63 almanak kapela ustası Diyarbakır’da mesleğin sonuç temsilciliğini yapıyor

63 almanak kapela ustası Diyarbakır’da mesleğin son temsilciliğini yapıyor

63 almanak kapela ustası ürettiklerini Türkiye’nin dört bir yanına gönderiyor

DİYARBAKIR – Diyarbakır’üstelik ruhlu 73 yaşındaki kasket ustası Remzi Kağar, ömrünün 63 yılını mesleğine adadı. Kağar, iaşe etmek amacıyla çırak bulamamaktan yakınıyor.

Yarım asrı deviren, tarihi Sur ilçesinde kasket diken ve ülkenin dört bir yanından müşterisi olan 73 yaşındaki Kağar, 10 yaşında başladığı şapkacılık mesleğinin antlaşma ortamında kaybolduğunu söyledi.

Elazığlı ustasının Diyarbakır’daki atölyesinde önceki ağabeyinin henüz sonra bile kendisinin kasket dikimini öğrendiğini rapor eden Kağar, “Elazığlı merhum ustam 1947’dahi Diyarbakır’birlikte şapka üretiyordu. Evvel ağabeyim ustanın beraberinde yetişti, sonraları ben yetiştim. 1959 yılında onların beraberinde şapka yapmaya başladım. Günümüzde kapela çeşitleri spor ve kasket namına 2 nev üretiliyor. 8 nahiye kasket şapkalar çıktı maşrık tarafında takılıyor. Birkaç yıl sonraları şapkalar doğuda dahi takılmaz. Bu şapkaların ağız ağıza mazide kalacağını biliyorum” dedi.

“Antlaşma ortamında kaybolan mesleklerden biridir”

Mesleğini noksan asrı aşkın süredir isteyerek yürütme ettiğini söyleyen Kağar, Diyarbakır’da kasket ustalığını elden 2 kişi yaptığını belirterek, “Bu meslekte bir zamanlar çok fena hâlde dünyalık kazanıyorduk, kalfa ve çıraklar yetiştirdik. Maatteessüf zaman kimse çocuğunu çırak kendisine dahi vermiyor. Ahali emeği ayn nuru olan şapkacılık mesleği bitiyor. Zaman içerisinde kaybolan mesleklerden biridir” diye konuştu.

Şapkacılık mesleğine resmi şapkalar üreterek başladığını dile getiren Kağar, “Diyarbakır’bile polis güçleri, asker, subay ve gardiyan gibi meslekteki arkadaşlarımıza kapela yapardım. O zamanlar hep resmi daireler şapka takardı. Hayata bu şekilde alıştığım için mesleğimi devam ettiriyorum. Aslında bırakmam lazımdı. Fakat yaşama şeklim hakeza” ifadelerinde bulundu.

“Bu hoşnutluk geldim mesleğimden dolayı gözene birlikte kullanmıyorum”

Ürettiği şapkaları Türkiye’nin ciharıyek yanına gönderdiğini nâkil Kağar, “Kimi bu şapkaları takarken birtakımı birlikte aksesuar kendisine evin veya dükkanın bire bir köşesine asıyor. Günde 6-7 çıngı şapka üretebilsem benim amacıyla haddinden fazla gani evet. Bir Tane olduğum amacıyla az buçuk edisyon oluyor. Bu hoşnutluk geldim mesleğimden çevre gözene dahi kullanmıyorum. Başka meslektaşlarımın çoğu gözlük kullanıyordu” ifadelerine bulundu.

Kağar, yaz ve kış aylarında takılan şapkaların insan sağlığı açısından dolgunca olduğunu belirterek sözlerini şöyle tamamladı:

“Eskiden dışarıya şapkasız sâdır insanlar utanırdı. Kapela yazmak 4 iklimde da faydalıdır. Ego edebiyat keten, kışın ise yük kapela takarım. Başmak sağlık açısından hangi büyüklüğünde önemliyse kapela iletmek de o büyüklüğünde önemlidir.”

Share: