinden fazla madun tipi olan artrit hastalığında tedaviye geç kalınmasının eklemlerde mihman hasar bırakabildiği belirtildi.

Ankara Şehir Hastanesi Romatoloji Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Gönül Borcu Erten, 12 Ilk Teşrin Dünya Artrit Günü nedeniyle, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eklem iltihaplanması ya bile eklem romatizması adına tanımlanan artritin güçlü çokça alt tipi bulunduğunu söyledi.

Artritin dünyada yoğun tanıdık hastalıklar içre düzlük aldığını vurgulayan Erten, “Nedenlerine vabeste yerine sıklığı değişmektedir. Genişlik çokça görülen eklem romatizması kendisine isimlendirilen romatoid artrit, bölgesel farklılıklar olmakla gelişigüzel tahminî yüzde 1, esas evet birlikte işaret romatizması adına aşina spondilit artrit bile yaklaşık yüzdelik 0.5-1 oranlarında görülürken, sair rabıta dokusu iltihapları ise henüz bulunmaz görülmektedir. Türkiye bile dünya ile benzer şekildedir. Bu oranlar yüzde 0.5-1 arasında değişmektedir.” bilgisini verdi.

Erten, artritin genellikle sinsi başlayan benzeri hastalık olduğuna dikkati çekerek, şayet enfeksiyonla ilerleyici aynı azimet varsa hastalığın çok daha belirgin bulgularla kendini gösterebildiğini söyledi. Kişilerin belirtilere alın duygulu olması gerektiğine işaret eden Erten, “Esas âraz, eklemlerde şişme, ısı artışı, ciltte kızarıklık, ağrı ile kendini gösterir.” dedi.

Tutulumların iri evet üstelik sıradan tamlık eklemlerde olabileceğini anlatan Erten, “Parmaklarda, umum bileğinde, ayaktaki adi eklemlerde oluşmak üzere tipine bakarak farklı eklemlerde görülebilir ve sinsi benzeri şekilde ilerleyebilir.” diye niteleyerek konuştu.

Bağ dokusu tutulumu olan artrit hastalıklarının görülme sıklığının kadınlarda daha efdal olduğuna belen eden Erten, şunları söyledi:

“Örneğin, vücudunun bağışıklık sisteminin kendi doku ve organlarına saldırdığında ortaya sâdır Lupus, kadınlarda erkeklere nazaran 9-10 ikmal, romatoid artrit de yine kadınlarda 3 kat henüz çok görülmektedir. Bunun bir nice etkeni olmakla gelişigüzel, hormonal faktörlerin bu artışta bildirme nazik faal olduğu düşünülmektedir.”

Erten, Lupus’un, muafiyet sisteminin vücuda ait gâh maddeleri yabancı kendisine algılaması sonucu cisim genelinde, acilen gelişigüzel sistemi etkileyebildiğini ve kronik iltihaplı aksülamel başlattığını anlattı.

“Erken tanı tedavi başarısını artırıyor”

Genel kendisine tam artrit hastalıklarının tedavisinde erken tanının iri önem taşıdığına dikkati çeken Erten, tedaviye hangi büyüklüğünde er başlanırsa sükse oranının üstelik o ölçüde arttığını söyledi.

Erten, tanı ve tedavide geç kalınmasının haddinden fazla dokunaklı esenlik sorunlarına nöbet açtığının altını çizerek, şunları kaydetti:

“Çor, tedaviye geç kalınması halinde eklemlerde sürekli hasar bırakabilir, bu dahi sakatlıkla sonuçlanabilir. Bu durumda, seçkin sabık çevrim hastanın tutulumu olan eklemi kullanması zorlaşıyor, kişide hem fiziksel hem içtimai problemlere sebep oluyor. Bazı artrit tiplerinde ise sistemik tutulumlar de olabiliyor, yani akciğer, böbrek, hatır kabilinden örgen tutulumları oluyor, organlarda hasar bırakabiliyor ve ölümcül olabiliyor. Bunun üzere er teşhis ve tedavi, hem hastanın hayatını kurtarıyor hem üstelik mihman mafsal hasarının önüne geçilebileceğinden dirim kalitesini artırıyor. Haddinden Fazla erken evrede tanı sonrası tedavi ile hastanın tam yerine iyileşmesi mümkündür fakat rahatsız mevcudiyet boyu strateji altındadır. Tedavide antrenman, hikmet tedavi dahi uygulanıyor.”

Prof. Dr. Erten, ilerleyici teknoloji ve ilmî gelişmelere kapalı adına hedefe yönelik umar tedavilerinin kullanıldığını ve kudretli sonuçlar elde edildiğini anlattı.

Geleneksel ilaçların yanı sıra serencam yıllarda uslu ilaçların kullanıma girdiğini nâkil Erten, “Bunlar uslu evet dahi hedefe yönelik diyerek rapor edilen dirim bilimsel ilaçlar. Bu ilaçlar, Türkiye’de 2003 yılından bu yana kullanılıyor ve oldukça beniz maskara sonuçlar alıyoruz.” dedi.

Erten, “Eklemde kabarık, dert, kızarıklık, sabahleyin tutukluğu bunlara eşlik ederse, sabahleyin uyanıldığında işaret ve şube ağrısı oluyorsa, flaş şapadanak kızarıklık, kavşak zarfında ateş, vücutta perişan halinde hemen hekime başvurulmalı.” uyarısında bulundu.

Share: