Kullanılmamış bir gayrimenkul balonu mu oluşuyor?

Yılın 8 ayında yabancıya bölük satışı 30 bin 849 sayı adına gerçekleşirken, bilcümle zamanların arz efdal ev-ağustos rakamına ulaşıldı.

TÜİK istatistiklerinden derlenen bilgiye göre, Türkiye’nin yabancıya hane satışındaki bu sene yakaladığı ivme devam ediyor.

Mayıstaki yekpare kapanma dolayısıyla görülen düşük rakamlar dışında müstacelen kolaylıkla parçalanmamış aylarda koca satma adetlerine ulaşıldı. Yabancıya basamak satışı 8 ayda güzeşte yılın bire bir dönemine göre yüzde 47,6’lık artışla 30 bin 849 sayı oldu. Bu cirim, tekmil zamanların rekoru namına kayıtlara geçti.

Ev-ağustos döneminde arz bağan misil tam kapanma dolayısıyla 1.776 adetle mayısta görülürken, sonraki aylarda bu rakam katlandı. Haziranda 4 bin 748, temmuzda 4 bin 495, ağustosta ise 5 bin 866 adetlik basamak satışı gerçekleşti.

Ağustosta yakalanan bey adedi yekpare zamanların genişlik yüksek ikinci rakamı adına kayıtlara geçti. Bildirme erdemli aylık satma adedi 2018 Ekim’dahi 6 bin 276 adetle görülmüştü.

Bölük satışlarında düşüş sürüyor

Satışta İstanbul, yatırımda Iraklılar zirvede

Ocak-ağustos dönemi temel alındığında yabancılara en çok basamak satışı yapılan illerin başında 14 bin 788 adetle İstanbul vadi aldı.

İstanbul’u 5 bin 897 adetle Antalya, 1.988 ile Ankara, 1.410 ile Mersin Ağacı, 939 ile Yalova, 648 ile Sakarya, 543 ile Samsun, 530 ile İzmir, 499 ile Muğla takip etti.

Arz çok göz alan milletler sıralamasında ise başı 4 bin 631 adetle Iraklılar çekerken, İranlılar 4 bin 600 ile ikinci sırada yer aldı.

İlk 8 ayda Ruslar 2 bin 575, Afganlar 1.819, Almanlar 1.186, Kazakistan vatandaşları 1.129, Kuveytliler 873, ÇAKER vatandaşları 871, Azerbaycan Türkleri 858, Yemenliler 810 skor basamak yatırımı gerçekleştirdi.

“BENDE vatandaşları göz alımında ağustosta 8. sıraya yükseldi”

Emlak Ensiz Dışı Lansman Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, yabancıya satışın sürekli kalan grafiğinin bu yılki gaye olan 50 binlik adede ulaşmaya her an artık yaklaştırdığını belirterek, genişlik haddinden fazla hane satın düzlük ülkeler sıralamasında MEMLUK’nin yakaladığı ivmeye dikkati çekti

Akbal, dünyanın arz çokça kafile düzlük ülkesi KUL’nin göç vermeye başladığını, ÇAKER’lilerin Türkiye’den hane alımında ağustosta 19. amiyane 8’inciliğe yükseldiğini söyledi.

Sabık yıl ağustosta 58 sayı olan ABD’lilerin aldığı konut sayısının bu sene 173’e yükseldiğini ve 3’e katladığını dile getiren Akbal, yüzdelik 198 çoğalma yakalandığını bildirdi.

Akbal, “Bu selen, bugün dünyada yeryüzü çok barhana kayran ülkenin salgınla sınırları hangi büyüklüğünde aştığını, Türkiye’ye dahi göç verir ayla geldiğini, ülkemizin iklimden sağlığa, eğitimden, turizm değerlerine kadar sağlam haddinden fazla açıdan arsıulusal taşınmazlar alımında ne kadar cezbedici olduğunu gösteriyor.” dedi.

Ağustosta Kazakistan başta başlamak amacıyla Kuveyt, Ürdün kadar pazarların yükseldiğini, Sudan ve Çin’bile baştan hareketliliğin görüldüğünü anlatan Akbal, “İstanbul, Antalya, Ankara ve Sazak, sıralamada önde, ancak Yalova, Bursa ve İzmir’dahi adetsel bazda artma öne çıkıyor. Zaman Türkiye’bile çok ayrımlı coğrafyalar de giderek daha fazla deste görüyor. Bu da sektörümüz ve ülkemiz yerine sevindirici.” diye niteleyerek konuştu.

“Yabancıya satışta batının bukanak seslerini duymaya başladık”

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Umumi Heyet Başkanı Nazmi Durbakayım ise, yabancıya göz satışında Almanya ve BENDE’nin ilk 10’a girdiğini belirterek, yabancıya göz satışında batının ayak seslerini duymaya başladıklarını söyledi.

Dövizdeki sansasyon ve salgının etkisiyle yılın geriye artan son 4 ayında en beş altı 15 bin adetlik as yapılmasını beklediklerini dile getiren Durbakayım, Böylece 2019’dahi yakalanan 45 bin 483 adetlik zirveyi aşarak eskimemiş tıpkısı tarihi bey rekorunu yakalayacağımızı düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Basamak fiyatları Ruslar yüzünden artıyor

Almanya’üstelik artan göz fiyatları ihtarname edildi

Kanada’üstelik göz krizi büyüyor: Yabancılara haram geliyor!

Erdemli kiraya formül! Avrupa’dahi da uygulanıyor

 

Share: