Aynı haftada ele geçirilen gizliden gizliye makaron sayısı rekor seviyeye ulaştı

Kaçakçılık mutluluk ekonomisine verdiği zararların dışında yıldırı örgütleri için bile yoğun aynı finans kaynağı. Yemeden Içmeden kötü ürünlerindeki kaçakçılığın 50 bilyon TL’lik tıpkı algı kaybına sebep olduğu hesap ediliyor. Yıllar içerisinde geriden geriye sigara ile mücadeledeki muvaffakiyet, kaçakçıları değişik yöntemlere yönlendirdi. Habersizce sigaranın yerini gayrikanuni belirgin duman ve makaron aldı. Yemeden Içmeden aynı haftada yapılan ara sıra operasyonlarda ele geçirilen makaron sayısı 2021 yılının tamamında yakalanana yaklaştı.

Mürekkep Milletler verilerine göre dünyada toplam birleştirme yasa dışı tecim miktarı 870 milyar BENDE dolar. Avusturya Johannes Kepler Üniversitesi’nden Prof. Dr. Friedrich Schneider Türkiye’dahi 2015 yılında yaptığı çalışmasında vasıta dışı ticaret oranının yüzdelik 27 olduğunu vurgulamıştı. Anahtar dışı ekonominin zarfında yasa dışı kendisine ticareti yapılan yaman ve yaman mamulleri önemli düzlük tutarken, dünya genelinde üstelik tüketilen değme 10 sigaradan birinin yasa dışı olduğu adisyon ediliyor. KPMG’nin ‘Türkiye’de Sigara Vergilemesi’ başlıklı raporuna bakarak ülkemizde yasa dışı sarmalık duman tüketimi seçkin sabık dönme artarak toplanmış tüketimin yüzdelik 20’sini oluşturduğu aritmetik ediliyor. 2021 yılı içinde Duman mamullerinden alınan hususi istihlak vergisi (ÖTV), hep ÖTV gelirinin neredeyse üçte biri kadardı. 2022 yılı için ise hedeflenen ÖTV geliri 70 bilyon TL iken, gayrikanuni duman ticaretinden kaynaklanan idrak kaybının yaklaşık 50 bilyon TL olduğu aritmetik ediliyor. yasa dışı yaman ticaretinin her an artması alacak kaybının yanında çoğunluğu bakkal, market ve büfelerden oluşan 150 bin esnafın bile gelirlerini damarı bozuk yönde etkilemekte nahak yere rekabetin büyümesine etken olmaktadır.

Kaçakçılar paketteki kayıplarını makaronla telafi etti

Geçtiğimiz yıllarda yüzde 21’lere kadar yükselen yasa dışı paketli sigara, kaçakçılıkla mücadele çerçevesinde mütezayit sınır kontrolleri ve yakalamalar sonucu 2019-2020 yıllarında yüzde 2 seviyelerine büyüklüğünde gerilemişti. Kaçak sigara ile yapılan başarılı savaşım sonucu yaşanan düşüşün gayrikanuni sarmalık esrar ve makaronda yükselişe yansıdığı tutum ediliyor. Uzmanlar, kaçakçılığın dalan değiştirdiğini belirterek kaçakçılıkla mücadeleye ilişik kanunların bile güncellendiğini ifade ediyor.

Yıldırı örgütlerinin arz nazik finansman kaynağı gayrikanuni yaman mamulleri

2021 yılı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Savaş Daire Başkanlığı’nın (ÇIFTLIK) ‘Kaçakçılıkla savaşım’ raporunda kaçakçılığın yıldırı örgütlerini dahi finanse ettiği belirtiliyor: “Kaçakçılık; ülkemizi ekonomik ve toplumsal yönden huysuz etkileyen, tıpkı zamanda terör ve cürüm örgütlerinin faaliyetlerini sürdürebilmek üzere mali destek sağlayan haddinden fazla boyutlu, çok aktörlü ve değişken sarman bire bir süreçtir. Ticari ürünlerin ve suçun işleniş yöntemlerinin çok fazla tenevvü göstermesi zımnında dönemsel olarak değişik kaçakçılık türlerinde çoğalma ve azalışlar gözlemlenebilmektedir. Kaçakçılık suçları, niteliği itibariyle aracısız sınır ihlali olmak suretiyle ya dahi gümrük işlemlerinde yöntemsizlik veya yanıltıcı işlemler ile gerçekleştirilmektedir. amma velakin ara sıra yapıt ve eşyalar ülkemizde üretilmiş olsa dahi 5607 az yasadaki şartları taşımaması halinde üstelik uğrun kendisine tanımlanmaktadır”.

Bir haftada yakalanan makaron sayısı güzeşte yılın toplamına yaklaştı

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, 10 Sülale 2022’bile düzenlenen “2021 Yılı Kaçakçılıkla Uğraş Yorum Toplantısı”nda yaptığı konuşmada, 2021’de aynı eski yıla bakarak yüzdelik 76 artışla, 7 bilyon 749 milyon lira değerinde kaçak pırtı yakalamasına imza attıklarını belirtmişti. Muş, 2021’deki operasyonlarda 3,7 milyon paket sigara ile gizliden gizliye sigara üretiminde kullanılan 26,1 milyon makarona ahali koyduklarını söylemişti.>

Kaçakçılıkla Savaş ekipleri yasa dışı yaman ve makaron ile yapılan kaçakçılığa ayn açtırmamaya devam ediyor. Ele geçirilen makaron sayısı ise bu kaçakçılığın ne kadar büyüdüğünü gözler önüne seriyor; 2021 yılında ele geçirilen makaron sayısı 26,1 milyonken hemen geçtiğimiz hafta yapılan kudretli operasyonlarda ele geçirilen makaron sayısı 24 milyon 200 bini aştı. 9 Ekim – 16 Ekim 2022 arasındaki aynı haftalık sürede yapılan kâh operasyonlar ve ele geçirilen yasa dışı esrar ve duman mamulü miktarları şöyle oldu: Tunceli’birlikte 160 bin kayırıcı, Samsun’birlikte 60 bin kayırıcı doldurulmuş makaron, Tekirdağ’birlikte 7 milyon 887 bin nüsha sahte bandrollü makaron, 56 bin 680 nüsha dolgulu makaron, Konya’de iki farklı operasyonda mecmu 7 milyon 96 bin nüsha bandrolsüz makaron, Kocaeli’üstelik 2 titrem 434 kilo geriden geriye nargile tütünü, 176 bin gümrük kaçağı makaron, Tokat’ta 100 bin adet makaron, Sazak Silifke’üstelik 90 bin gümrük kaçağı makaron, Kastamonu’üstelik 6 bin 460 sayı dolgulu makaron, 15 bin 350 sayı gereksiz makaron, Bursa’birlikte 56 bin 700 kilo kıyılmış esrar ve 6 bin adet komple makaron, Osmaniye’üstelik 430 bin adet makaron ile 24 bin 318 paket gümrük kaçağı sigara, Afyonkarahisar’bile 94 bin nüsha çaktırmadan makaron, 16 bin 600 gram gizlice esrar, 3 bin 750 sayı dolgulu makaron, Eskişehir’birlikte 97 bin skor makaron, 32 bin 400 ense sarılmış sigara, Kayseri’dahi 210 bin üst makaron, Balıkesir’bile 36 bin skor makaron, 10 bin nüsha dolgulu makaron, Tekirdağ’dahi 177 bin 487 makaron, Hatay’bile bin 180 paket gümrük kaçağı sigara ve 5 bin 500 adet doldurulmuş makaron, İskenderun’üstelik 900 bin adet makaron, Tarsus’ta 889 bin 600 makaron, 179 bin 840 sayı doldurulmuş makaron, İstanbul Eyüp Sultan’de 2 bin 40 kilo habersizce esrar, 4 milyon 200 bin skor makaron,12 bin 500 paket sigara.

Nefes 2 operasyonunda 583 adrese sel yapıldı

Geçen hafta 7 ilde senkronik düzenlenen ‘Nefes 2’ operasyonu kapsamında yaman mamulleri ve makaronları; yasa dışı imalathanelerde üreten ve gayrikanuni ticaretini fail cürüm gruplarının cıvıltı gösterdiği 7 il ilkin tevessül etmek amacıyla büyüklük genelinde tespit edilen 583 adreste taharri yapılarak 198 yabansı gözaltına alındı.

2022’üstelik operasyonlar cevvaliyet kesmedi

Faaliyetler sonrası KOM birimlerince 2022 yılı geçmiş 9 ayında yapılan 6.115 operasyonda; 4.7 milyon paket uğrun sigara, 1.3 bilyon nüsha boş makaron ile 425 milyon adet dolgulu, 273 ton duman mamulü ile 329 bin adet sigar ele geçirildiği, 323 adet gayrikanuni doldurulmuş makaron imalathanesi deşifre edildiği ve yapılan kudretli operasyonlar yardımıyla 625 milyon liralık rüşvet kaybının önüne geçildiği bilgisi edinildi. Kaçak’ TBMM Adalet Komisyonu’nda konuşuldu. Tütün, Esrar Mamulleri ve Etanol Piyasasının Düzenlenmesine Dayalı Kanun ile Kâh Kanunlarda mübayenet yapılmasına dayalı yasa teklifi eski periyot TBMM Doğruluk Komisyonu’nda görüşüldü. Öneri komisyonda akseptans edildi.

Öztürk: “Yıldırı örgütleri amacıyla çekimli bire bir para kaynağı “

Görüşmelerde alay düzlük MHP Kırıkkale Saylav Halil Öztürk, sigara kaçakçılığının, yıldırı grupları ve illegal yapılanmalarda bulunan örgütler amacıyla getirisi yüksek, çekimli tıpkısı mal kaynağı olduğunu belirterek, “Değişik taraftan, habersizce yaman ve esrar ürünlerine âdem sağlığı açısından baktığımızda bu ürünlerin muhtevasında plastik, iplik, kağıt, mukavva, pas, haşere ve larvalarıyla çokça ağır belirti ve ulama maddelerinin bulunduğunu görmekteyiz. Antrparantez, bu soy gayrikanuni ürünlerde haddinden fazla faziletli oranda zifir, nikotin ve karbonmonoksit ile ayrıksı adam sağlığına beis donör kimyasallar dahi bulunmaktadır” dedi.

Öztürk, ‘doldurulmuş makaron’a dikkat çekerek, “Ülkemizdeki kötü ve kötü mamullerinin kaçakçılığı yöntemlerine baktığımız birlikte “sırtcılık” yerine tanımlanan ve efsanevi sırtlarına getirilen gizlice kötü mamullerinin ülkeye sokulması, piyasada kanuni olarak satılan sigaralar ile nargile tütünlerinin taklitlerinin piyasaya sunu edilmesi, “dolgulu makaron” namına adlandırılan ürünün piyasaya en edilmesi, uğrun yaman mamullerinin internet ortamında satışı ve kargo gönderimleri ile talih içerisinde nakli üzere kocaman yöntemler civar plana çıkmaktadır” ifadelerini kullandı.

Mesten: “Ne idiği galiba olmayan mahsulat ahali sağlığını zılgıt ediyor”

Komisyonda kortej alan DÜRÜST Öğür Bursa Milletvekili Osman Mesten ise çakaralmaz, hangi idiği galiba olmayan ürünlerin ahali sağlığını zılgıt ettiğini vurgulayarak, “Elan önceki sâdır yasa çerçevesinde tezyifkâr aynı muvaffakiyet kaydetmiş olsak bile bakir yöntemlerle bu kaçakçılığın arttığını gözlemlemekteyiz. bahis konusu kaçakçılık sonucu, alacak kaybımız var. Haksız rakiplik ortamı talih ekonomisinin zarar görmesi söz konusu. Kalitesiz eser ve ne idiği belgisiz muhtevalı “Basak şeş üretim dediğimiz, ne şartlarda üretildiği muhtemelen sıfır istihsal şartlarından etraf dahi halkımızın, halk sağlığının uymazlık gördüğünü düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. – İSTANBUL

Share: