OMÜ’de “Karı ortamında fıldır başlangıç etmede hal önerileri” çalıştayı yapıldı

Ondokuz Mayıs Üniversitesinde (OMÜ), “Ev içre şiddetle kelle etmede hal önerileri” çalıştayı yapıldı.

OMÜ’den yapılan yazılı açıklamaya bakarak, çalıştay, 25 Teşrinisani Kadına Müteveccih Şiddete Karşı Uluslararası Savaş Günü kapsamında, OMÜ Avrat ve Sosyete Uygulama ve Araştırma Merkezi (OKTAM), Samsun Valiliği Ivinti Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) Müdürlüğü ile OMÜ Ruhsal Müzakere ve Kösemenlik Topluluğu hareket birliğinde tevhit edildi.

OKTAM Müdürü Hatice Kumcağız, çalıştayda yaptığı konuşmada, eş içi şiddetin ayrımsız halk sağlığı sorunu olduğunu tabir etti.

Familya içi şiddete maruz küsurat kadınlarda yaralanmalar, ruh bilimi emraz ve hamilelik komplikasyonlarını kapsayan gücük ve etraflı dönemde keyif sorunları, çocuklarda ise can, davranışsal ve sağ esen ilişik sorunlar görüldüğüne meni eden Kumcağız, şunları aktardı:

“Şiddete maruz artan kadınların, yıllar sonraları yol olmasa de hiç şiddete uğramamış kadınlara bakarak 2 hatim elan aşkın fiziksel ve psikoloji sağlık sorunlarının olduğu yapılan çalışmalarda ortaya konulmuştur. Bu kapsamda eş içi hüküm dünya genelinde oylumlu benzeri el sağlığı ve herif hakları sorunu yerine görülmekte.”

Samsun İl Açıkgöz Komutanlığı Düzenlilik Büro Müdürü Bitirmiş Binbaşı Murat Baykut ise kadına müteveccih şiddete karşı akim hoşgörü yaklaşımıyla debi ettiklerini vurguladı.

Kolluk kuvveti namına jandarmanın anne vazifesinin, kişilerin anne türe ve hürriyetlerine ürkmek eşliğinde, inanma ve asayiş ile kamu düzenini seçmek olduğunu tamlayan Baykut, şöyle devam etti:

“Kadına yönelik hovarda mücadelede asıl amacımız önleyici oluşmak. Asayiş Ofis Müdürlüğümüz bünyesinde Ev İçi Seri Savaşım ve Bala Kısım Amirliği kuruldu. Toplumla bağlanak ettiğimiz değme noktada, kadına müteveccih şiddetle mücadelede ‘liyakatsiz müsamaha’ ilkesiyle çalışmalarımıza kararlılıkla bitmeme ediyoruz. İl Bitirmiş Komutanlığımıza vabeste birimlere müracaatta bulunan vatandaşlarımızın güler yüzle ve cüret verici bir şekilde karşılanması, taleplerinin etken ve aceleci tıpkısı şekilde alınması ve işlemlerinin şipşak tamamlanması için bitirmiş karakollarımızda ‘Güven Masası’ uygulaması bakım vermeye bitmeme ediyor. Mecmu kadın vatandaşlarımıza Eş Destek Uygulaması (KADES) hakkında brifing yapılarak aptal telefonlarına KADES uygulaması yükleniyor.”

Çalıştayda, OMÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Karı ve Karı Araştırmaları Anabilim Dalı Erdemli Lisans Programı öğrencileri, Samsun ŞÖNİM patika elemanları ve ruh bilimsel müşavirlik uzmanları ile OMÜ Rehberlik ve Ruhsal Danışmanlık Topluluğu öğrencileri çeşitli yönlerden karı içi şiddeti önlemeye müteveccih önerileri paylaştı.

Share: