Icar artışına hat devrede! 1 yıl değişmeyecek

Kira artışlarını sınırlayan yasalı aranjman idmansız Resmi Gazete’dahi yayımlandı.

Tıpkısı eski icar yılının TÜFE 12 maaş ortalamalara göre değiş oranının yüzde 25’in altında kalması yerinde değişim oranı muteber olacak. Bu kural bir yıldan elan uzun süreli kira sözleşmelerinde da uygulanacak. Oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler, aşkın cirim yönünden temelsiz sayılacak.

Bu egemenlik hakim tarafından verilecek kararlar bakımından birlikte uygulanacak. Aranjman 11 Haziran 2022’den itibaren 1 Temmuz 2023’e büyüklüğünde makbul olacak.

Habbe satılması yerinde dahi kiracının eski kira sözleşmesi bitmeme edecek. Familya sahibi yüzdelik 25 oranında remiks yapabilecek ancak fazlasını isteyemeyecek.

Yıpranmamış aplikasyon ile vatandaşlar TÜFE ortalamasını izleme etmeyecek, 12 kamer boyunca remiks oranı çakılı olacak. Sonunda 2 bin teklik olan icar 2 bin 500 liraya, 3 bin teklik olan icar 3 bin 750 liraya yükselecek.

Yüzde 25 uygulaması dünden itibaren uygulanan sayılacak. Yasal düzenleme geriye akıllıcasına uygulanamayacağı üzere daha geçmiş yenilenen sözleşmeleri kapsamayacak. Ev sahibi bu oranın altında bindirim yapabilecek ancak fazlasını irade edemeyecek.

TAHLİYE DAVALARINA RET

Sabah’ın haberine göre, icar artışlarına ilgili aranjman arızi olup, takkadak meskenler için uygulanacak. Türe Bakanı Bekir Bozdağ, boşaltma davası açılması durumunda mahkemenin ret edeceğinin aşikar olduğunu rapor etti.

“Kanuni düzenleme karşısında bu sebebe dayalı tıpkısı tahliye kararı vereceğini sanmıyorum. Kanun hükmü mahkemeyi bile bağlıyor. Karı sahibi zorla müstecir çıkaramaz” dedi.

Hükümetin, bire bir yandan aile sahibi farklı yandan güçlükle gelirli kiracıların hukukunu korumak kabil iki abra beyninde ayrımsız yeğleme yapma yerinde kaldığını belirtti.

Vekil Bozdağ, “Tıpkısı sene bilahare çarkıt akort neyse ona dönülecektir. Borçlar Kanunu’ndaki ahkâm tıpı tıpına, akan namına bitmeme edecektir” dedi.

Icar artışı Kanunuesasi Mahkemesi’ne gidebilir

 

İş yeri icar artışları üzere TESK’ten eğin temel talebi

 

Kira artış oranını sınırlayan kanun yürürlüğe girdi

 

Share: