Doğaltaşta mamul im ihracatı tasarımla yüzde 66’ya bundan sonra

Veli Maden İhracatçıları Birliğinin Ticaret Bakanlığı desteğiyle “Taşa Danışma Mezuniyet” mottosuyla düzenlediği 3. BIÇIMSIZ Saf Taş Proje ve Dizayn Yarışması dürü gecesi, Efes Antik Kenti’nde gerçekleştirildi. Iye Beyaz Zehir İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, “İşlenmiş iz ihracatı 9 aylık dönemde yüzdelik 16 artışla 1 bilyon 59 milyon dolara yükseldi. İşlenmiş iz ihracatının payı yüzde 66 kendisine gerçekleşti” dedi.

AMORF 3’üncü saf taş proje ve dizayn yarışması ödülleri, Efes Antika Kenti’nde sahiplerini buldu. Ödül töreni yanında, “Doğal Taş Gala Gecesi Efes 22” temasıyla genişletilen gecede, 7 kategoride genişlik aşkın ihracat işleyen 35 firmaya de farklı kategorilerde “İhracat Başarı Ödülleri” verilirken, Ege Beyaz Zehir İhracatçıları Birliği (EMİB) Değer Ödülü üstelik İsmail Alimoğluna sunma edildi.

Ödül alan 35 firma 2021 yılında EMİB’in 1 bilyon 80 milyon dolarlık ihracatının 242 milyon dolarlık şişman dilimini gerçekleştirdi. İlk 5 firma ise ülkemize 80 milyon dolar kazandırdı. Üçüncüsü planlı BIÇIMSIZ Tabii Taş Proje ve Tasarım Yarışması aç kategoride 237, öğrenci kategorisinde 168 ve doyumsuz kategorisinde 15 referans gelmek üzere bu sene toplamda 420 referans alırken 6 adet proje ödülün sahibi oldu. Bıkılmayan kategorisinde ise ödüle layık tasarım bulunamadı.

Mimar, tasarımcı ve ihracatçılar Efes Antika Kentinde ayrımsız araya geldi

Iye Beyaz Zehir İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, “Bu yıl gene, UNESCO Dünya Mirası listesinde kâin Efes Antik Kentinde sektörümüze değer katan mimar, tasar çizimci ve ihracatçılarımızla buluşmanın gururunu yaşıyoruz. Kül dünyanın atak akın musahabe ettiği, hayran kaldığı Antik Kentlerimiz, Türk saf taşının değme çeşidini, sanatın, mimarinin, tasarımın en son noktasını simgeleyen alım kaynaklarımız. BIÇIMSIZ tasarım yarışmamız, Türk katıksız taşlarımızın yapılarda elan alçak kullanılması amacıyla tabii taş sektörümüzle mimarlar ve tasarımcılar ortada güreşçi köprüsü görevi elde etmek için 3 sene önce başladı. Yarışmamız, tabii taşa iştiyak vermiş herkese kapısını açmış konumda” dedi.

Türkiye geneli kenarlı işaret ihracatında erek yüzdelik 80

Tabii taş sektöründe mamul yayın ihracatını Türkiye genelinde yüzde 80, Veli Bölgesinde ise yüzdelik 90’a çıkarmayı hedeflediklerini tamlayan Alimoğlu, “Heveskâr, mektepli ve sınırsız kategorilerinde 400’ün üzerinde müracaat aldık. Anlayacağınız yarışmamız klasik bire bir mimari yarışması değil. Tasarım ve üretimle ilişik tüm bölümlere küşade, doğal taşın hayatın herhangi bir alanında kullanılmasını hedeflediğimiz tıpkısı yarış. Yarışmamızda vadi kayran tasarım projelerinde dünyanın ve bizim önceliğimiz sürdürülebilirliği da gözetiyoruz. Mermer artıklarının değerlendirilmesi ve ekonomiye kazandırılması, kasaba dostu olma ve mekân kurallarına uygunluk sağlaması bizim için çok eke bire bir kriterdir” şeklinde konuştu.

Tasarımcılar için tıpkısı dönüm noktası

Geçen sene dereceye giren yarışmacıların tasarımlarını Iye İhracatçı Birlikleri desteğiyle ürettirme fırsatı elde ederken, dünyanın önde gelen okullarında elverişsiz dışı eğitim bursu şansı yakaladığını vurgulayan Alimoğlu, “Nakdi ödüllerden feyiz üretim desteği, yurtdışı yetişek bursu ve Iz ve İş Ihya Mentörlüğü ödülleri yarışmacılarımızın gelecekleri için haddinden fazla şanlı. Finale küsurat projeler arasından seçilen aynı projeye 1 almanak eser ve hareket geliştirme mentörlüğü sağlıyoruz. Tecrübe aktarımı, hem bakir insanlar tanımalarını sağlayacak hem de kariyerlerinde onlarca girişim müstakbel taşıyacak. 2020 yılında doğal taş sektöründe ilk defa kenarlı yapıt ihracatımız 1 bilyon doları aştı. 2021 yılında yüzdelik 21’lik artışla 1 bilyon 283 milyon dolara imdi. 2021 yılında Türkiye’nin doğal taş ihracatında işlenmiş ürünlerin payı yüzde 61’e yükseldi” diyerek aktardı.

“Bu sektörün çoluk çocuk eliyle elan çok yeğleme edilmesini istiyoruz”

Türkiye İhracatçılar Meclisi Eroin Departman Oturmuş Başkanı Başkanı Rüstem Çetinkaya birlikte, “Yarışmaya katılan mektepli kardeşlerimiz yarışma için çokça heybetli projelerle başvurularını yaptı. Gerçekte bu işin geleceğinde düzlük kabul etmek için ilk adımlarını atmış oldular. Bizler da detaylı yıllardır bu sektörde hareketlilik gösteren yatırımcılar olarak onların önlerini fora etmek amacıyla var gücümüzle çalışıyoruz. Öte yandan Türkiye’bile madenciliğin algısını değiştirmek, bu işin sürdürülebilir, çevreye duyar yapılabileceğini tavzih etmek istiyoruz. Yaptığımız çalışmalarla sektörün güvenle yarınlara bakmasını, bu sektörün çoluk çocuk tarafından daha çok tercih edilmesini istiyoruz. Bu göreve geldiğimiz günden bu yana Türkiye’nin geleceği olduğuna inandığımız madencilik sektörünü bilimsel verilerle rastgele ortamda anlatmaya çalışıyoruz” şeklinde ifadelerine kayran verdi.

“Türkiye’nin geleceği ekincilik ve madencilikte”

Rüstem Çetinkaya, “Türkiye’bile düzenlenen madencilik faaliyetlerini kavisli bilgilerle cızıktırmak talip tıpkı yığın karşısında daha çok hizmet etmek zorundayız. Türkiye’nin bu alanda ati standartlarda çalıştığını bıkmadan, yorulmadan anlatmalıyız. Burada kendimize güveniyoruz. Madencilik üzere oluşturulmaya çalışılan menfi algıyı, eğer benzeri arada olursak, bir tane ses olursak yıkacağımıza inanıyorum. Parçalanmamış bunları de bilimi ve aklı yanımıza alarak yapmamız gerektiğini biliyoruz; çünkü biliyoruz kim Türkiye’nin geleceği ekincilik ve madencilikte. Bu iki sektörü özellikle benzeri arada dile getiriyorum. Bu sektörlerin ülkemizin geleceğinde iri yeri olduğunu düşünüyorum. Ekincilik evet da eroin demeden, ikisi arasında tıpkı yeğleme fayrap etmek zorunda kalmadan çalışmalara devam edebiliriz. Madenciler kendisine biz şüphesiz tarım ve madencilik ülkemizin geleceğidir diyorsak, ekincilik sektöründen de ayrımsız düşüncelerle akıntı etmesini bekliyoruz. Çin katışık milli hasılasının yüzde 20’sini madenlerden elde ediyor. Rusya’de yüzde 14 seviyelerinde. Türkiye’dahi bu ululuk yemeden içmeden yüzde 1,3. dünyada madencilik açısından gelişmiş ülkelerde ise sayı farkı devlet yüzde 7. Şayet biz Türkiye yerine bu oranı averaj seviyeye çekebilirsek. 30 milyar dolarlık dış satım rakamına ulaşabiliriz. Bu birlikte bizi Türkiye’nin sunu çok ihracatını gerçekleştiren sektörü yapar” dedi.

AMORF 3’üncü Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması Ödül Töreni ve Natürel Taş Gala Gecesine antrparantez; Selçuk Kaymakamı Ekrem İnci, Iye İhracatçı Birlikleri Eş Güdümcü Başkanı Jak Eskinazi, Afyonkarahisar İscehisar Şehremini Ahmet Delicesine, Eroin Sanayii İşverenleri Sendikası (MASİS) Umumi Heyet Başkanı Naci İlci, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Madencilik Meclisi Sedir Başkanı İbrahim Halil Kırşan, Türkiye Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şanlı Emiroğlu, Türkiye Mermer ve Doğaltaş Makineleri Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hanifi Şimşek, Afyonkarahisar Tecim ve Sanayi Odası Divan Başkanı Mustafa Ulvi Çelikten, Beyaz Zehir ve Yer Yağı İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) Umum Müdür Yardımcısı Kazım Müstakil, Eroin Araştırma ve Taharri Genel Müdürlüğü’nden Umum Müdür Yardımcısı Abdulkerim Aydındağ katıldı. – İZMİR

Share: