Deminden dahi depozito krizi başladı

Familya sahibi – kiracı krizinde yıpranmamış kanıt… Söylenenlere göre bazen familya sahipleri, kiracılarını çıkartırken depozitoyu kafasız ödeme üstüne teessürat çıkarıyor. Kimisinin vermediği, kimisinin ise sakat ödemenin yollarını aradığı kanıt ediliyor. “Öyle kim 5 yıl önce Euro cinsinden aldığı depozitoyu o günün TL mesabesinde ödemeye çalışanlar üstelik var” deniyor.

‘MAL SAHİBİ DEPOZİTOYU İADE ETMEKLE YÜKÜMLÜ’

Kiracıların hakları için hikmet veren Cümle Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Kağan Aksungur “Güvence Akçesi umumi uygulamalarda icar bedelini mahsup edilse birlikte hukuki açıdan bu şekilde mahsup edilmesi benzer değildir. Mal sahibi depozito bedelini tahliye sonrasında iadeli etmekle yükümlüdür. Eğer depozitosunu iadeli alamaz ise türel yollara başvurması gerekir” dedi.

HANGİ DURUMDA ÖDENMEZ?

Depozitonun hangi durumlarda idraksiz ödenmeyeceği konusunda ise Aksungur, “Güvence Akçesi esasen güvence bedeli demektir. Müstecir kiralanan gayrimenkulü boşaltma ederken vermiş olduğu kötülük ve ziyana ilgilendiren tutar ile ödenmemiş mevcut neşelilik, su, doğalgaz, kesenek ve borçları varsa bu düyun dünyalik sahibi marifetiyle depozitodan mahsup edilebilir. Eğer verilen depozito ehliyetli olmaz ise, kalan miktarı müstecir kontratlarda genellikle ödemeyi kabul ve üstlenme kıymetiharbiye” diye niteleyerek konuştu.

‘3 mahiye bedeli aşamaz’

Aksungur, güvence akçesi prosedürlerini ise şöyle özetledi: “Basamak ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence akçesi ita borcu getirilmişse, bu denk üç mahiye kira bedelini aşamaz. Depozito adına mülk yahut nadir evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek için, parayı vadeli aynı artırım namına yatırmalı, nadir evrakı ise benzeri bankaya antrepo etmelidir. Vezneci, depozitoyu fakat iki tarafın rızasıyla veya yürütme takibinin kesinleşmesiyle ya bile mukannen murafaa kararına binaen kavrayışsız verebilir. Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ait bire bir sorun açtığını veya icra ya bile hüsran yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı kendisine bildirmemişse vezneci, kiracının istemi üzerine güvenceyi anlayışsız vermekle yükümlüdür.”

Icar krizi büyüyor

 

Kira sözleşmesinde ilgi edilmesi gerekenler

 

Temmuz kocaoğlan icar artma oranı ne büyüklüğünde?

 

Karı sahibinden bakir taktik: Parayla müstecir tart

 

Kiracılar dikkat: Oportünist ocak sahiplerinden boşaltma şartı!

 

Share: