Elazığlı Muhtarlar Nakıs Kalan Sulama Projelerinin Tamamlanmasını İstiyor: Susuzluktan Ağaçlarımız Kuruyor

Elazığ’dahi muhtarlar, köylerinde yaşanan akarsu sorununa hal bulunmamasına aksülamel gösterdi. Serince Köyü Muhtarı Eyüp Temiz, “Benim köyüm 150 haneydi, 3 ocak kaldı geriye. Bütünü göçüp gelmişler şehre. Susuzluktan ağaçlarımız kuruyor. 50 senelik 100 yıllık kirazlarımız, ayvalarımız… Bizim köylerimizin ayvası meşhurdur, armudu meşhurdur. Ovacık’a, Hozat’a babalarımız eşekle, torbayla ayva götürürlerdi, armut götürürlerdi amma tamam” dedi.

Elazığ’de muhtarlar, geçen günlerde kente gelen Kamu Başdenetçisi Haysiyet Malkoç’a köylerinde yaşanan akarsu sorunuyla ilgili sıkıntılarını anlattı.

“VERDİĞİM HİÇBİR HİZMETİN KARŞILIĞINI ALAMADIM”

Sunulan sözlerin tutulmadığını ve tekraren yetkililerle görüşmesine rağmen akıbet alamadıklarını söyleyen Tarz Karaali Köyü Muhtarı Niyazi Yücel, şunları söyledi:

“Bizim barajımız, Forma Karaali köyünün barajı 13 senedir dayanak noktası etüdü mamul, mecmu siyasi milletvekilleri ve idarecileri devreye soktuğumuz halde benzeri çeşit temeli atılmıyor bu barajın. Bu barajımızla yaklaşık 3 bin 500 hektar arazide tarımsal sulama yapılacak. Amma ayrımsız soy hangi milletvekiline, şekilci ve bakana söylediysek birlikte ayrımsız makule temeli atılmıyor. Ben 11 senedir Sevgili Ocağı’nda görev aldım. 2003’ten beri AK Tümen üyeliğim devam ediyor. Buna rağmen, AK Fırka’ye verdiğim hizmetten hiçbir kıymet alamadım ben. Yani ego şahsi menfaat istemiyorum sayın Cumhurbaşkanı’ndan. Ama karye kendisine, kasaba köyler olarak hiçbir fayda alamadım YANLIŞSIZ Öğür hükümetinden. Cenabıhak rızası üzere, telefonla de olsa, karşı karşıya de olsa ego Cumhurbaşkanımla ahbaplık etmek istiyorum.”

“6 BİN LİRA ELEKTRİK BORCU İÇİN 18 BİN LİRA FAİZ İSTİYORLAR”

Tarz Salkaya Köyü Muhtarı Nevzat Altun üstelik köyüne suyu lütfetmek üzere ödedikleri cümbüş faturalarının faziletli olmasından yakındı. Cıvıltı faturasını ödeyemedikleri için köylerinde 3 gündür susuz kaldıklarını belirten Altun, şunları söyledi:

“Köyümde şu anda 200 gömlek var. Bu 200 aşama suyu yeraltı kaynaklarından temin ediyoruz. Yeraltı kaynaklarından suyu sarfetmek amacıyla buna muhtemelen aynı enerji sarfetiyoruz. Bu sarfettiğimiz erke da AKSA Fırat Canlılık tevzi firması vasıtasıyla gerçekleştirme ediliyor. AKSA Fırat özel tıpkısı müşareket olduğu amacıyla çokça erdemli değer, kafasına bakarak bedeller köylüden almaktadır. Üç ay içinde, onuncu ayın 10’undan bu yana ve 12. taban kadar ödediğim 126 bin teklik tıpkı fatura var. Bu 126 binden yeniden aynı 6 bin lira bana takanak çıkma ve bu 6 bin liralık borcumu bitmek istiyorum. Şu anda enerjim tortu. Bu 6 bin lira borca istinaden benden 17 bin 800 teklik dosya masrafı fazlalık avukat parası istek ediyorlar ve bunu dekontlarla makbuzlarla komplesini ispatlamaya hazırım.

“ELEKTRİK FATURASINI ÖDEYEMİYORUZ”

Sayın Cumhurbaşkanım, Sayın Erke Bakanım ve Sayın Valim bu konuya kendiliğinden el atmalarını istiyorum. Eğer AKSA Fırat’ın halkın üzerindeki bu zulmü devam ederse önümüzdeki seçimlerde hükümetimize ve devletimize çok iri sıkıntıların çıkacağını umuyorum. Onun için de sayın Cumhurbaşkanımdan dilek ediyorum. Hani tıpkısı rapor vardır; sahipsiz bire bir kunduracı öldüğünde geceleyin valinin rüyasına girer ya ‘sayın valim beni görün’ diyerek. Ego bile önceki Enerji Bakanım ve sayın Cumhurbaşkanımdan bizi görmelerini ve bu konuyu ele almalarını kâm ediyorum. Şu anda belediyelerde inceleyebilirsiniz. Hep belediyelerde suyun tonajı 4 liradır. Benzeri ton suyu yurttaş 4 liraya tüketiyor. Köylerimizde biz şu anda kişi şahsım adıma 12 TL’den su faturası topluyorum ve bu faturayı topladığım halde şu anda AKSA Fırat’ın borcunu ödeyemiyorum. Bu fahiş fiyattan dünya. 3 gündür faaliyet tortu ve köyümüz susuz. Şu anda 6 bin liralık için benden 18 bin teklik avukat ücreti ve faiz arzu ettiği için ego bu enerjimi açamıyorum. Köyümde ekol müdürüm mağdurdur. Köyde ortaokulun suyu akmıyor, bütün vatandaşların suyu kesik. Bundan belde hükümetin bu konuya ahali atmasını istiyorum.”

“SUSUZLUKTAN 100 SENELİK AĞAÇLARIMIZ KURUYOR”

Serince Köyü Muhtarı Eyüp Saf de küçümseme verilen amma bir kalem hanay geçirilmeyen Serince Köyü Sulama Projesi üzere yetkililerden yardım istedi. Arı, şunları söyledi:

“Bizim köyümüzün sulama projesi var, 74’ten beri bu yapılmıyor. Gidiyoruz sabık ahit Ünite Kirişci gelmişti. Sayın bakanımıza verdik dosyamızı. Oran Akarsu İşleri diyor kim, ‘burada işiniz bitti, gidin yukarıya.’ Yukarı nereye gideceğiz? Kime söyleyeceğiz? Ünite Kirişci’ye verdik dosyamızı, sonuç hangi olacak hangi yapacağız? 27 köyün 15 bin hektar kayran sulanacak aynı yeri var. 74’ten beri akarsu sorunumuz çözülmedi. Babamız öldü, insanlar hayvanlarını sattılar. Dosyamız hamiş 20-30 yıldır. Rastgele husus amade ama diyorlar ki yukarıya gönderin.

Adamını bulacaksın, gideceksin diyorlar. Politik gücümüz namevcut, Ihtişam Su İşleri yüzdelik 80’ini biz yaparız dedi. Tığ da dedik ki ferasetsiz adına paramızı toplayalım yüzdelik 20’sini yaptıralım. Yeter kim gündeme gelsin, yapılsın dedik. Bakanımıza de verdik dosyalarımızı. Benim köyüm 150 haneydi, 3 karı kaldı geriye. Bütünü göçüp gelmişler şehre. Susuzluktan ağaçlarımız kuruyor. 50 senelik 100 senelik kirazlarımız, ayvalarımız. Bizim köylerimizin ayvası meşhurdur. Armudu meşhurdur. Ovacık’a, Hozat’a babalarımız eşekle, torbayla ayva götürürlerdi, armut götürürlerdi. Amma bitmiş.”

“VEKIL ÜSTELIK BU İŞLERDE PASİF KALIYOR”

Tarz Rızaiye Muhtar Hayrettin Tanyıldızı de Kamu Başdenetçisi’nin katıldığı toplantıda durumlarını anlattığını belirterek, şunları söyledi:

“1972’den beri tahminî 50 yıldır Serince su projemiz var. Bu su projemiz, Elazığ’ın sunma sakat su projelerinden birisidir ancak hangi yazık kim bugüne kadar siyasi gücümüz olmadığı amacıyla benzeri hamle müstakbel gidemedik. Güzeşte bakanı birlikte gördük, dosya verdik ama esasen burada başdenetçimize geldik. Şurası nakletmek istiyoruz. Gerekirse bakanı da denetleyin, vekâlet de bu işlerde güre kalıyor. Mülki amirleri denetleyin. Düşünün ki 50 yıldır Harput Serince akarsu projesi buyurmak tıpkı Kuzova, Uluova’evet cebin toprak yapısı var burada. Bu işin bir dakika önce çözülmesini bekliyoruz.”

“2009 YILINDAN BERİ PROJEMİZİN TAMAMLANMASINI BEKLİYORUZ”

Eşkâl Elmapınarı Köyü Muhtarı Erdoğan Aktarım, 2009 yılından beri yapılmasını bekledikleri gölet projesinin tamamlanmasını istediklerini söyledi. Aktarım, sulama projesi tamamlanamadığı için ilk teşrin yapamadıklarını ve bir zaman evvel yetkililerden hal beklediklerini kaydetti. Açık, şöyle konuştu:

Erdoğan Nakil, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Köyümüzün bildirme büyük sorunlarından biri 2009’da tıpkı Gölet projemiz vardı. Hep her şeyi yapıldı. Dosyamızın Ankara’ya gittiğini söylediler. Benzeri kalem kalın kafalı dönüşü yapılmadı. Ayrımsız an evvel bu dosyanın orada onaylanıp düşüncesiz dönmesini, göletimizin yapılmasını istiyoruz. Bu göletten 3 köy faydalanacak. Elmapınarı, Koçkale ve Korucu köyü. Buna ihtiyacımız var. DSİ kanallarımızı kestikten sonraları arpa, buğdayın haricinde tek madde takım biçemiyoruz. Vaktiyle biz şeker pancarı ekerdik, cehre ekerdik, sebze ekerdik. Şu anda evimize de sebze eklemiyoruz. Akarsu sıkıntımız var. Bunun ayrımsız an önceki gereğinin yapılmasını istiyoruz.”

“SULAMA PROJESİNİN TAMAMLANMASINI İSTİYORUZ”

Arındık Köyü Muhtarı Harun Çelik şu ifadelere vadi verdi:

“Elazığ merkeze sınırlanmış 23 kilometre mesafedeki köyümüz var. Burada 20 sene önceki yapılan ayrımsız göletimiz var. Burası suvarmak için yapıldı. Ancak bu sulama göletimizin tesisatı, ulaştırması, sulama alanlarımıza ulaştırılması yapılmadı. Kusurlu bırakılmış bir proje. 20 yıldır göletimiz olmasına rağmen suyu kullanamıyoruz. Sulama tarımı yapamıyoruz. Bu nedenle biz DSİ’ye ve Hususi İdareye başvuruyoruz ancak bunlar bize barajın bitirildiğini, sulama birliğine teslim edildiğini, kooperatife devredildiğini söylediler. Bizim kooperatifimizin bu sulama kanallarını veya merbut sistemini etme imkanı yoktur. Kooperatifin öyle tıpkı maddesel imkanı da yoktur. Bunun devlet marifetiyle yapılması lazım. Yapılan proje kusurlu yapılmıştır. Biz bunu yetkililerimize bildirmemize karşın gelişigüzel çözüm bulunamadı bugüne kadar. 20 bin dönüm bizim köyün, yandaki köyümüzün 9 bin dönüme andıran arazisi var. Sulama yapılamadığı için bu göletten faydalanamıyoruz. Faydalanabilenler taş çatlasın bin dönümü geçmez. Bu de büyük tıpkısı kaybolma bunu dile ilam etmek istiyorum, yetkililerden hal istiyorum.”

Share: