100 almanak kaselerde 500 sene öncesinin tarifiyle güveç yapıyorlar

100 yıllık kaselerde 500 yıl öncesinin tarifiyle güveç yapıyorlar

Bursa’da bu pazarda rastgele cuma namazı onlarca etçi sızgıt pişiriyor

Yüzlerce yıllık usulle pişen güveçten aşındırmak için yüzlerce kilometre öteden geliyorlar

BURSA – Bursa’nın o incitici yöresine değme cuma namazı 500 yıl öncesinin tarifiyle herhangi bir biri 100 almanak garip değeri kâin toprak kaselerde pişirilen güveci aşındırmak amacıyla Türkiye’nin herhangi bir yerinden gurmeler geliyor.

500 yıldır seçkin cuma kurulan et pazarında kasapların saç üstünde faziletli ateşte pişirdiği kavurmalar büyük arzu görüyor.

Büyükorhan ilçesinde yüzlerce yıldır cuma günleri kurulan efsanevi pazarında pişirilen kavurma ve güveçler o kadar içimli kim, şehir dışından da aşındırmak için vatandaşlar geliyor. Büyükorhan ilçesinin köylerindeki yaylalarda otlayan zooloji ilçedeki tarihi pazarda satışa çıkıyor. Tahminî 500 yıldır kurulan pazarda bulunan kasaplar, gelen müşteri ve satıcılara yörenin günlük kestikleri hayvanlarından sızgıt ve güveç pişiriyor. Burada pişen etler yüzlerce yıllık tarifle ve yörede otlayan tabii hayvanlardan pişiriliyor. Tarihi pazarda orlarca kasap haftada ayrımsız bölüm kurulan pazarda 20 süfli mir efsanevi keserek kavurma ve güveç yapıyor. Bu pazarda pişen etlerin lezzeti yer sınırlarını aşarak değişik illerden dahi vatandaşları pazara çekiyor. Kimi pazara efsanevi almaya gelirken, birtakım ise vakit kaybetmeden burada aşındırmak yemeye geliyor. Natürel ortamda yenen lezzetli etler damaklarda unutulmaz benzeri lal bırakıyor.

Pazarda pişen etlerden yemeye gelen vatandaşlar, “Burada cilt yedikten sonradan müdavimi olduk. Burada pişen etler o kadar lezzetli ki tadına kanma olmuyor. Bu lezzeti apayrı yerde bulamıyoruz” dedi.

Gelen müşterilere deri satan kasaplar ise, “Burada yüz yıllardır süren ustalığı yürütme ediyoruz. İlçemizin köylerindeki yaylalarda otlayan hayvanları yemeden içmeden cuma günleri kesip müşterilerin önünde parçalayarak pişiriyoruz. İsteyen sızgıt yiyor, talip ise güveç. O kadar lezzetli kim bir tadını düz bire bir henüz müdavimi oluyor. Buranın ünü Bursa sınırlarına aştı, farklı vilayetlerden buraya ten yemeye mevrut çok müşterimiz var” şeklinde konuştu.

100 yıllık arazi kaselerde 500 yıl öncesinin tarifiyle güveç pişiren kasap Sevinçli İlhan ise, “500 yılık geçmişi olan pazarın ilk defa Osman ağababa isminde ermiş tıpkı zaat tarafından elden Cuma günleri kurulduğunu belirterek, “Ego güveç için perşembe gününden gelip güveçleri hazırlıyorum. Fırına koyuyorum 12 saat fırında kalıyor cuma namazı sabahı yeniden geliyorum. Çıkarıp fırından kemik suyunu ve baharatını atıp tekrar fırına veriyorum. Ben 3. nesilim burada kaseler dedemden kalma 100 yıllık geçmişleri var gelişigüzel birininin. Güveci 2 kök yapıyoruz erkeç (aksi) ve dana güveci değişik yapıyoruz. Yalova, Ankara, Çanakkale, İstanbul, Bursa, Kütahya seçme yerden kemirmek yemeğe insanlar geliyor. Burada o duayen zaatın duası var burada erinçli olursunuz. Burada yediğiniz yemeğin lezzetini apayrı yerde bulamazsınız. Güveç 500 yıldır tıpkısı tarifle yapılıyor. Lezzetide bağırsak yağlardan geliyor. Böbrek yağlarını hitit koyduktan sonraları onun üzerine koyuyoruz. Kendi yağında 12 saatte pişiyor. Elan sonra kemik iliği suyu ile suyunu tamamlıyoruz. Lezzetin sırrı bu ve uzvi dağlarda beslediğimiz hayvanlarımız” diye konuştu.

Share: