Nazır Kirişci, Adana’da “Tarım Sektörü Temsilcileri Toplantısı”nda konuştu: (2)

Ekincilik ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Bu ülkeye ‘üretmiyor’ demek abesle iştigaldir ve hadsizliktir. Bu, üreticinin, karşı teri döken insanlarımızın emeklerine saygısızlıktır.” dedi.

Kirişci, Çukurova Kalkınma Ajansında düzenlenen “Tarım Sektörü Temsilcileri Toplantısı”nda, ekilmeyen alanların üretime geçirilmesini heveslendirme ettiklerini söyledi.

Bu konudaki çalışmaların eskimemiş uygulamalarla süreceğini ifade eden Kirişci, “Sahiplik hakkı ile kullanma hakkını birbirinden ayıran, para sahibini kıygın etmeden, özlük arazisine el koymadan amma buranın kullanımıyla ilgilendiren hususu tıpkısı düzenleme çerçevesinde düzence altına alıyoruz. Benzeri şekilde, lüzum soya çekim anlaşmazlığı nedeniyle gerekse dahi kırsaldan kente barhana etmiş ama geriye dönüp tarlasıyla, bağıyla, bahçesiyle ilgilenmeyen vatandaşlarımıza, bu alanlarda eğer 1 yıldan aşkın istihsal faaliyetleriniz olmazsa tığ bu alanları oradaki rayiç bedel üzerinden kiralayacağız. Bu kiralama neticesinde oluşan toprak portföyünü oradaki üreticilerle paylaşacağız. Onlar üstelik buralarda üretimlerini yapacak, biz bile döneceğiz mülk sahibinin adına kira bedelini yatırmış olacağız. Böylelikle icap irs lazım kırsaldan kente göç vasıtasıyla şu anda ekilemeyen bütün alanları o benzeri yıldan sonraki süreçte hür suretle değerlendirilen alanlar haline getirmiş olacağız.” diyerek konuştu.

Kirişci, stratejik ekincilik ürünlerinin yetiştirilmesinin önemini anlatarak, “Buğdayda kendimize yeterliliğimiz hamdolsun bu yıl yüzdelik 102’ler düzeyinde. Rüşvet, çavdar, yulaf, tritikale kadar ürünlerle ilgili bile… Alelhusus ayçiçeği üzerine bu yıl üretimimiz, güzeşte yıla göre hem iklimsel etkilerden hem da vatandaşımızın ilgisinden âlem tıpkı miktar henüz efdal olacak inşallah.” dedi.

Ayçiçeğinde gümrük vergisi oranının artırılması

Ham ayçiçeği yağı ithalatında muteber gümrük vergisi oranının yüzde 10’a yükseltildiğini anımsatan Kirişci, şöyle bitmeme etti:

“Hamdolsun, buğday, arpa, mısırla ilgili açıklamış olduğumuz fiyatlar bölgedeki ve ülkedeki hep üreticilerimizin memnuniyetine muhatap olmuştu. Gine bu nahiye amacıyla dahi muhteşem olan ayçiçeği konusunda geri gece bakımından fiyatlardaki gerilemeyi dikkate alarak biz, burada yüzde 10’luk tıpkısı hele kabak yağına, çekirdeğin namına değil ithalatta yüzdelik 10’luk bir gümrük vergisi getirdik. Bu gümrük vergisiyle içerideki üreticilerimizin dahi mağdur edilmemesi ve ayçiçeğini mesabesinde pazara sunmalarına üstelik imkan sağlamış olduk. İnşallah bunun olumlu neticelerini gelişmemiş sürede bile görmüş olacağız.”

Kirişci, tarımın, aut ticaret açığı verilmeyen mefret sektörlerden olduğunu anlatım ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tarım sektöründe 6,5-7 bilyon dolarlık fazlamız var. İhracatın ithalatı gelecek oranı yüzdelik 128. en üst verilere göre söylüyorum, bizim ihracatımız, nedeniyle birlikte ihraç ettiğimiz ülkeleri doyuran bir üreticimiz var. Bu ülkeye ‘üretmiyor’ girmek abesle iştigaldir ve hadsizliktir. Bu üreticinin, alın teri döken insanlarımızın emeklerine saygısızlıktır. Bunu ayrımsız meslek insanı, yurttaş, Ekincilik ve Orman Bakanı adına asla kabul etmiyorum. Bu ülkenin üreticisi, pandemide zat emsalleri evlerinden çıkmazken ‘Yararlı ego tarlaya, bağa, bahçeye gideceğim, ahırda, kümeste kendi faaliyetlerimi sürdüreceğim’ demiştir, adeta Kovid-19’a vadi okumuştur amma üretim faaliyetlerini sürdürmüştür. Nedeniyle üretmeye devam eden bu üreticiye bizim hiçbir şekilde butlan yapmamamız gerekir.”

Üretim planlaması yapılacağını vurgulayan Nazır Kirişci, planlamada yer kabiliyeti, abuhava değerleri, iş şartları ve sanayi altyapısı kabilinden çokça sayıda etkenin dikkate alınacağını aktardı.

Planlamanın “canlı” ahenkli olacağını dile getiren Kirişci, “Faal uygulamada alana ne ekebileceğini, ekmeyeceğini müstahsil görecek. Uzak mı bu? Hayır. İnşallah 1 Ekim’dahi ÇKS işleyişinin e-Heybet üzerinden yürütülmesi dijitalleşme ve vatandaşa konfor mizan yerine kuşkusuz tıpkı adımsa, bire bir şekilde bizim atacağımız bu adımla de üreticimizi kıygın etmeden, sıkıntıya sokmadan onun üretmesini sağlayacağız.” ifadesini kullandı.

Kirişci, yetiştirici amacıyla geliştirilen Dirimsel Siper Sigortası’nın Konya’bile uygulanmaya başlandığını anımsatarak, bunu destekleyeceklerini vurguladı.

“Şu ürünün raflarda eksikliği var’ dediğimiz ayrımsız husus bulunmayan”

Dünyada, doğal gaz, motorin ve basma kabil girdilerde artım olduğunu belirten Nazır Kirişci, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dünyanın belki de halen yeryüzü şizoit katıksız gazını alıyoruz, akaryakıtla ilgilendiren umumi namına acun fiyatlarıyla paralel gidiyor. Rusya ve gayrı ülkelerle olan ilişkilerimizden periferi bile ak yazılı olan ülkelerden birisiyiz. Antalya’daki turizmciler, kişi başı 580 ekü veren Almanya’nın zat ülkesinin dışına kabartmak istediği Almanları, Hollandalıları, Belçikalıları, Fransızları bekliyorlar. Bu ülkede insanlarımızın böyle tıpkısı kaygısı, endişesi var mı? Hamdolsun yok. Tıpkı pandemide olmadığı üzere. Şu anda üstelik tek şeyin eksikliği yok. Bize, geldiğimiz günlerde ayçiçeğiyle ilgili ufak ayrımsız manipülasyon yapmaya kalktılar. Onlar bile mukteza cevabı aldılar. Şu anda, ‘şu ürünün raflarda eksikliği var’ dediğimiz herhangi bir özdek bulunmayan.”

Ecrimisille üretime aranjman getirilecek

Kirişci, ecrimisil yöntemiyle üretim yapanların de desteklerden yararlanmasını hedeflediklerini belirterek, “Ecrimisil ile üretim fail kardeşlerimiz var. Bunlar, Maraba Araç Sistemi’ne giremedikleri için desteklemelerden yararlanamıyorlar. Tığ, Meclisin açılışıyla, benzeri değişiklikle inşallah ‘bakanlığımızın her kaydı dikkate alınarak’ diye düzenlemiş olacağız. Bu da bence üreticilerimiz namına kebir ayrımsız kazanım olacak.” dedi.

Türkiye’nin su ürünleri ihracatına dahi değinen Kirişci, “Akarsu ürünleri denilince bir vakitler gülüp geçilirdi. Zaman 1,4 milyar dolarlık 2021 yılı ihracatı, 200 milyon dolarlık ithalatı, açık namına üstelik 1,2 bilyon dolarlık fazlası olan tıpkı kısım. 2022 için hedefimiz 1,5 milyar dolar, 2023 üzere ise 2 milyar dolarlık ayrımsız hedefi öngörüyoruz. Bu katlanılamaz tıpkı hedef. Düne göre bugünkü geldiğimiz dideban çokça mefret.” diyerek konuştu.

Konuşmaların arkası sıra Adana Çitçiler Birliği Başkanı Mutlu Akilane, Nazır Kirişci’ye ihracatına başlanacak limonlardan dürü etti.

Basına merbut devam eden toplantıya Vali Süleyman Elban, Tarım ve Orman Bakan Yardımcıları İbrahim Yumaklı ve Veysel Tiryaki ile DOĞRU Fırka Adana Milletvekili Abdullah Akla Yatkın da katıldı.

(Bitti)

Share: