Çarpışma mağduru Ahıska Türklerine psikososyal bindi

Rusya ile savaşın devam ettiği Ukrayna’dan Türkiye’ye mevrut ve Elazığ’daki konaklama merkezine yerleştirilen Ahıska Türklerine psikososyal destek sağlanıyor.

Dışişleri Bakanlığı organizasyonuyla Ukrayna’dan boşaltma edilen Ahıska Türkleri, Elazığ Valiliği koordinesinde yerleştirildikleri Aşağıdemirtaş Eğreti Konaklama Merkezi’nde devletin sunduğu imkanlarla yaşamını sürdürüyor.

Ahıska Türklerine verilen imkanlardan biri bile Elazığ Valiliği koordinesinde yürütülen psikososyal bindi hizmeti.

Ev ve Içtimai Hizmetler İl Müdürlüğünde vazifeli psikolog, toplum bilimci, yavru hisse senedi uzmanları ve sosyal çalışmacılardan oluşan ekipler konaklama merkezinde kurulan Cıvıl Cıvıl Toplumsal Bakım Merkezinde uğraş mağduru Mesket Türkleri ile birebir ziyaret gerçekleştiriyor.

Uzman ekipler, Kıpırdak Içtimai Bakım Merkezine gelemeyen yaşlı ve çocuklarla dahi kaldıkları konaklama merkezinde görüşüyor.

“Seçme fert ile ayrı görüştük”

Ekipte vadi düzlük ruh bilimci Rüveyda Taşkaya, AA muhabirine, kente geldikleri ilk günden itibaren Ahıska Türklerine yönelik sahada himmet yürüttüklerini söyledi.

Taşkaya, anne ihtiyaçları karşılanan ailelere psikosoyal bindi da sağladıklarını rapor ederek, “Değme fert ile ayrı görüştük. Umumi anlamda bireylerin etkilenmişliği var. Kavga sürecinde kıtlık kıpırdak ailelerimiz de reşit. Vabeste alanlarda kalan, bomba seslerinden etkilenen, çocukları etkilendiği için imdi bastırık duyan aileler var. Onlara de familya danışmanlığı kapsamında bindi oluyoruz.” dedi.

Savaştan genişlik çokça etkilenenlerin çocuklar olduğuna bel eden Taşkaya, çocuklarda yaşadıkları korkuya sınırlı kendisine kekemelik, tırnak yeme, tutum problemleri, aşırı hayatiyet, anneden kopamama gibi durumların yaşandığını kaydetti.

Taşkaya, “Çocukların ruh bilimsel ihtiyaçlarını belirledik ve bu yönde annelere üstelik danışmanlık yaptık. Çocuklara oyun ve ayrımlı tedavi teknikleri uyguladık. Süreç içerisinde ailelerle üstelik görüşmeye devam ettik. Aileler, çocuklarında inhilal gördüklerini anlatım ediyorlar. Yaşlılarımızda ise daha çok ağlama, geçmişteki anılarından bahsetme oluyor. Süreç olumlu ayrımsız şekilde ilerliyor.” ifadelerini kullandı.

“Hayata dönüşümüzü kolaylaştırdılar”

Ahıska Türklerinden 3 çocuk annesi 45 yaşındaki Gülçehre Azizova, savaşın kendilerini çokça etkilediğini, edisyon bir proses geçirdiklerini belirtti.

Azizova, “Devletimiz sıhhatli olsun bizi buraya getirdi. O sıkıntılardan kurtulduk. Psikologlarımız bize destek oldular. Onların yardımıyla yaşadıklarımızı niteliksiz atlattık. Bu süreci atlatmamızda bize defa gösterdiler. Hayata dönüşümüzü kolaylaştırdılar. Bundan sonrası amacıyla çok kaygılıydık. Bize güvende olduğumuzu hissettirdiler.” diye konuştu.

Sayara Kukarazova ise sunulan hizmetten duydukları memnuniyeti dile getirerek, şöyle dedi:

“Cidal psikolojimizi bozmuştu. Türkiye’ye geldik, destek aldık. Demin kendimi iyi hissediyorum. O cenk psikolojisinden uzaklaşmaya başladım. Buraya geldiğim için mutluyum.”

4 çocuk annesi 57 yaşındaki Diber Ragimova ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a kendilerine sundukları destekten ekolojik ortam teşekkür ederek, “Bizim bilcümle ihtiyaçlarımızı karşıladılar. Çocuklarımız savaşta bomba atılınca çokça korkuyordu. Bize bindi verdiler, o korkuyu de unutuyoruz.” dedi.

Share: